https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko moramo za kilogram kruha delati Slovenci, Avstrijci in Madžari?

18.09.2012 ob 8:37  

UBS je objavil novo triletno raziskavo o stroških in zaslužkih v 72 mestih po celotnem svetu. Koliko minut moramo delati za kilogram kruha, koliko za »big maca« in koliko za nov iPhone v Sloveniji? Koliko minut za isto stvar delajo v sosednjih državah?


Največ zaslužka za osnovne življenjske stroške (hrano, oblačila in storitve) porabijo prebivalci Osla, Züricha in Tokia, a so to mesta, kjer je povprečni urni zaslužek največji. Najmanj za življenjske stroške odštejejo v  Delhiju in Mumbaju v Indiji, vendar so tam tudi plače najnižje.

Na vrhu lestvice se sicer nahajajo iste države kot pred tremi leti, razlika pa je opazna na sredini lestvice. Evrska dolžniška kriza je namreč povzročila velik padec prestolnic, katerih države najbolj občutijo evrsko krizo.

Na vrhu seznama sta sicer dve švicarski mesti, razlike znotraj Evrope pa so precejšnje. Zaposleni v Zahodni Evropi imajo namreč povprečno plačo štirikrat višjo kot v Vzhodni Evropi.

Foto: www.sxc.hu

Slovenija v primerjavi s sosednjimi državami?

Plače pa razkrivajo tudi kupno moč prebivalstva po svetu. UBS je ob tem raziskoval tudi, kako dolgo je v posamezni državi treba delati za določene artikle, ki jih lahko kupimo v vseh teh državah. Ob tem smo preverili, koliko se življenjski standard v slovenski prestolnici razlikuje z življenjem v prestolnicah sosednjih držav: Dunaja, Budimpešte in Rima, medtem ko podatki za Hrvaško niso na voljo.

Za kilogram belega kruha Slovenci delamo 23 minut, kar je skoraj trikrat več kot v sosednji Avstriji, prav tako moramo za novega iPhonea delati dvakrat dlje od Avstrijcev, a enkrat manj od Madžarov.

Država (mesto)
Delo, potrebno za nakup enega big maca (v minutah) Delo, potrebno za nakup 1 kg belega kruha (v minutah) Delo, potrebno za nakup iPhona 4S, 16 GB (v urah) Povprečna neto plača na uro (v evrih)
Slovenija (Ljubljana) 25 23 101 6,19
Avstrija (Dunaj) 14 9 45,5 13,59
Madžarska (Budimpešta) 49 14 206 3,51
Italija (Rim) 23 17 70 9,24

Vir: 24ur.com

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2012 ob 10:18 XY gost

      Naša vlada pa bo še znižala plače in odpuščala, da bomo "bližje" EU.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2012 ob 21:26 Avstrija gost

      Dejstvo je, da smo pod Cesarjem iz Dunaja še najboljše živeli. Kaj bi nam falilo, če bi sedaj bila uprava iz Dunaja namesto iz Ljubljane?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.