https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Civilna iniciativa Apače zagrozila z državljansko nepokorščino

22.10.2012 ob 7:13  

Civilna iniciativa Apače, ki je v preteklih letih takratnima vladama že dokazovala problematiko dvojnega obdavčevanja zaslužkov delavcev iz Slovenije, ki se na delo vozijo v Avstrijo, nasprotuje nameram zdajšnje vlade, da zanje ukine veljavne olajšave. V soboto zvečer so problematiko v Radljah ob Dravi predstavili okoli 200 koroškim delavcem.


Civilna iniciativa Apače je 8. oktobra na vlado naslovila protestno pismo proti vladnemu sklepu, sprejetemu 4. oktobra, s katerim se odpravi posebna osebna olajšava za čezmejne delovne migrante. Olajšava je bila določena v obliki zmanjšanja davčne osnove od navedenega dohodka iz delovnega razmerja in je stopila v veljavo konec leta 2009.

Pogovori o ureditvi obdavčevanja delavcev migrantov pa so se začela že 2007, ko je takratna vlada predsednika Janeza Janše sprejela sklep, da se pristopi k spremembi veljavne konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja z Avstrijo. S tem je takratna vlada, kot je STA dejal predsednik Civilne iniciative Apače Dušan Cvetko, pritrdila njihovi razlagi v smeri, da je potrebno ohraniti dohodkovni položaj rezidentov Slovenije, ki so zaposleni v Avstriji.

Četrtino letnega dohodka za dohodnino

Civilna iniciativa je v takratnih pogovorih z vlado premiera Janše in pozneje Boruta Pahorja predstavila dokumentacijo in vrsto izračunov, ki so po Cvetkovih besedah pokazali, da bi zaradi povsem različnega davčnega sistema med državama prišlo do zelo visokih obdavčitev slovenskih državljanov, ki imajo vir dohodka v Avstriji. Spremembe, s katerimi so se v civilni iniciativi strinjali, je nato Pahorjeva vlada uvedla v spremenjeno davčno zakonodajo.

"Naši argumenti danes ostajajo isti in tudi vaši bi morali ostati, saj ni prav nobenih utemeljenih razlogov, da lahko danes razmišljate drugače, kot ste razmišljali v letu 2007 ali 2009," so v pismu vladi in ministru za finance Janezu Šušteršiču zapisali v Civilni iniciativi Apače. Izračunali so, da bi glede na najnovejši sklep vlade delavci migranti morali v povprečju skoraj četrtino svojega letnega neto dohodka nameniti za plačilo dohodnine slovenski državi.

Največ delavcev migrantov v Pomurju

Letno bi to znašalo nekje od 2000 do 5000 evrov, ponekod tudi več. To pa bi za delavce migrante in njihove družine, kot pravi Cvetko, pomenilo bistveno poslabšanje stanja osnovnih dobrin, zato je zanje sklep nesprejemljiv. Vlado so v pismu 8. oktobra zaprosili za pogovore, vendar odgovora še niso prejeli. Medtem pa delavce migrante, ki jih je največ v Pomurju, na Koroškem in Štajerskem, nekaj pa tudi na Gorenjskem, seznanjajo s posledicami na vladi sprejetih sklepov.

V primeru, da se država ne bo ustrezno odzvala na njihova opozorila, v Civilni iniciativi Apače napovedujejo državljansko nepokorščino z namenom "dokazati slovenski in tudi svetovni javnosti, kako davčno nenasitna je naša oblast". Predlog sprememb zakonodaje je sicer trenutno v parlamentarni proceduri, je povedal Cvetko.

Po neuradnih ocenah je delavcev migrantov, ki živijo v Sloveniji, na delo pa se dnevno ali tedensko vozijo v Avstrijo, od 12.000 do 15.000.

