https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Gospodarsko ministrstvo organiziralo projektno tržnico

Maribor, 22.09.2012 ob 9:00  

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT je včeraj širom Evrope potekal Dan evropskega sodelovanja. V okviru dogodkov, ki jih povezuje slogan Skupne meje nas zbližujejo, se predstavljajo programi čezmejnega sodelovanja. V Sloveniji je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je organ upravljanja za programe čezmejnega sodelovanja z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško za programsko obdobje 2007-2013, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru organiziralo Projektno tržnico.


Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so se tako predstavili vsi trije programi čezmejnega sodelovanja in posamezni projekti, ki se izvajajo v njihovem okviru. S pomočjo evropskih sredstev so Slovenija, Hrvaška in Madžarska leta 2004 oblikovale trilateralni program čezmejnega sodelovanja, da bi se bolje pripravile na posledice širitve in da bi okrepile meddržavne odnose. Program je zagotovil podlago za razvoj in izvajanje skupnih razvojnih projektov na področju gospodarske in socialne kohezije, razvoja človeških virov in trajnostnega razvoja. S tem je utrl pot novima programa čezmejnega sodelovanja Slovenije s Hrvaško in Madžarsko v aktualnem programskem obdobju 2007-2013.

Slovenija uspešno nadaljuje čezmejno sodelovanje z Avstrijo v programskem obdobju 2000-2006 tudi danes. Na osnovi dobrih meddržavnih odnosov med obema v program vključenima državama, so se razvili številni bilateralni projekti, katerih rezultati so vidni na obeh straneh meje. Projekti, ki nastajajo v okviru Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013 krepijo poznavanje obmejnih regij ter prispevajo k čezmejnemu povezovanju in sodelovanju na področjih konkurenčnosti, znanja in gospodarskega sodelovanja ter trajnostnega razvoja.

Kot je na Projektni tržnici dejal slavnostni govornik, Marko Drofenik, v. d. generalnega direktorja Direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje na MGRT, je bilo v okviru dosedanjega čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in sosednjimi državami izvedenih veliko dobrih in uspešnih projektov (projekti s področja spodbujanja gospodarstva in razvoja ter krepitve malih in srednje velikih podjetij, njihovega povezovanja in skupnega nastopanja na trgih, projekti, ki spodbujajo kulturne izmenjave in dogodke, regionalni razvoj, upravljanje z naravnimi viri, socialni in kulturni razvoj, se ukvarjajo z okoljem in energijo ter sodelovanjem med institucijami kot so npr. zdravstvene službe in gasilska združenja, turistični projekti, katerih cilj je oblikovanje skupnih čezmejnih turističnih destinacij).

 

Povedal je, da sta bila v okviru operativnega programa Slovenija-Avstrija v aktualnem programskem obdobju objavljena dva skupna javna razpisa, v okviru katerih je bilo odobrenih 69 projektov v skupni vrednosti 62.587.641,73 evrov (99,2 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev). Dva javna razpisa sta bila prav tako objavljena v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska, kjer je bilo odobrenih 40 projektov v skupni vrednosti 29.131.640,66 evrov (99,50 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev). 45 projektov v skupni vrednosti 26.044.074,90 evrov (67,8 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev) pa je bilo odobrenih v okviru operativnega programa Slovenija-Hrvaška, kjer so bili doslej objavljeni trije javni razpisi. Na zadnji, tretji razpis v okviru katerega je bilo razpisanih 10.817.946 evrov IPA sredstev, je MGRT prejelo 227 projektnih vlog, ki so trenutno v  ocenjevanju administrativne ustreznosti in upravičenosti.

Sicer pa je v. d. generalnega direktorja na MGRT Marko Drofenik poudaril, da se v Sloveniji zavedamo pomembnosti gospodarskega in političnega sodelovanja sosednjih držav in hkrati pomembnosti skladnega razvoja regij.

»Na podlagi spodbujanja skladnega in predvsem trajnostnega regionalnega razvoja, konkurenčnosti in znanja ter gospodarskega sodelovanja na programskem območju, se na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pri sodelovanju s čezmejnimi partnerji trudimo zagotavljati pogoje in dati možnost potencialnim prijaviteljem, da z določeno finančno podporo uresničijo svoje projekte in s tem pripomorejo k razvoju regij in uresničitvi ciljev posameznega programa«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2012 ob 1:15 Lynne gost

      Ta druga fotografija je bila posneta kaksen dan po opisanem dogodku ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.