https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murska Sobota dobila varno sobo za mlade žrtve kaznivih dejanj

Murska Sobota, 08.10.2012 ob 12:51  

Varna soba naj bo žarek upanja za otroke, je med drugim na otvoritvi dejala Vlasta Nussdorfer.

Danes je v prostorih Kriznega centra za mlade Murska Sobota potekala svečana otvoritev tako imenovane varne sobe. Udeležili so se je vabljeni predstavniki institucij, ki se pri svojem delu srečujejo z otroci, ki se znajdejo v stiski ali so žrtve kaznivih dejanj, tako centri za socialno delo, policija, sodstvo, tožilstvo, nevladne organizacije ter drugi.

Meolic: Če starši "odpovedo", smo na vrsti mi

Kot je dejala direktorica Centra za socialno delo Murska Sobota, mag. Nataša Meolic, je dolžnost odraslih, da pravice otrok niso kršene. "Vsak otrok ima pravico do zdrave in varne mladosti, torej otroštva. Pravice otrok se primarno izvajajo v družini, sekundarno pa v vrtcih, šolah ter drugih ustanovah ter skupnostih. Starši so tisti, ki so otroku dolžni ves čas stati ob strani, ga spodbujati in obenem zaščititi pred vsem, kar bi mu lahko škodovalo oziroma ogrožalo njegove koristi in pravice. Če pa starši odpovejo, ker ne zmorejo ali ne znajo, smo za otroke dolžne poskrbeti druge pristojne ustanove in osebe."

Na murskosoboškem centru za socialno delo sicer vsako leto na novo obravnavajo od 10 do 20 otrok, ki so žrtve nasilja v družini. Zaradi obravnavane otrok v številnih sodnih in drugih postopkih, smo se ob upoštevanju perspektive otroka in Konvencije o otrokovih pravicah vključili v projekt Ministrstva za pravosodje in tako otrokom omogočili, da se sliši glas otroka v varnem in prijaznem okolju.

Neuvirt Bokan: Naše delo je neprecenljivo

"Upam, da se bodo otroci v tej sobi počutili vsaj prijetno, ker vemo, da nobeno zaslišanje ni prijetno. Raje govorimo o pogovarjanju kot o zaslišanju, ker ta beseda ima nek negativen prizvok," je med drugim dejala vodja murskosoboškega Kriznega centra za mlade Simona Neuvirt Bokan. Dodala je, da je njihovo delo neprecenljivo in da pride do izraza vsako uro dneva.

Ribaš: Otroci bodo lažje povedali, kar jih teži

Drago Ribaš, direktor Policijske uprave Murska Sobota, je predstavil pomen varne sobe za delo policije. Izpostavil je, da se na njihovili policijski upravi pri svojem delu srečujejo z odraslimi in mladoletnimi žrtvami nasilja in kaznivih dejanj. Pri delu z otroci so skupaj z murskosoboškim centrom za socialno delo ugotavljali, da bi bilo potrebno nuditi otrokom drugačno, prijaznejšo sobo, kjer bi otrok lažje povedal, kar ga teži. "Veseli me, da smo skupaj uspeli najti takšno sobo, hkrati pa upam, da se bo v primeru, ko bo to potrebno, redno uporabljala," je med drugim dejal Ribaš.

Sodišče jo bo koristilo tudi preko videokonferenc

Tudi predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti Branko Palatin je izpostavil pomen varne sobe. Dejal je, da bodo varno sobo uporabljali v vseh tistih primerih, ko bo oškodovanec mladoletnik, preko videokonference, tako da otroku ne bo potrebno iti na sodišče. Tako je razpravno sobo za mladoletne oškodovance nadomestila varna soba.

Nussdorfer: Naj bo ta soba žarek upanja za otroke

Slavnostna govornica na otvoritvi varne sobe je bila vrhovna državna tožilka Vlasta Nussdorfer, ki je hkrati predsednica Društva Beli obroč Slovenije. Slednji je tudi financiral Varno sobo pod okriljem Ministrstva za pravosodje. Nussdorferjeva je med drugim dejala, da naj bo varna soba žarek upanja za otroke, ki nimajo zgolj lepih trenutkov, srečnega otroštva, ampak se srečujejo tudi z bolečinami, nasiljem, zlorabami, zaradi česar potrebujejo pomoč institucij za zaščito in varstvo.

