https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Je murskosoboška občina "grešila"?

Murska Sobota, 23.09.2010 ob 10:47  

Po nam dostopnih informacijah naj bi na murskosoboški občini prišlo do nepravilnosti pri izvedbi izbire ponudnika za snemanje dokumentarnega Park je darilo, ki se je letos poleti premierno predvajal na Tv Idea.

Izvedbo dokumentarnega filma Park je darilo naj bi namreč murskosoboška občina v okviru javnega naročila dodelila ponudniku, ki naj ne bi izpolnjeval pogojev iz razpisa. Lastno napako so v ugotovitvah nadzornega odbora priznali tudi v Mestni upravi Mestne občine Murska Sobota, a do dopolnitve neustrezno oddane ponudbe ni prišlo.

Reference so bile neustrezne

Izbrani ponudnik Jože Glažar iz podjetja MNP studio naj bi predložil reference, ki naj ne bi ustrezale zahtevanim iz ponudbe. Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je Glažar kot referenco predložil »Postprodukcijska in sinhronizacijska dela« v dokumentarnem filmu Portret Miška Kranjca, ki se je snemal leta 2005 v izvedbi lokalne televizije Tv Idea.

Njegov delež v tem poslu, kot je zapisal v oddani ponudbi, je znašal 1781 evrov, kar je nekaj manj kot 7 odstotkov ocenjene vrednosti tega naročila, ki je znašala 26 tisoč evrov z DDV. Vrednost del ponudnika oz. njegove reference bi morala znašati vsaj 13 tisoč evrov, čemur v primeru Glažarja naj ne bi bilo tako.

Nadzorni odbor ugotovil kršitve

Tudi Nadzorni odbor Mestne občine Murska Sobota je sprejel sklep, v katerem je ugotovil, da je v postopku prišlo do nepravilnosti.

»Izbrani ponudnik ni izpolnjeval razpisnega pogoja o zahtevanih referencah, a je bil kljub temu izbran za izvajalca javnega naročila. Kot referenco namreč navaja podizvajalsko storitev v višini 7 odstotkov vrednosti naročila, kar je bistveno manj od zahtevanih 50 odstotkov. Iz ponudnikove registracije ni razvidno, da je registriran za produkcijo filmov, njegovi celotni prihodki v letu 2008 pa ne dosegajo niti 50 odstotkov vrednosti celotnega naročila,« so med drugim zapisali člani nadzornega odbora v svojih ugotovitvah.

Po njihovem mnenju gre za evidentno kršenje načel sorazmernosti glede izbire, določitve in uporabe pogojev in meril, ki morajo biti smiselno povezana s predmetom javnega naročanja.

Mestna uprava preverjala vrednost referenc na spletni strani, katerih vrednost pa tam ni vidna

Mestna uprava Mestne občine Murska Sobota je v odgovoru na ugotovitve nadzornega odbora slednjemu zapisala, da se ne strinja z očitkom, da izbrani ponudnik ni izpolnjeval razpisanega pogoja o zahtevanih referencah, saj so mestni upravi le-te bile javno dostopne na internetni strani www.mnp.si. »Glede na dejstvo, da nobeden od ponudnikov ni predložil zadostnega števila referenc, je mestna uprava smatrala, da so njegove reference s spletne strani zadostne za prevzem razpisanih del,« so med drugim zapisali v Mestni upravi Mestne občine Murska Sobota. Kolikšna je vrednost referenc Jožeta Glažarja na spletni strani njegovega podjetja www.mnp.si sicer ni moč razbrati.

Dokazil o zahtevanih referencah ni bilo

Nadzorni odbor je v končnem sklepu ugotovil, da dokazil o zahtevanih referencah ponudnika ni bilo v spisu, izpolnjevanje pogoja o zahtevanih referencah pa mora predložiti ponudnik in ga naročnik javnega naročila (v tem primeru Mestna občina Murska Sobota) ne preverja na spletu.

Na odgovore s strani Mestne občine Murska Sobota v zvezi s tem primerom še čakamo, kakor tudi na odgovor Sektorja za sistem javnega naročanja iz Ministrstva za finance.

Se je Glažar ujel v »zanko«?

Se je pa na naša vprašanja odzval izbrani ponudnik Jože Glažar, ki poslovno sodeluje z lokalno televizijo Tv Idea. Slednja je dokumentarni film tudi premierno predvajala. Za premierno predvajanje in dve ponovitvi je Tv Idea dobila 1500 evrov z DDV. K oddaji ponudbe s strani Mestne občine Murska Sobota so bili sicer pozvani trije ponudniki. Poleg Jožeta Glažarja še njegov brat Andrej Glažar ter Marko Horvat, ki prav tako poslovno sodeluje s Tv Idea. Andrej Glažar v ponudbi ni oddal referenc, zato je bila le-ta nepopolna, Marko Horvat pa ponudbe ni oddal.

