https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z nordijskimi palicami širom Pomurja

10.10.2012 ob 7:30  

Rekreacija postaja sestavni del vsakdana vedno večjega števila ljudi. Izbor aktivnosti je neskončen, lepi jesenski dnevi pa so idealni za preživljanje prostega časa v naravi. Prijetne temperature in božajoči sončni žarki vabijo na dolge sprehode, za tiste, ki bi ob sami hoji za svoje zdravje in dobro počutje radi naredili še nekaj več, pa je idealna nordijska hoja.


Nordijska hoja je celostna oblika gibanja, kjer ob hoji uporabljamo en par palic, ki nas spodbudijo k temu, da pri hoji intenzivno uporabljamo tudi zgornji ramenski obroč. Ta oblika rekreacije, ki je v zadnjih letih dobila številne privržence tudi v Pomurju, izhaja iz Finske. Kot nam je pojasnila Mojca Makovec Haložan iz pomurskega centra nordijske hoje, moramo njene začetke iskati v teku na smučeh, kjer so tekmovalci poletne treninge ob odsotnosti snega izvajali na suhem, pri tem pa uporabljali palice. Po Evropi se je razširila pred dvajsetimi leti, veliko privržencev pa ima predvsem v zahodnih državah. V Pomurju je z njeno promocijo pričelo Pomursko društvi za boj proti raku leta 2004, kmalu za tem pa so za namen njene promocije ustanovili Center za nordijsko hojo s sedežem v Murski Soboti.

Primerna za vse, večje od 90 centimetrov

Nordijska hoja je privlačna zato, ker je enostavna za naučiti, je zelo učinkovita, poceni in ima močan sociološki učinek medsebojnega povezovanja. Namenjena je vsem starostnim skupinam, na potep z nordijskimi palicami se lahko odpravijo od najmlajših do najstarejših. Odsvetujejo jo le posameznikom, ki so utrpeli poškodbe hrbtenice in jim je zdravnik tovrstno gibanje odsvetoval. Ta aktivnost poskrbi za celostno razgibanje telesa, enakomerno vključuje vse skupine mišic, dobrodošla pa je tudi zato, ker jo lahko izvajamo vse leto.

Učinki tovrstne vadbe so vidni v večji vzdržljivosti telesa in vitalnosti, prispeva k zmanjšanju utrujeni, dobremu počutju, z njo pa vzdržujemo telesno težo ali pa se na tak način kakšnega odvečnega kilograma tudi znebimo.

Nikar v tekaški obutvi

Za tovrstno obliko rekreacije ne rabimo drugega kot primerno nizko pohodno obutev, ki ščiti gleženj, primerna športna oblačila in palice za nordijsko hojo. Kot pravi Mojca Makovec Haložan, tekaški čevelj ni primeren za nordijsko hojo, saj ima premehak podplat in ni primeren za način odriva stopala, ki ga izvajamo pri tej oblik rekreacije.

Na pohod s palicami za nordijsko hojo naj bi se po priporočilih strokovnjakov odpravili tri- do štirikrat na teden in vsakič intenzivno hodili 45 minut. Pri tem naj bi hodili s hitrostjo med šest do sedem kilometrov na uro prehodili. Same ogrevalne vaje pred  vadbo niso potrebne, čeprav so priporočljive. Ogreti pa se moramo z začetnim nižjim tempom, pri čemer z obema rokama dvigujemo palice, spreminjati hitrost hoje, hojo pa zaključiti s krajšim raztezanjem, da se izognemo zakisanosti mišic.

Večina samoukov nordijske hoje ne izvaja pravilno

Za vse, ki bi se radi lotili nordijske hoje, na Centru za nordijsko hojo Pomurje priporočajo, da se hoje naučijo z inštruktorjem, ki jih je v Pomurju trenutno okoli 40. Le inštruktor nam namreč lahko predstavi pravilni način hoje. Če se namreč pri hoji ne izvaja pravilna koordinacija gibov, je učinek podoben kot pri navadni hoji. Pri nordijski hoji pa lahko z nekoliko več vloženega truda dosežemo bistveno večji učinek. Od navadne hoje se nordijska razlikuje po podaljšanem koraku in odrivu s palicami, ki omogoča gibanje mišic ramenskega obroča.

Pohodne palice niso palice za nordijsko hojo

Sam pomen nordijski hoji dajejo posebne palice, ki jih uporabljamo pri hoji. Kot je povedala Makovec Haložanova, palice za nordijsko hojo niso enake kot pohodne palice. Izdelane so iz karbonskih in steklenih vlaken, zaradi česar so načeloma lažje od pohodnih. Na konicah imajo posebne čepke, porezane pod kotom, na ročaju pa je posebej oblikovan pašček, ki oprime roko in omogoča, da palice od zadaj potegnemo naprej. Višino palic nastavimo pod pravim kotom roke, v višini pregiba komolca, ali preračunamo našo višino in jo pomnožimo z 0,70.

Pridružite se jim lahko na številnih športnih prireditvah

Center za nordijsko hojo Pomurja, ki skrbi za promocijo nordijske hoje in organizira tečaje, kjer se lahko pravilnega izvajanja te aktivnosti tudi naučite, je obenem tudi soorganizator številnih pohodov. Letos so s Klubom pomurskih poslancev pripravili pohod s predsednikom republike Danilom Türkom, s katerim so prehodili Sladko pot, 20. oktobra pa se jim bodo pridružili na Pohodu po dolaj in bregaj. Čez vse leto nordijsko hojo promovirajo po številnih športnih prireditvah širom Pomurja. Med drugim so bili prisotni tudi na  maratonu treh src v Radencih, Kolesarskem maratonu v Dobrovniku in na Pozdravu jeseni v Černelavcih.

Pomurje idealno za nordijsko hojo

Za razliko od tega, ko smo še nedavno tega z začudenjem opazovali (ne)znance, ki so se s palicami sprehajali po »ravnem«, pa so pohodniki nordijske hoje dandanes postali nekaj vsakdanjega. Kot dodaja Makovec Haložanova, je teren v Pomurju kot nalašč za tovrstno obliko rekreacije. Ravninski del z nekaj lažjimi vzponi vključuje delovanje različnih mišic.

Nordijsko hojo lahko pričnemo že na pragu našega doma, kljub temu pa so po Pomurju speljane mnogotere poti, ki nam razkrivajo čare Pomurja. Ene izmed teh so tudi Park nordijske hoje Murska Sobota, Nordijska hoja 'krog Moravskih Toplic in Pot nordijske hoje v Radencih. Te in mnoge druge pohodne poti so predstavljene na spletni strani hiking-biking.net.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2012 ob 13:06 maratonec gost

      neverjetno ko v pomurju uvajamo nordijsko hojo . A ti severnjaki samo vejo hoditi , lepo vas prosim , uprabite domače znanje in predloge. Zakaj ne ponudite prekmurske hoje " hoja po grbačaj in ravnici" ., predstavili bi malo še zraven kmečke koloteke in neasfatirane makedamske poti. KO tako prečesavam pomurje pa ti vsi pametnjakoviči s palicami in nordijsko hojo po asfaltu , DA SE NE UMAŽE , tej pa , ki so na fotkaj , pa jih neprestano srečavlen ,

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.