https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

HK Predanovci in HK Moravske Toplice - včasih rivalke, danes prijateljice

2.10.2012  

V današnjem POM-PLUSU predstavljamo dva kluba ženskega hokeja na travi - HK Triglav Predanovci in HK Moravske Toplice. Prve so bile ustanovljene 1995, druge pa štiri leta pozneje. Med kluboma je obstajalo veliko rivastvo, zaradi pomanjkanja igralk pa kluba že nekaj let delujeta združeno.

Hokej velja za enega izmed najstarejših ekipnih športov, saj ima 4000 letno zgodovino, v Sloveniji segajo prvi zametki hokeja na travi že v čas pred prvo svetovno vojno. Danes so v Sloveniji aktivni trije klubi HK Moravske Toplice, HK Triglav Predanovci in HK Lipovci, od katerih imata dva in sicer HK Moravske Toplice in HK Triglav Predanovci tudi ženski ekipi.

Začetki hokeja na travi za ženske segajo v leto 1995, ko so pri HK Triglav Predanovci ustanovili prvo žensko ekipo v Sloveniji, ki je bila kar nekaj let edina v Sloveniji zato so večinoma tekmovali v tujini.

Foto: Gregor Čiček

V sezoni 1999/2000 so pri HK Moravske Toplice ustanovili tudi žensko ekipo in tako je ženska ekipa HK Triglav Predanovci dobila konkurenco tudi v Sloveniji. Na začetku se je med ekipama razvilo veliko rivalstvo, zaradi katerega so bile tekme zelo zanimive. Obe ekipi beležeita veliko uspehov na domačih tekmovanjih in v tujini.

Zaradi pomanjkanja igralk pa zadnjih nekaj let pa ekipi delujeta združeno in sta tako še močnejši ter dosegata še boljše rezultate. Leta 2010 je sestavljena ekipa osvojila naslov dvoranskih prvakinj Interlige in leta 2011 postala zmagovalec Interlige zunaj. Začetno rivalstvo med ekipama se je spremenilo v prijateljstvo med igralkami, kar pripomore k odličnemu vzdušju v ekipi in se odraža tudi na rezultatih.

Igralke trenirajo 3-4krat tedensko pod vodstvom Aleša Zadravca. Kljub vsej resnosti in trdemu delu je vzdušje med igralkami na treningih sproščeno in polno smeha.

Evropsko prvenstvo 2013 na Portugalskem

Igralke čaka od 17. do 20. maja 2013 Evropsko prvenstvo v hokeju na travi v Portu na Portugalskem, česar se zelo veselijo in jim daje še dodatni zagon za delo.

Foto: Martin Car

Osnovni podatki o hokeju na travi

V hokeju na travi ekipo sestavlja 11 igralcev (10+vratar), ki se za zmago svoje ekipe borijo 70 minut na igrišču dimenzij 91,4×55m . Osnovni element športa - palica, je dolga 95 centimetrov in je običajno sestavljena iz karbona, fiberglasa in kevlarja. Žogica je okrogla, trda in plastična, z obsegom približno 23 centimetrov. Oprema igralcev poleg palice obsega še športno obutev in golenske ščitnike, medtem ko oprema vratarja vsebuje še čelado, brcnike, rokavice, zaščitne hlače in ščitnike za noge.

V soboto ob 10.00 čaka igralke prijateljska tekma s HK Zrinjevac iz Zagreba. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.