Jože Glažar, ki je bil izbran za izvajalca javnega naročila, ki naj ne bi bilo objavljeno na spletni strani Mestne občine Murska Sobota, nam je v (»grobem«) elektronskem sporočilu med drugim zapisal:

»Ja, ugotovljeno je bilo, da je bila narejena napaka glede referenc. Ena cifra je manjkala.«  Glažar sicer trdi, da ima čisto vest in meni, da je bilo v postopku vse »čisto«.

Številke se ne ujemajo

Da bi preverili, katera številka pri znesku 1781 evrov je manjkala, smo Glažarja nekaj dni poskušali priklicati na telefon, a se nam ni oglašal. Tako tudi nismo dobili odgovora, kako je možno, da je v navedbi štirimestne številke reference (1781 evrov) pozabil zapisati eno številko, ki bi torej za zadostitev vrednostim referenc (vsaj 13000 evrov) morala biti vsaj petmestna.

V letu 2005, iz katere je oddal referenco, je namreč Glažarjevo podjetje imelo 4441 evrov prihodkov – štirimestna številka.

Prav tako iz poročila nadzornega odbora ni razbrati, da bi bila napaka narejena pri zapisu višine vrednosti reference, kot nam je zapisal Glažar.

Na 12 od 14 vprašanj, ki smo mu jih zastavili, s strani Jožeta Glažarja nismo dobili odgovora.

Med drugim je neodgovorjeno ostalo tudi vprašanje, na kateri spletni strani je bil dokumentarni film objavljen. Po nam dostopnih podatkih naj bi objava filma na spletni strani, katere ime zaenkrat ostaja neznanka, stala 2500 evrov z DDV. 

Preberite tudi:

- Pa kje jaz to živim?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Sobocan
      23.09.2010 ob 11:16 Sobocan

      Sumljivo vse fkuper..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. nives
      23.09.2010 ob 11:42 nives

      Primer za Kosa?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Uporabnik
      23.09.2010 ob 12:10 Uporabnik

      Toliko stvari bi bilo hitreje in kvalitetneje narejenih, če nebi imele te veze toliko veze.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PREKMUREC
      23.09.2010 ob 12:11 PREKMUREC

      Pa ka ma on zaj tej s ten. Trbej pijtati občino kak je lejko sploj podpisala pogodbo če nej bilo papejrof. Vejpa občina je dala posel, nej si ga je san sebi dal.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. mihael
      23.09.2010 ob 12:12 mihael

      o, MEGA AFERA na soboškem brezplačniku CELEC-EKSPRES.:)))) Eh daj Celec ne seri z nekšnimi lažmi na svojoj spletni strani. Martnuzi že pa pošila naivneže v bitko, on pa se iz ozadja smeje. Volilne kampanje ne boš zmagal z zapisovanjem laži in manipuliranjem. Hitro se lahko to vrne ... in to na medijih, ki jih nekdo celo bere in gleda. Za razliko od tega Celecovega copy paste skropucala. In podatki glede tebe so celo resnični in ne napihovanje nekih laži glede izdelka ki je dober in kvaliteten in poceni. Manipulacija. (ta komentar bo izbrisan, bo pa prišel do tistih ki ga morejo prebrati)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Sobocan
      23.09.2010 ob 12:33 Sobocan

      Kelko je meni jasno, je občina tudi sama priznala ka je nej predložo ustreznih referenc in bi ga morala pozvati k ponovni oddaji ponudbe nej pa ne spleti preverjati referenc.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. Sobocan
      23.09.2010 ob 12:50 Sobocan

      Čudno, spletna stran www.mnp.si gnes ne dela.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. slavko1958
      23.09.2010 ob 12:59 slavko1958

      sds je učil kao postaneč dober politik. g. celec si to razlaga malo po svoje

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. rok89
      23.09.2010 ob 14:08 rok89

      pa ka ma zaj Celec tu veze, če se ugotovijo nepravilnosti jih za mojo voljo lejko mačka na den prinese. Odgovorni naj odgovarjajo če je bilo kaj narobe. TO je bistvo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Chevapcic
      23.09.2010 ob 14:09 Chevapcic