Kaj so varne sobe?

Varne sobe so namenjene razgovorom z otroci, ki so žrtve kaznivih dejanj. Tako imajo otroci možnost biti zaslišani v njim prijaznem okolju. Vsako zasliševanje je neprijetno in za otroka še toliko bolj. Za otroka je podoživljanje zgodbe veliki stres in s snemanjem pogovora se otroka zaščiti. Otroku prijazen prostor razširi prostor za njegov glas, da je slišan. Kot pove beseda, so varne sobe opremljene kot običajne sobe, čim bolj približane domačim prostorom, v tem primeru kot dnevna soba, s čimer doprinesejo k temu, da se otrok sprosti. Strokovnjak, ki opravlja razgovor, pa lahko uporablja pri svojem delu tudi igro, risbe, igranje vlog, igrače in podobno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2012 ob 14:36 jani gost

      RAJŠI POSKRBITE KA DO OTROCI IMELI POZITIVNO PRIHODNOST. ŽALOSTNO JE KDA DOKONČAŠ TEŽKO ŠAULANJE PA NEMREŠ DOBITI SLUŽBE V 6 MEJSCIH. SOCIALNA PA JE TUDI BISTVI SAMO NEKE VRSTE POSOJILO! Zadnje čase se pomaga samo nekim ciljnim skupinam.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.10.2012 ob 14:40 jani gost

      ŠE TAU: Je možno dobiti delo v tej varni sobi ali pa so tau pa posamezni izbranci:) Zadnje čase se tudi določene stvari v te namene gradijo:) No če bo možnost za službo bi z mojo diplomo mogauče mel možnost!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.10.2012 ob 14:54 samo tak naprej gost

      pohvalno. Bravo Simona...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.10.2012 ob 15:47 reci gost

      Jani kakšno diplomo maš?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.10.2012 ob 19:49 jani gost

      sociologjio in filozofijo ff

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.10.2012 ob 20:43 đouže gost

      jani kama si brodo da si tou šel študirat,....s ten lejko grozdje pa đabuka nabiraš...sory takšo je stanje pač trenutno....

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.10.2012 ob 21:18 Miška gost

      Varna soba je v bistvu en prostor v kriznem centru, ki bo po potrebi na voljo za zaslišanja in je sedaj za to primerno tehnološko opremljen.Torej ni novih delovnih mest, ker na žalost ni potrebe po njih. Ob morebitnem zaslišanju pridejo za to pristojni in usposobljeni zaposleni s sodišča ali policije in opravijo zaslišanje oz. pogovor z otrokom.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.10.2012 ob 21:42 gost gost

      Lepo, da se poskrbi za otroke v tem smislu. Seveda pa bi bilo nasilja veliko manj, če bi bile razmere boljše. Sam vem, da obstaja ogromno družin, kjer je prepir vsakdanja stvar. Glavni problem pa so težke socialne razmere. Mama je izgubila službo v Muri, ata dela, ampak plača je neradna in seveda minimalec. CSD obravnava mamo, kot kriminalca, ko pride z vlogo za otroške doklade in podporo, čeprav bi kot nekoč dobra delavka rada delala, ampak je višek, kot marsikatera druga. In potem pridejo otroci iz šole in povedo, kaj vse rabijo in za kaj vse morajo imeti denar. In vname se prepir. Sledi debata, če bo šel otrok na šolsko ekskurzijo, ker je treba plačati za prevoz, čeprav je po ustavi šola brezplačna, ali se bo namesto ekskurzije plačalo položnico za odvoz smeti...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.10.2012 ob 10:15 filozof Golobić gost

      filozofija-sociologijo: težki študij???? ma nemoj... Ideš bezveznijo študejrat zdaj ti je pa država kriva ka nemaš službe? Idi na kakšen mirovni inštitut. Tam je polno tebi podobnih "umetnikov"

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.