https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

Deset zanimivih dejstev o našem telesu

21.9.2012  

Naše telo je neverjeten stroj. Pripravili smo seznam desetih zanimivih dejstev, ki jih zmore naše telo.

1.Krvne žile
Dejstvo: Več imate maščob v telesu, več je krvnih žil
Vsak kilogram odvečne maščobe potrebuje veliko mrežo »novega« žilnega omrežja. Vam je zdaj jasno, zakaj je debelost z boleznijo srca tako povezana? Večino novih krvnih žil sicer predstavljajo drobne kapilare, ampak nastanejo tudi nove majhne vene in arterije. To pomeni, da če ste "samo" 4,5 kg pretežki,  mora vaše telo črpati kri preko dodatnih 70 kilometrov krvnih žil. Dobra novica pa je, da to deluje tudi v obratni smeri. Če ste izgubili kilograme, bo namreč vaše telo razgradilo in resorbiralo  krvne žile, ki jih več ne potrebuje. 
2. Odvečna nosnica
Dejstvo: Verjetno dihate samo skozi eno nosnico naenkrat.
To doživlja približno 85% ljudi. Resnično zanimiva stvar, saj pri teh osebah telo samodejno preklaplja med nosnicama vsake štiri ure, na to pa lahko vpliva tudi  položaj telesa, bolezni ali pa se razlikuje samo od osebe do osebe. To je doseženo z erektilnim tkivom v nosu. Erektilno tkivo  počasi nabreka v eni nosnici in jo sčasoma blokira,v drugi nosnici pa se tkivo počasi krči , ka omogoča večji pretok zraka. Ugotovljeno je bilo, da se tistemu, ki diha z desno nosnico,  raven glukoze v krvi dvigne in zato porabi veliko več kisika. Prav tako bo dihanje skozi desno nosnico povzroči večjo aktivnost v levi strani možganov, in obratno. 
3.Uživanje smrkljev
Dejstvo: Uživanje smrkljev je koristno
Vaša nosna sluz (smrklji) so ustvarjena tako, da čistijo nečistoče v zraku in zato je uživanje smrkljev dolgo časa veljalo za škodljivo, ampak nedavna študija je pokazala, da posušeni smrklji dejansko pomagajo  okrepiti vaš imunski sistem z uvedbo bakterij v majhnih količinah, saj usposablja vaše telo, da vsiljivce prepozna in se bori proti njim. Ampak ne skrbite, ni potrebe po tem da začnete brskati s prstom po nosu! Precej ste jih verjetno že pojedli, tudi če se tega ne zavedate. 
4.barvni vid
Dejstvo: Nekatere ženske vidijo več barv.
Razočarani, ker ste naročili svoji dragi, da vam prinese vašo srajco v barvi breskve, ona pa je prinesla srajco roza barve? To morda ne bo njena krivda. Študija Univerze v Kaliforniji je pokazala, da kar 50% žensk uporablja  štiri vrste barvnih receptorjev namesto običajnih treh. Normalni ljudje  se bodo  recimo osredotočili na mavrico in videli sedem različnih barv, medtem ko bodo tisti z 4 receptorji videli okoli 10 barv. 
5.Pozabljivost
Dejstvo: Ste pozabili zakaj ste vstopili v sobo? Obstaja razlog.
Ali ste že kdaj stopili v sobo in pozabili zakaj ste prišli tja? In po tem, ste kdaj opazili, da se včasih spomnite pozabljenega, če greste nazaj skozi vrata? Tam je dejansko razlog za to. Raziskovalci v Notre Dame so izvedli več poskusov b sobah in preverili njihov vpliv na spomin. Osebe v raziskavi so bile razdeljene v dve skupini in vsem so dali preprosto nalogo, medtem ko so se sprehajali po istem prostoru. Edina razlika je bila v tem, da je šla ena skupina skozi vrata, druga pa ne. Ugotovili so, da so bili ljudje, ki so hodili skozi vrata 3-krat bolj pozabljivi glede naloge, ki jim je bila dana Raziskovalci so zaključili, da je naš um dojema  vrata kot „mejo dogodkov", in da so odločitve, ki jih v neki sobi so sklenete tam ostanejo tudi "shranjene". Zato se velikokrat po vrnitvi na kraj odločitve spomnite kar ste pozabili..
6.sladko na rane 
Dejstvo: Ste se porezali? Posujte sladkorja na to!
Zdravilci v Afriki so generacije na rane dajali strt sladkorni trs.  Moses Murandu je odraščal v Afriki in se tega naučil od svojega očeta. Nemalo je bil presenečen, ko je ugotovil da v Angliji tega ne poznajo. V okviru njegove študije so s pomočjo  bolnikov z ranami, razjedami in amputacijo nog ugotovili, da sladkor zmanjšuje bolečino in uničuje bakterije. Sladkor namreč naravno vpija vodo, ki jo bakterije potrebujejo za preživetje. Pa tudi veliko cenejši je od sodobnih antibiotikov. Torej, naslednjič, ko se porežete, rano najprej potresite s sladkorjem, še preden prelepite obliž!
7. slinjenje 
Dejstvo: Pred bruhanjem se bolj slinite
To je avtomatski telesni refleks, da zaščiti vaše grlo, usta in zobe. Slinjenje pred bruhanjem pomaga redčiti in sprati  kislino, da le-ta ne škodi preostanku svojega telesa. Hkrati tudi delno nevtralizira želodčno kislino. To je tudi razlog, zakaj je dobro, da si izperete usta in umijete zobe, potem ste bruhali.
8.osamljenost 
Dejstvo: Osamljenost je fizično boleča.
Dobro, to ste verjetno opazili. Pa veste zakaj je temu tako? Raziskovalci na univerzi v Kaliforniji so pozvali prostovoljce, da igrajo računalniško igro, ki simulira preprosto igro z dvema drugima igralcema. Česar niso vedeli je to, da sta bila druga igralca dejansko sam računalnik, ki je bil programiran tako, da je po par minutah igro zapusti, zaradi  česar se je pri prostovoljcih pojavil občutek osamljenosti in zavrnitve. Ugotovili so, da se občutek osamljenosti dejansko predela v istem delu možganov, kot fizična bolečina. 
9.drugi možgani
Dejstvo: Druge možgane imate v črevesju
No, nekako tako. Imate približno 100 milijonov nevronov (več kot jih je v hrbtenjači), ki prenašajo informacije vaših prebavil vse od požiralnika do zadnjika. Ti drugi možgani (črevesno živčni sistem) niso sposobni zavestne misli in so v veliki meri odgovorni za prebavo, a to še ni vse. Če ste kdaj čutili "metuljčke" v trebuhu, ali ste se ob tem ko ste slišali slabo novico, počutili kot da bi vas nekdo udaril v trebuh, je to dejansko povzročil vaš črevesni živčni sistem. Ti drugi možgani igrajo veliko vlogo pri vašem splošnem razpoloženju, ker nekatera živila močno vplivajo na vaše razpoloženje in nekatere neprijetne situacije ali občutki pogosto povzročijo, da izgubite apetit.
10. požiranje in dihanje
Dejstvo: Ljudje so edini sesalci, ki ne morejo pogoltniti in dihati hkrati
Preostali sesalci in še mnogi drugi, ki ne spadajo v skupino sesalcev, lahko dihajo medtem ko jedo. V bistvu, človeški dojenčki so tega še sposobni do starosti okoli  9 mesecev. Tako pri otrocih kot pri odraslih pa se tekom razvoja grlo spusti nižje in je neobičajno nizko na vratu v primerjavi z drugimi živalmi. To omogoča, da zvok odmeva  veliko bolj, zato smo sposobni proizvajati široko paleto zvokov, ki sestavljajo naš govor.

