https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Fizična aktivnost izboljšuje mentalne sposobnosti

20.9.2012  

Že več kot deset let raziskovalci na področju nevrologije in psihologije zbirajo dokaze o pozitivnih učinkih telesne aktivnosti na mentalne sposobnosti in najnovejše raziskave so potrdile povezavo.

V zadnih nekaj mesecih so znanstveniki ugotovili, da telesna dejavnost preprečuje fizično propadanje možganov in izboljša kognitivno fleksibilnost in bolj ugodno vpliva na krepitev mentalnih sposobnosti kot razmišljanje.

Študija, ki je prišla do teh zaključkov je potekala na univerzi v  Illinoisu, kjer so raziskovalci proučevali miši v različnih okoljih - ene so bile fizično aktivne, druge pa ne. Po nekaj mesecih študije, so testi možganskega tkiva in kognitivni testi potrdili, da so možgani miši, ki so bile vpletene v fizične aktivnosti bolj zdravi in pokazali boljšo učinkovitost na kognitivnih testih.

Zakaj je telesna dejavnost pomembnejša za razvoj mentalnih sposobnosti kot razmišljanje? Znanstveniki pravijo, da, tako kot pri drugih mišicah in organih se tudi  delovanje možganov s starostjo zniža. Zato se zdi, da  fizična aktivnost upočasni ali spremeni proces fizičnega propadanja možganov, tako kot je to primer pri mišicah.

Čeprav je do sedaj veljalo, da se človek rodi z določenim številom možganskih celic in se števlilo le-teh ne povečuje, je bilo ugotovljeno, da možgani odraslega človeka vsebujejo številne nove nevrone. Sedaj je potrjeno, da fizična aktivnost pospešuje  nastajanje novih možganskih celic.

V možganih miši, ki so bile aktivne nekoliko tednov je bilo ustvarjenih do dvakrat več novih nevronov, kot pri miših, ki so mirovale. Še en razlog več, da gibanje postane del našega življenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.