      .. mogoče birokracija ne štima v nulo, ale Glažar je drugače narejdo zelo dober dokumentarec .. tau je dokumentarec, ka lejko brez problema ide skozi zahtevno sito ocenjevanje kvalitete izvedbe recimo na AGRFT-ju etc., .. no, okraujg birokratičnih zadev pa se vij štukate, kak inu kaj je bilauj naraujbe inu ali se je zadeva nej spelala po pravilih zakona o razpisih etc., .. ;-)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. Eden
      23.09.2010 ob 16:02 Eden

      Tou se vseposedi tak delijo tej posli žal ampak nihče nikoli ne odgovarja za to. Oz. sploj ne pride v javnost tak da podperan javne debate o ton, naj se pokaže na odgovoren, pa štokoli že to objavi (medij mislen).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. mihael
      23.09.2010 ob 16:12 mihael

      to je nej medij, to je predvolilni portal roberta celeca. mediji so o ton pisali in to resno in kredibilno (tudi kritično) že pred ednin mescom. Zdajšnja objava je namenjena samo predvolilnim predr*avanjem.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. Tadej_Buzeti
      23.09.2010 ob 16:17 Tadej_Buzeti

      Mihael, ne gre za noben predvolilni portal. Imamo dolgoročne načrte, tako da ni treba skrbeti ;). Sicer pa je prav, da se v tej zgodbi položi karte na mizo in predstavi dejstva. Jaz sem do informacij prišel šele sedaj, tudi tistih, ki jih drugi mediji še niso objavili. Nisem naiven in se zavedam dejstva, da so jih moji viri servirali šele sedaj ravno zaradi občutljivega predvolilnega časa. Takoj podpišem izjavo, da se o tej zgodbi predstavijo dejstva po volilni kampanji, samo naj se potem to upošteva. Meni je to najmanjši problem, verjamem pa, da bodo stranke to zadevo zdaj glodale. Zahtevam samo to, da pravni regulativ opravi svoje. Če se izkaže, da je bilo vse ok, potem tako ni problema. Če se izkaže nasprotno, naj za to nekdo odgovarja. V Sloveniji je ta praksa, ker pravna država ne deluje učinkovito, špansko selo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. PREKMUREC
      23.09.2010 ob 16:39 PREKMUREC

      E pojeb tou si dobro napijso. Če je vse okej je vrejde če pa nej pa naj nešče dobi po piskri. Pa kak nekša objava na interneti lejko košta 2500? Ge jo dan za 200 pa objavin na svoji. Malo je to čudno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. Eden
      23.09.2010 ob 17:18 Eden

      Mihael in ka so tej mediji na konci ugotovili,so prišli do toga ka bi se kaj razkrilo? Ge san nej nika zasledil. Tudi najbolje neodvisni portal v Pomurji Sobotainfo je o ton nej nič piso. Zakaj le ne? Tej naši prekmurski mediji so vsi nekomi podvrženi, bullshit.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. pravnik
      23.09.2010 ob 17:29 pravnik

      Bistveno je to, ali je bilo vse pravno korektno. Tu drugega vprašanja ni. In pika. Zakon mora obveljati. Kolikor vem iz zakona, občina ne bi smela referenc preverjati na spletni strani ponudnika.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. dadi
      23.09.2010 ob 17:31 dadi

      Administrator ali gazda. Glej, da te ne bo zaneslo preveč, ker se točno vidi v katero stran ti metlo nese. Vsak kontra in naravnost orientirani bralec tega portala lahko opazi, da te vražje v eno politično smere nese. Ker je tista zadeva okrog narkomana in komune bila super, super za streznitev - bi bilo dobro, da bi obstajala tudi t.i. "politična komuna". Ker bi bilo res VELIKA škoda (ker se je "pomurec" zelo lepo začel vsidrati v naš prostor), da bi ga pokronal samo zaradi pogleda v ...hmm eno stran! Drži se!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. sinfas
      23.09.2010 ob 17:39 sinfas

      štihčevi kloni, pa sdsovi kloni, vsi ste isti. Sobotainfo, se opravičujem Štihecinfo je pa cool nej? tan je štihecovo leglo in bog ne daj si ga šinfati, on je car. Pa keri ne vejte kak je Sobotainfo nastal ne meglarite v prazno, ka nemate pojma.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. PREKMUREC
      23.09.2010 ob 17:42 PREKMUREC

      Pa ka je že tema? Malo se doj stavite. Vi novinari pa raziščite tou malo bole.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. slavko1958
      23.09.2010 ob 18:33 slavko1958

      ker odgovarjam na pomurec.com in na sobota.info, bi rekel da sta obadva kar neodvisna. včasih koga kaj zanese, vendar obadva rad prebiram. kot sem že enkrat zapisal "vsake oči imajo svojega malarja"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. kekec
      24.09.2010 ob 0:23 kekec