1. Krvne žile

Dejstvo: Več imate maščob v telesu, več je krvnih žil

Vsak kilogram odvečne maščobe potrebuje veliko mrežo »novega« žilnega omrežja. Vam je zdaj jasno, zakaj je debelost z boleznijo srca tako povezana? Večino novih krvnih žil sicer predstavljajo drobne kapilare, ampak nastanejo tudi nove majhne vene in arterije. To pomeni, da če ste "samo" 4,5 kg pretežki, mora vaše telo črpati kri preko dodatnih 70 kilometrov krvnih žil. Dobra novica pa je, da to deluje tudi v obratni smeri. Če ste izgubili kilograme, bo namreč vaše telo razgradilo in resorbiralo krvne žile, ki jih več ne potrebuje. 


2. Odvečna nosnica

Dejstvo: Verjetno dihate samo skozi eno nosnico naenkrat.

To doživlja približno 85% ljudi. Resnično zanimiva stvar, saj pri teh osebah telo samodejno preklaplja med nosnicama vsake štiri ure, na to pa lahko vpliva tudi  položaj telesa, bolezni ali pa se razlikuje samo od osebe do osebe. To je doseženo z erektilnim tkivom v nosu. Erektilno tkivo počasi nabreka v eni nosnici in jo sčasoma blokira,v drugi nosnici pa se tkivo počasi krči, kar omogoča večji pretok zraka. Ugotovljeno je bilo, da se tistemu, ki diha z desno nosnico, raven glukoze v krvi dvigne in zato porabi veliko več kisika. Prav tako bo dihanje skozi desno nosnico povzroči večjo aktivnost v levi strani možganov, in obratno. 


3. Uživanje smrkljev

Dejstvo: Uživanje smrkljev je koristno

Uživanje smrkljev je dolgo časa veljalo za škodljivo, ampak nedavna študija je pokazala, da posušeni smrklji dejansko pomagajo okrepiti vaš imunski sistem z uvedbo bakterij v majhnih količinah, saj usposabljajo vaše telo, da vsiljivce prepozna in se bori proti njim. Ampak ne skrbite, ni potrebe po tem da začnete brskati s prstom po nosu! Precej ste jih verjetno že pojedli, tudi če se tega ne zavedate. 


