https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan turizma: Se nam letos obeta rekordno število turistov?

27.09.2012 ob 14:40  

27. september velja za svetovni dan turizma. V letu 2011 smo v Sloveniji zabeležili največ prihodov turistov in njihovih prenočitev doslej, obeti pa so dobri tudi za tekoče leto.


27. september je bil za svetovni dan turizma razglašen leta 1979. Slogan letošnjega svetovnega dneva turizma je Turizem in trajnostna energija: gonilna sila trajnostnega razvoja. Turizem je po mnenju Svetovne turistične organizacije ena izmed gospodarskih panog, ki lahko s trajnostnimi oblikami rabe energije in z energetsko učinkovitostjo prispeva k trajnostnemu razvoju, kajti hoteli trenutno med stavbami v  storitvenem sektorju veljajo za enega izmed največjih porabnikov energije.

Turistom v Sloveniji na voljo skoraj 110.000 stalnih ležišč

Po podatkih Statističnega urada, je Slovenija je v letu 2011 turistom ponujala skoraj 43.000 sob s skoraj 110.000 stalnimi ležišči, kar znaša približno 0,3 % vseh ležišč v Evropski uniji. 40,8 % stalnih ležišč se je nahajalo v hotelih in podobnih nastanitvenih objektih (motelih, penzionih, gostiščih, prenočiščih), 19,6 % v kampih, 39,6 % pa v drugih nastanitvenih objektih.

Najraje v hribe

Glede na vrsto občin s turističnega vidika pa se je 31,8 % stalnih ležišč nahajalo v gorskih občinah, 20,5 % v obmorskih občinah, 18,5 % v zdraviliških občinah, 7,1 % v Ljubljani, 7,6 % v drugih mestnih občinah in 14,5 % v drugih občinah.

Pri nas največ Italijanov

V letu 2011 smo v Sloveniji zabeležili 3,2 milijona prihodov, od tega 63 % tujih turistov. Največkrat so v Sloveniji prespali gosti iz Italije (18 %), Avstrije in Nemčije (po 12 %), Hrvaške in Ruske federacije (po 5 %), beležimo pa še opazen delež turistov iz Združenega kraljestva, Nizozemske in Srbije. Turisti so v turističnih objektih prenočili povprečno 3-krat, domači nekoliko več kot tuji.

Foto: www.sxc.hu

Bo letošnje leto znova rekordno?

V prvem polletju leta 2012 pa je bilo zabeleženih okoli 1,4 milijona prihodov vseh turistov in skoraj 3,9 milijona njihovih prenočitev, kar je za 3 % oz. 1 % več kot v prvem polletju leta 2011. Število prihodov domačih turistov in število njihovih prenočitev sta bili nižji kot v prvi polovici prejšnjega leta, medtem ko se je število prihodov tujih turistov in njihovih prenočitev nekoliko povišalo.

Prebivalci Slovenije na krajša zasebna potovanja večinoma po Sloveniji, na daljša večinoma v tujino. Na krajša se po navadi odpravijo z avtomobilom, na daljša pa z letalom.

Hotelski gostje zapravijo občutno več

Slovenski turisti so na zasebnem potovanju porabili na dan povprečno 46 evrov. Tisti, ki so bivali v hotelih in podobnih nastanitvenih objektih, so porabili povprečno 86 evrov na dan, tisti, ki so bivali v lastnem počitniškem bivališču, pa 19 evrov na dan.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.