      Raziskovalno novinarstvo, welcome to Prekmurje!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. mihael
      24.09.2010 ob 0:49 mihael

      "Zahtevam samo to, da pravni regulativ opravi svoje." To zahteva Martinuzi, ti samo prepisuješ tekst ki ti ga je pripravil on. BOdi pošten vsaj do sebe, če že delaš škodo drugim. Vse kar pišeš je sprenevedanje v imenu "medijskega dela". Pišeš za majhen krog prepričanih ljudi, ki to tu berejo. Pravna država? Poglej izdelek in bodi človek. Lahko pa se greš pravno državo na Zavodu Roka.... :) Pa še kje ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. rok89
      24.09.2010 ob 0:54 rok89

      mihael, v čigavem imenu pa ti pišeš? se mi zdi da tadeju nekaj osebno zameriš. Bomo videli kaj bo rekla stroka na ta primer. Pustimo naj opravijo svoje. Kot je že prej en uporabnik napisal nima veze kdo da zgodbo ven, če je kršen zakon lahko tudi mačka prinese to v vreči :).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. sineson
      24.09.2010 ob 1:03 sineson

      ka je tebi nej jasno mihael. Nejsmo vajeni raziskovalnoga novinarstva v prekmurji, gda ga što zača, pa je celi bav bav. Ko mački stopiš na rep zacvili.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. mihael
      24.09.2010 ob 1:06 mihael

      sine, ne razmiš :). Sem prvi za pravno državo, ampak ne na Celecovem portalu. Nekredibilno v osnovi. Buzeti ve zakaj. ŠE bolj pa Celec. Roka rulz.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. mihael
      24.09.2010 ob 1:08 mihael

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. sineson
      24.09.2010 ob 1:13 sineson

      mater ste obsedeni s ten celecon, ti si tudi s Sobotainfo Štihecov klon? Pustimo naj se zadevi pride do dna in naj se predstavijo dejstva tude če jih predstavi mačka v žakli :). Pa te mihael nazdraviva pravni državi :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. mihael
      24.09.2010 ob 1:21 mihael

      sine ? Hej meni nej obešati nekšnih pripon. Tu nega zgodbe. :) Neje nišče obsedeni s celecon (sva skoraj generacija, mogoče san leto mlajši pa sva si ok), če pa san pač na ton portali in nemren mimo toga. Niti neman nika skupnoga s štihecon, niti ne odin ne volitve.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. mihael
      24.09.2010 ob 1:25 mihael

      Sicer sem pa s tem na tem portalu zaključil. Se opravičujem če sem bil do koga žaljiv.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. sineson
      24.09.2010 ob 1:28 sineson

      mihael ge tudi ne volin, pa mi dol visi za takšne politike, samo ka ti ščen povedati je ka naj se zadeva razišče, to je vse. Tu se verjetno strinjava ka je to prav. Tudi Reporter, Mladina itd. majo politične predznake pa to zdaj ne pomeni ka uni nedo o nikomi poročali. Pa te je adijo demokracija. Počakajmo mnenje stroke.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. kris
      24.09.2010 ob 6:39 kris

      ej zato znate napraviti iz müje slona. o portali man dobro mnenje, tudi drujge spremlan. Ogromno trujda morejo vsi vložiti. Vsen portalon kapo doj ka nas zalagajo z berljivimi vsebinami. Tematsko je tej zaenkrat fejst visko. mo vidli ali do s ten tempojon delali naprej ali pa pogorijo. Zato vsi tej komentari goraj - fuck off, idite smetit na drujge portale (izven pomurja) pa pustite liden šteti ka ščejo. Vupan ka de v pomurji še več portalov, nej ka de se se vrtelo okauli siola pa 24 ur, keri se z novicami poserjejo na pomurje. Či bi teh portalov nej bilau bi nej meli pojma ka se ger dogaja prinas- zato vsi negativci zgoraj (s spoštovanjon) -FUCK OFF!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. PREKMUREC
      24.09.2010 ob 8:49 PREKMUREC

      še izdak pa rajši tou šten kak pa 24 ur. Pa tiste plave linke.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. Eden
      24.09.2010 ob 9:23 Eden

      Ka je mihael, ti si normalen? Naj se lepo to razišče, ka je bilo. Nej ti nan pod skritim imenom pameti soliti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. ajkaro
      30.09.2010 ob 12:51 ajkaro

      a tij "eden" si pa nej pod skritim imenom? Ti pa lejko pamet soliš drugim, ker si se podpisal z imenom in priimkom? Članska izkaznica SDS ti te pravice še ne davle

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.