4. Barvni vid

Dejstvo: Nekatere ženske vidijo več barv

Razočarani, ker ste naročili svoji dragi, da vam prinese vašo srajco v barvi breskve, ona pa je prinesla srajco roza barve? To morda ne bo njena krivda. Študija Univerze v Kaliforniji je pokazala, da kar 50% žensk uporablja  štiri vrste barvnih receptorjev namesto običajnih treh. Normalni ljudje  se bodo  recimo osredotočili na mavrico in videli sedem različnih barv, medtem ko bodo tisti z 4 receptorji videli okoli 10 barv. 

5. Pozabljivost

Dejstvo: Ste pozabili zakaj ste vstopili v sobo? Obstaja razlog.

Ali ste že kdaj stopili v sobo in pozabili zakaj ste prišli tja? In po tem, ste kdaj opazili, da se včasih spomnite pozabljenega, če greste nazaj skozi vrata? Tam je dejansko razlog za to. Raziskovalci so izvedli več poskusov in preverili vpliv vrat na spomin. Osebe v raziskavi so bile razdeljene v dve skupini in vsem so dali preprosto nalogo, medtem ko so se sprehajali po isti lokaciji. Edina razlika je bila v tem, da je šla ena skupina skozi vrata, druga pa ne. Ugotovili so, da so bili ljudje, ki so hodili skozi vrata 3-krat bolj pozabljivi glede naloge, ki jim je bila dana. Raziskovalci so tako zaključili, da naš um dojema  vrata kot „mejo dogodkov" in da so odločitve, ki jih v neki sobi sklenete, tam tudi ostanejo "shranjene". Zato se velikokrat po vrnitvi na kraj odločitve (naloge) spomnite kar ste pozabili..


6. Sladkor za rane 

Dejstvo: Ste se porezali? Posujte sladkor na rano!

Zdravilci v Afriki so generacije na rane dajali strt sladkorni trs.  Moses Murandu je odraščal v Afriki in se tega naučil od svojega očeta. Nemalo je bil presenečen, ko je ugotovil da v Angliji tega ne poznajo. V okviru njegove študije so s pomočjo  bolnikov z ranami, razjedami in amputacijo nog ugotovili, da sladkor zmanjšuje bolečino in uničuje bakterije. Sladkor namreč naravno vpija vodo, ki jo bakterije potrebujejo za preživetje. Pa tudi veliko cenejši je od sodobnih antibiotikov. Torej, naslednjič, ko se porežete, rano najprej potresite s sladkorjem, še preden prelepite obliž!


7. Slinjenje 

Dejstvo: Pred bruhanjem se bolj slinite

To je avtomatski telesni refleks, da zaščiti vaše grlo, usta in zobe. Slinjenje pred bruhanjem pomaga redčiti in sprati  kislino, da le-ta ne škodi preostanku svojega telesa. Hkrati tudi delno nevtralizira želodčno kislino. To je tudi razlog, zakaj je dobro, da si izperete usta in umijete zobe, potem ste bruhali.


8. Osamljenost 

Dejstvo: Osamljenost je fizično boleča

Dobro, to ste verjetno opazili. Pa veste zakaj je temu tako? Raziskovalci na univerzi v Kaliforniji so pozvali prostovoljce, da igrajo računalniško igro, ki simulira preprosto igro z dvema drugima igralcema. Česar niso vedeli je to, da sta bila druga igralca dejansko sam računalnik, ki je bil programiran tako, da je po par minutah igro zapusti, zaradi  česar se je pri prostovoljcih pojavil občutek osamljenosti in zavrnitve. Ugotovili so, da se občutek osamljenosti dejansko predela v istem delu možganov, kot fizična bolečina. 

9. Drugi možgani

Dejstvo: Druge možgane imate v črevesju

No, nekako tako. Imate približno 100 milijonov nevronov (več kot jih je v hrbtenjači), ki prenašajo informacije vaših prebavil vse od požiralnika do zadnjika. Ti drugi možgani (črevesno živčni sistem) niso sposobni zavestne misli in so v veliki meri odgovorni za prebavo, a to še ni vse. Če ste kdaj čutili "metuljčke" v trebuhu, ali ste se ob tem ko ste slišali slabo novico, počutili kot da bi vas nekdo udaril v trebuh, je to dejansko povzročil vaš črevesni živčni sistem. Ti drugi možgani igrajo veliko vlogo pri vašem splošnem razpoloženju, ker nekatera živila močno vplivajo na vaše razpoloženje in nekatere neprijetne situacije ali občutki pogosto povzročijo, da izgubite apetit.

10. Požiranje in dihanje

Dejstvo: Ljudje so edini sesalci, ki ne morejo pogoltniti in dihati hkrati

Preostali sesalci in še mnogi drugi, ki ne spadajo v skupino sesalcev, lahko dihajo medtem ko jedo. V bistvu, človeški dojenčki so tega še sposobni do starosti okoli  9 mesecev. Tako pri otrocih kot pri odraslih pa se tekom razvoja grlo spusti nižje in je neobičajno nizko na vratu v primerjavi z drugimi živalmi. To omogoča, da zvok odmeva  veliko bolj, zato smo sposobni proizvajati široko paleto zvokov, ki sestavljajo naš govor.

Vir: listverse.com

Foto: sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.