STA

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2012 ob 11:03 Bajsi gost

      Naj mi nešče pojasni zakoj moremo mi keri ne delamo v avstiji plačuvati naši državi dohodnino. Ge mislim ka zato ka lejko tisti ka nemrejo ali neščejo pa tudi tisti keri dela nemrejo dobiti pa ka funkcionera zdravstveni sistem in ves ostali sektor.Po mojom je popolnoma opravičeno ka tudi te ka so v avstriji to plačuvlejo mogoče nej telko ka itak v avstriji že nekaj plačajo.Resan je pa ka še zdaleč po procentaj ne plačajo kak doma zaposleni.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2012 ob 11:49 ccc gost

      me zanima kelko dece od teh ka delajo v avstriji pa zdaj neščejo plačati pri nas davka, odi v šolo v avstrijo. verjetno niti eno dejte ne odi v avstrijo, ampak so vsi v šolah v sloveniji. in glede na to ka je pri nas šolanje zastonj ali drugače povedano se šolanje njihove dece financejra iz proračuna v keroga plačujemo zaposleni v sloveniji je pošteno ka tudi tisti ka delajo v tujini neka prispevajo. pa neje tu v pitanji samo zastonj šolanje v javnih šolah, ampak tudi kompleten državljanski servis keroga nudi država (zdravstvo, upravne enote, gasilci, policija...) katerih storitve brezplačno koristijo tudi zaposleni v avstriji in drugje v tujini.

      3 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.10.2012 ob 12:19 jozo gost

      pa tou je nej fer, mij kere be rade delale pa v slovenije žal nemoremo dobite dela ker ga enostavno nega, smo se odločile delo iskate v tujini. pa tam že plačujemo davek. naj naša država zagotovi več delovnih mest pa bomo rade volje delale doma!

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.10.2012 ob 13:36 ccc gost

      gost-jozo, fer nej tudi to, da mi keri delamo v sloveniji plačujemo davke ka do tvoja deca lejko zašenki odila v šolo in k zdravniki, ti pa plačuješ davke v avstriji. po moje je čisto pravilno, da prespevaš tan ge koristiš bonitete.

      3 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.10.2012 ob 14:49 gost-muki gost

      V Avstriji plačan davek pride tudi v Slovenijo nazaj,po njihovih mednarodnih pogodbah.To je za gospoda gost-ccc..

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.10.2012 ob 15:36 ccc gost

      gost - gost-muki, če je tou istina se opravičujen, tou san nej znao. to je nigdar nikejr nej bilo še zdaj povedano, niti je še nišče od teh ka delajo v avstriji tou nej navedo kak argument. bar ges san nej to še zasledil.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.10.2012 ob 16:20 gost-gost-muki gost

      GOST ccc .veš naši politiki to skrijejo da se ne bi vedelo odkot vse denar pride v blagajno.to je ista ekipa kot leta 2007.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.10.2012 ob 17:35 radovedni gost

      Te pa mi povej "gost muki" od katerih plačanih davkov v Avstriji pride davek vrnjen v Slovenijo? Kelko jaz vem, Avstrija plača v Slovenijo le davek od obresti na depozite, kere imajo naši državljani naložene v avstrijskih bankah . Davek od izplačanih plač se zadrži v avstrijskem proračunu.

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.10.2012 ob 21:15 stanka-gou gost

      JA,JA,ČE FAUŠIJA BI GORELA,BI BILA V OGNJU CELA,TI SLOVENIJA,.... SRAM NAS NAJ BO!!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.10.2012 ob 21:19 ss gost

      Jaz zapravim celih 1500 eurov ki jih zaslužim ( v avstriji) v Sloveniji. To pomeni da država dobi od mene najmanj 300 eurov davka na mesec. Koliko davkov pa dobijo od vas, ki pametujete tu gor namesto da bi delali?

