https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Črenšovcih stoji »bovjaš«

Črenšovci, 23.09.2012 ob 13:30  

Pred pošto v Črenšovcih so postavili leseno skulpturo bovjaša.

V okviru mednarodnega simpozija Različne kulture nas povezujejo v eno, evropsko kulturo, so pred pošto v Črenšovcih postavili leseno skulpturo bovjaša. Skulptura je nastala ob letošnjem Jenamena festu, sedaj pa je dobila svoje mesto pred pošto.

Bovjaš oz. mali rijtar je bil vaški razglaševalec. Bovjaš, ki je bral razglase, je značilen za Prekmurje. Šel je po vasi in z bobnanjem zbral vaščane. Običajno je naznanjal kakšne pomembne novice ali pa napovedoval bližajoče se različne dogodke, ter tako o njih obveščal ljudi. Danes se bovjaša spominjamo predvsem v smislu ljudskega običaja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2012 ob 17:30 Prekmurska mati gost

      Bar edna vas, ka še ohranja spomin na staro, a bogato prekmursko kulturo. Fajni je te bovjaš, predhodnik televizije pa interneta.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2012 ob 20:47 gost---lajči gost

      V Odroncaj pa do verjetno postavili skulpturo cuzeka ,ha,ha,ho...........

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2012 ob 21:01 aheh gost

      cuzek za cuzeke, logična izbira

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.