https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V avstrijski Radgoni razstava o opekarniški dejavnosti na tem koncu Slovenije

Bad Radkersburg, 18.09.2012 ob 14:41  

Muzej v avstrijski Radgoni gosti razstavo z naslovom Radgonska opekarna, kjer je prikazana zgodovina opekarniške dejavnosti v Gornji Radgoni in Borecih. Razstava je bila odprta konec avgusta in bo trajala še do konec septembra.


Razstava je postavljena v Muzeju stari orožarni v Bad Radkersburgu, otvoritev pa sta vodila mag. Beatrix Vreca, vodja Mestnega arhiva mesta Bad Radkersburg ter "Muzeja v stari orožarni" in Zoran Jakič, amaterski zgodovinar in član Zgodovinskega društva Gornja Radgona. Prav slednji je na razstavo postavil ohranjene pripomočke in naprave za izdelavo opeke, iz radgonske opekarne.

Ob odprtju razstave je navzoče pozdravila podžupanja meta Bad Radkersburg Anna Mir. O pripravah na razstavo, o postavitvi in o zgodovini opekarništva v Gornji Radgoni je spregovorila mag. Vreca. Nekaj besed je o opekarniški dejavnosti v sedanjosti spregovoril tudi sedanji solastnik in direktor podjetja Tondach, ki ima svoj obrat tudi v Borecih, katere opekarna je nekoč sodila v Opekarno v Gornji Radgoni. Otvoritve razstave so se udeležili tudi Radgončani, med njimi predstavnik občine Gornja Radgona občinski svetnik Milan Nekrep, predsednik Zgodovinskega društva Gornja Radgona dr. Ivan Rihtarič in drugi. Med udeleženci je bila tudi edina delavka, ki je nekoč, dokler je delovala opekarna v Gornji Radgoni, delala v proizvodnji opeke. To je bila 77-letna Marija Mulec iz Gornje Radgone, ki je v opekarni delala 14 let.

 

Foto: Ludvik Kramberger

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.