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.10.2012 ob 21:59 Čika-pajo gost

      Ja ka pa mi mogoče te drobiž ka ga pri nas zaslužimo direktno pogemo,pa verjetno tudik mi celi te pejnez nazaj damo kot davek itd. Ge se popolnoma strinjam z predhodniki če davke plačijete v Avstriji pa koristite tan tudi bonitete pa naj se čuje še tak grdo. Ka se pa tiče prisiljenosti poiskati službo pa vas sigurno moramo talati v dve skupini ena je odišla v tujino zato ka ste tam preprosto dosta več zaslužli druga pa ka je bila prisiljena ka doma nej bilo dela.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.10.2012 ob 11:25 janša gost

      Za vse tiste nevedneže,vsi rezidenti republike slovenije ki imajo v tujini urejeno zdravstveno zav.in obiščejo zdravnika v sloveniji je zdravnik plačan iz avstrijskega zavarovanja, ne vem kje eni živite na luni ali kaj ko si mislite da lahko nekdo kar pride k zdravniku pa ga plačate tisti ki delate v sloveniji,vrtec in šolsko prehrano plačujemo stalno v najvišjem razredu pa če je samo en v družini zaposlen,ker nam dohodek pač presega določeno vsoto,raje se malo vprašajte kako imajo lahko nekateri obrtniki pri nas subvencionirano prehrano za otroke v šoli zastonj vrtce in vse ostale bonitete ker slabo "poslujejo "lahko pa otroka pripeljejo 10 metrov v šolo z največjimi in najnovejšimi avtomobili da o ostalem standardu ne govorim.Kot je pa že napisal gost ss pa tak in tak ves denar zapravimo v slo kar posledično tudi jezi avstrijce.Še bol pa jih verjetno jezi ko vsak dan pride v avstrijo delo prevzemat ogromno slovenskih privatnikov ki ne plačujejo davka ne v sloveniji in ne v avstriji delavcam pa tudi dajo samo drobiž.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.10.2012 ob 17:12 emigrantski delavec gost

      Kot programer sem izgubil sluzbo v Sloveniji leta 2010. 4 mesece sem jo zaman iskal v severnovzhodni sloveniji. Ker je nisem nasel, hkrati pa nisem hotel biti socialni problem drzavi, sem se odlocil da grem delo iskati v Avstrijo. Delo sem takoj brez problema tudi dobil. A ze prvi dan sem ugotovil, zakaj je Avstrija gospodarsko bolj uspesna, kot pa je Slovenija. V Avstriji mora delavec dejansko delati vsaj 7.75 ure na dan, brez placane pavze ali kaj podobnega. Kdor zavida emigrantskim delavcem v Avstriji, naj pustijo svojo sluzbo v Sloveniji in to okusijo na svoji kozi. Zakaj pa ne? Delo se gori res hitro najde. In potem mi naj tisti po dveh tednih se enkrat pove kaj si misli o "bajhnih" placah. Kot prvo bo uvidel, da delavec sploh nima placane polurne malice, niti ne dobi stroskov za malico ali prevoz. Posledicno je temu primerno visja tudi bruto placa. Je v Sloveniji enako? Ne ni, in zato je tudi neumno primerjati nasa davcna sistema, kjer je slovenski nerazumno pozresen. Pa se glede "ujckanja" slovenskih delavskih emigrantov v Avstriji, da placajo davke v Avstriji, doma pa koristijo vse bonitete drzave. VSE TO SPLOH NI RES in taksno laz lahko izgovori le kriminalec, ki bi se rad polastil sadov nasih zuljev ali pa nevoscljiv slovenec, ki vidi kaj ima sosed, ne pa kako je do tega prisel. 1. Zdravstvo in pokojninski sklad placamo v Avstriji in tako tudi koristimo avstrijsko zdravstveno blagajno. S tem torej odpade laz, da visimo na slovenskem zdravstvu. Ko sem imel sluzbo se v Sloveniji, sem tudi sam placeval prispevke v slovensko blagajno, za katero pa vsi vemo, da od tega ne bomo imeli nic. 2. Koristimo slovenske ceste ... da, ampak placamo cestnino in ves davek pri registraciji vozila. Pravtako placam vinjeto in davek ob njem. 3. Avstrijci sami ne morejo verjeti, da nas slovenska vlada hoce obdavcit za nekaj, kar ona pri tem nic nima. Namesto da bi bila hvalezna, da ne visimo na plecih drzave in smo sli delo iskati preko meje. Pa verjemite da noben dan ni lahek. Od jutra do vecera je vse le sluzba ... dan se zacne ob 5:00 zjutraj, domov se pa pride med 6 in 8 zvecer. Se enkrat, kdor je temu faus, naj poskusi tudi sam. In Avstrijci sami mi predlagajo zakaj se ne preselim cez mejo, bodo tako moji prisluzeni evri vsaj ostali v Avstriji, ne pa da jih v Slovenijo nosim. Zdaj pa pomislite zavistni slovenceljni, kdo je tu nor. Avstrijci ali vi?

