https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pacientka z zobobolom v Murski Soboti plačala poseg zaradi nedorečenega dežurstva

Murska Sobota, 14.09.2012 ob 9:31  

Minuli konec tedna je bolnica z obolelim zobom iskala pomoč dežurnega zobozdravnika v Murski Soboti. Tam pa so ji pojasnili, da bo morala za zdravljenje zoba plačati, ker prihaja iz lendavske občine.


Kot poročajo na 24ur, so omenjeni bolnici v Zdravstvenem domu Murska Sobota pojasnili, da (tudi nujnih) zdravstvenih uslug pacientom, ki prihajajo iz lendavskega območja, ne opravljajo brezplačno, ker zobozdravniki iz ZD Lendava ne opravljajo dežurstev v ZD Murska Sobota.

Kot so jim pojasnili v ZD Lendava, v njihovem zdravstvenem domu zobozdravnik ob sobotah ne dela. Razlog za to je kadrovske narave, saj zaradi pomanjkanja zobozdravnikov niso uspeli zagotoviti zobozdravnikov, ki bi delali ob sobotah oz. bi po razporedu dežurali v ZD Murska Sobota. Kot so še pojasnili, pa so sedaj uspeli zagotoviti zadostno število zobozdravnikov, zato so sporočili, da se priključujejo skupni dežurni službi.

Dežurstvo v ZD Murska Sobota le ob nedeljah in praznikih

Zobozdravniki, ki opravljajo dežurno službo v ZD Murska Sobota, so dolžni zagotoviti zdravstveno varstvo za celotno Pomurje. To pa velja le za nedelje in praznike, ko se opravlja dežurstvo, sobote so izvzete, saj takrat zdravniki delajo v okviru svojih prostih ur. Ker je omenjena pacientka zdravstveno pomoč iskala v soboto, glede katere oba zdravstvena domova nimata sklenjenega dogovora, je doživela neprijetno izkušnjo.

Po besedah Edith Žižek Sapač, direktorice ZD Murska Sobota naj bi si delo ob sobotah zagotovil in uredil vsak zavod sam, kar pa ZD Lendava zaradi pomanjkanja osebja ni uspel realizirati. Kot dežurstvo, ki ga ZD Murska Sobota opravlja za celotno Pomurje, se tretira delo ob nedeljah in praznikih, ki ga v ZD Murska Sobota izvajajo ob omenjenih dneh med 8. in 12. uro.

Takrat sprejmejo paciente iz celotnega Pomurja. Pacientov iz lendavskega območja sicer tudi ob sobotah niso zavračali, primer pacientke iz lendavskega območja pa kaže na zmedo. Kot dodaja Žižek Sapačeva pa so očitno nekaterim zobozdravnikom dodatni pacienti odveč.

Nujne storitve niso plačljive

Ivan Tibaut, direktor ZZZS Murska Sobota je glede zaračunanja storitev pojasnil, da se nujnih storitev ne plačuje. Po njegovih besedah je zobozdravnik tisti, ki opredeli, ali je storitev res nujna. Če pa je pacient storitev moral plačati, lahko pri ZZZS izpolni obrazec in zahteva povrnitev stroškov, o čemer nato odloča nadzorni zdravnik.

VIR: 24ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.09.2012 ob 10:56 ------- gost

      Celoten zdravstveni sistem je potreben korenitih sprememb. Na novo bi ga bilo treba postaviti na povsem nove temelje. In ABSOLUTNO za direktorje postaviti DOBRE GOSPODARJE. Zdravnik se pa naj ukvarja s tistim, za kaj se je šolal. Vzorčni primer, ki potrjuje, kar sem povedal je ZD Ljutomer. Prej je bila vedno izguba, kot v marsikaterem zdravstvenem domu in v nekaterih bolnišnicah. Ko je prišel DOBER GOSPODAR mag. Tomislav Nermec je v pol leta obrnil trend in končal leto s skoraj 100 tisočaki dobička, ki ga je sedaj investiral v obnovo ZD in nabavo potrebne opreme. Tudi dodatna zavarovanja so en velik nateg. Ljudje plačajo 300 EUR dodatnega zavarovanja in zato ne dobijo nič. Še osnovnega ne izkoristijo. Bolje, da imaš denar na banki in ko rabiš greš k zdravniku, si plačaš storitev in mir. Zato pa je upravičeno marsikdo jezen, ker leta in leta mastno plačuje v sistem, ko pa enkrat rabi eno majhno uslugo, pa mu povejo, da mora plačati. Sicer pa pogled na lestvico plač v javnem sektorju po ve vse. Na prvih 20 mestih so večino direktorji-zdravniki zdravstvenih domov. Zanimivo, da ne najdem onoebenga kirurga vmes, ampak te grelce sedežev, ki po vrhu še pridelajo izgube. Za mesec julij 2012 je v Sloveniji na prvem mestu direktor ZD Gornja Radgona s 7.766 EUR. Predsednik republike je komaj na 25. mestu. In potem ponovim prvih pet stavkov.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Truplo
      14.09.2012 ob 11:11 Truplo

      Če že mora biti kaj podobnega, kar se je zgodilo v Zdravstvenem domu v Murski Soboti, potem nikakor pacientke ne bi smeli odkloniti. Pač bi naj storitev (material in delo zobozdravnika) zaračunali ZD Lendava, oni pa naj potem naprej urejajo zadeve, kjer pač morajo. To, da najebe pacient, kateri plačuje zdravstveno zavarovanje je nedopustno. Ne more pacient oz. pacientka v tem primeru ravno vedeti za vse kolobocije, katere se dogajajo v zdravstvu.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.09.2012 ob 20:31 jajan gost

      tak to je, ko so v bolnici na vrhu razno razni Macki in Korosci. RP ms tudi duplo zaracuna resevalne prevoze: 1x bolnice in 1x ZZZS-ju. Potem pa se folk cudi, zakaj se dolocena zdravila doplacujejo oz. zakaj so dolocene zdravstvene storitve placljive. Vec kot pol resevalnih prevozov sploh ni utemeljenih in se kljubtemu izpolnjujejo nalogi za prevoz, povrh vsega pa se joh dvakrat zaracunava. Kaj takega je mozno le v prekmarju!

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.09.2012 ob 16:23 resnica boli gost

      Gost Jajan je ali eden od privatnih prevoznikov ali od nih poslan. Mislim da bi najprej bil potrben nadzor pri npr. Rešilna d.o.o., ki opravlja nenujen prevoze iz SB MS kar lepo prez koncesije in še marsikateri drug prevoz iz drugih ustanov.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.09.2012 ob 20:15 gost123 gost

      točno tako gost!naj se pogleda malo rešilno doo...kaj vozijo pa kaj počnejo...nimajo pa pojma!nažalost veliko ljudi nasede..vendar na koncu pa se itak vsi prejkoslej vrnejo v ZD MS po pomoč ali pa kličejo reševalce! žalostno ampak resnično....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.