https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Vrtec v Občini Radenci občutno cenejši

Radenci, 02.10.2012 ob 15:09  

Občinski svetniki v občini Radenci sprejeli sklep o znižanju cene vrtca ter rebalans proračuna.

Nižje ekonomske cene vrtca

Predlagana ekonomska cena programov vrtca za celodnevni program za 1. starostno obdobje je za cca. 25% nižja od veljavne, in znaša 423,55 EUR. Za 2. starostno obdobje pa po novem znaša 386,99 EUR in je za 5 %  nižja od veljavne. Cena poldnevnega programa se določi v višini 60% cene celodnevnega programa.

Obnova in širitev knjižnice (Ljudske univerze)

Predlog sklepa o povišanju vrednosti investicije obnove in širitve knjižnice Gornja Radgona so soglasno zavrnili. Svetniki želijo več informacij o samem delovanju Ljudske univerze.

Javni zavod za turizem in šport Radenci brez člana

Sprejeli so odstopno izjavo Miroslava Madona, ki se je prostovoljno odločil za izstop. S potrditvijo sklepa mu je prenehalo članstvo, novega člana pa niso določili, zato so imenovanje preložili na naslednjo sejo.

Prispevek pred priključitvijo na širokopasovno omrežje

Seznanili so se s podatki, ki jih je Občina Radenci pridobila od Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in  tehnologijo in iz kateruh je razvidno, da je na območju KS Kapela 54,9%, v naselju  Boračeva 54,2% ter v naselju  Janžev Vrh 51,3% - skupno 493 gospodinjstev, ki jim širokopasovni priključek ni omogočen. V naseljih Krajevne skupnosti Radenci, za katera niso  prejeli sredstev sofinanciranja prav tako obstajajo  gospodinjstva  brez omogočenega  dostopa  do  širokopasovnih  omrežij.
Gospodinjstva, ki imajo na območju gradnje sedaj omogočeni dostop, bi se smela  priključiti  po  koncu  gradnje  omrežja  za  gospodinjstva  brez  omogočenega dostopa.  Ob  tem pa bi bilo potrebno plačati priključnino Občini  Radenci  in sofinancirati gradnjo takšnega priključka na sledeč način (osnutek): v primeru, da bo zbranih manj kot 200 naročil bi izvedba do 200 m kabelske kanalizacije in izgradnja omarice na objektu (brez kablov in drugih montažnih del, ki sledijo v kasnejši fazi) stala 252,00EUR. V primeru več kot 200 zbranih naročil pa 198,00  EUR. Vsak dodaten tekoči meter (v primeru razdalje, ki je večja od 200m)bi stal 3,00 EUR, v primeru da bi končni uporabnik sam izvedel izkop se obračuna popust v višini 84 EUR., v primeru da sam vzida omarico na objekt pa popust v višini 30 EUR

Seznanili so se s podatki, ki jih je Občina Radenci pridobila od Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in  tehnologijo in iz katerih je razvidno, da je na območju KS Kapela 54,9%, v naselju  Boračeva 54,2% ter v naselju  Janžev Vrh 51,3% - skupno 493 gospodinjstev, ki jim širokopasovni priključek ni omogočen. V naseljih Krajevne skupnosti Radenci, za katera niso  prejeli sredstev sofinanciranja prav tako obstajajo  gospodinjstva  brez omogočenega  dostopa  do  širokopasovnih  omrežij.Gospodinjstva, ki imajo na območju gradnje sedaj omogočeni dostop, bi se smela  priključiti  po  koncu  gradnje  omrežja  za  gospodinjstva  brez  omogočenega dostopa.  Ob  tem pa bi bilo potrebno plačati priključnino Občini  Radenci  in sofinancirati gradnjo takšnega priključka na sledeč način (osnutek): v primeru, da bo zbranih manj kot 200 naročil bi izvedba do 200 m kabelske kanalizacije in izgradnja omarice na objektu (brez kablov in drugih montažnih del, ki sledijo v kasnejši fazi) stala 252,00EUR. V primeru več kot 200 zbranih naročil pa 198,00  EUR. Vsak dodaten tekoči meter (v primeru razdalje, ki je večja od 200m)bi stal 3,00 EUR, v primeru da bi končni uporabnik sam izvedel izkop se obračuna popust v višini 84 EUR., v primeru da sam vzida omarico na objekt pa popust v višini 30 EUR.

Sprejet je bil sklep, po katerem so vsi uporabniki (gospodinjstva iz območja belih in sivih lis) novozgrajenega odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v občini Radenci pred priključitvijo na to omrežje dolžni plačati 200 € priključnine. Tako zbrana sredstva bo Občina Radenci namenila za nadaljnjo izgradnjo širokopasovnega omrežja v naseljih, kjer obstajajo gospodinjstva brez omogočenega dostopa do tega omrežja.

Dela, ki se trenutno izvajajo na tem področju potekajo vredu, se bo pa izgradnja širokopasovnega omrežja za cca. 30 do 60 dni premaknila, zaradi polaganja cevi za sive lise.

Radenci uspešni na razpisih, želijo pa si večji razvoj kraja

Župan Janez Rihtarič je predstavil tudi projekte, ki se trenutno izvajajo. Kanalizacija Boračeva II.faza poteka nemoteno, pričenja se izdelava jaškov na parceli samih koristnikov, dokončano bo 15. oktobra. Poteka tudi postopna zamenjava starih svetilk v okviru projekta STOP CO2. Uspešni so bili pri razpisu za gasilski dom Hrastje Mota, kjer so dobili 83.000 EUR nepovratnih sredstev. Prav tako so pridobili sredstva za ureditev vaškega jedra v višini 193.000 EUR, s katerimi bodo uredili pločnik in Lovski dom.

Beseda je tekla tudi o obnovi parka, ki ga je pred leti uničilo neurje. Župan Janez Rihtarič je poudaril, da si želijo radenski park obnoviti do novembra, zato še naprej naprošajo vse, da se jim pri projektu pridružijo v smislu botrstva. Pogrešajo tudi več gledaliških predstav, več kulturnih dogodkov, tržnico, prostor za mlade... za prihodnost bi bilo nujno potrebno pripraviti strategijo razvoja.

Sprejet rebalans

Proračun je vedno bolj živa materija in tako so v Radencih že drugič soglasno sprejeli rebalans proračuna. Do konca proračunskega leta so skupni prihodki proračuna ocenjeni na 4.445.894,00 EUR, kar predstavlja le 66,1% prihodkov, kot jih je predvideval veljavni proračun (planirali skupaj 6.721.999,00 EUR prihodkov). Davčni prihodki se zmanjšujejo za 0.3%, nedavčni prihodki za 14.2 % , kapitalski prihodki za 98,4% (občina ni prodala svojega premoženja, ki ga je nameravala) in transferni prihodki za 80,8%.Načrtujejo le 59,1 % odhodkov, ki so bili predvideni v veljavnem proračunu, tj. 4.858.728,89 EUR.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2012 ob 19:15 ------- gost

      Gremo ostale občine. Radenci so vam dali zgled. Manj zapravljanja pa bo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2012 ob 19:23 daj ne seri gost

      Druge občine so to že napravile. malo ste v zamudi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.10.2012 ob 20:24 ------- gost

      Ne še vse. In tudi rebalansa še marsikje ni. Navzdol seveda.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.