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.10.2012 ob 17:19 emigrantski delavec gost

      In kot omenjeno, emigrantski delavci itak predstavljamo svez priliv kapitala v naso zahojeno dezelico, ker zgoraj pridobljeno placo porabimo tule. Slovenija sama z nami nima niti centa stroska, ampak le koristi. In teh koristi se zavedamo tudi sami in zato ta denar tudi porabljamo v Sloveniji. Ker pa nas slovenska vlada spet hoce ogoljufati (tako kot je to pac v Sloveniji v navadi), pozivam vse delavske emigrante, da od danasnjega dne svoj denar vec ne trosijo v slovenskih trgovinah, ampak v cenejsih avstrijskih trgovinah tik pred mejo. Avstrijski Hofer ima marsikaj ceneje, kot pa je v Sloveniji. Kogar ne vezejo nobene obveznosti do slovenske grude, naj se preseli cez mejo. Naj se drzavljanska nepokorscina zacne in naj slovenski ekonomisti in nevoscljivi slovenceljni vidijo posledice svoje nesramnosti. In se enkrat na kratko za vse nevoscljive slovenceljne. Slovenski emigrant placa 100% vse davke v Avstriji, ker je tam izvor tega dohodka in ne predstavlja nobenega bremena za drzavni proracun.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.10.2012 ob 19:05 STANKA-GOU gost

      To je to,vse obrazloženo,če pa še komu ni kaj jasno,pa pot pod noge pa v Avstrijo delat!!! Bravo emigrantski delavec!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.10.2012 ob 23:11 jozo gost

      Tak je bravo emigrantski delavec tak se gučij, ka tej ka v SLO delajo tak nemajo pojma ka delo sploh v resnice pomene, samo znajo dosta gučate. za delo jim je pa itak nej

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      23.10.2012 ob 23:39 emigratski delavec gost

      sch ... izvoli http://www.austriajobs77.com/ norca se nihce ne dela iz tebe, za to poskrbis kar sam. Prilepil sem ti link kjer lahko takoj najdeš oglase za službo v Avstriji. Pol boš pa lahko cele dneve delal za isto plačo. Boš sprejel ali boš samo lapal? :)

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. bono1
      24.10.2012 ob 8:14 bono1

      sch....ti si pa beda od bede, žalostno res se mi smiliš, vendar tudi taki so ,kot ti na nivoju totalne nule!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. bono1
      24.10.2012 ob 8:24 bono1

      In še nekaj, če nebi Avstrija sprejemala naše delavce v službo bi bila tule v Prekmurju huda revščina zelo hudaaaaaaaa. Sicer je pa emigrantski delavec točno vse opisal kako in kaj in naj vsak, ki ne verjame sam poskusi.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      09.11.2012 ob 23:44 gost-joži gost

      Jaz sem vzela kredit v Avstriji kjer tudi delam ,da si ne boste mislili da sem ostala brez stroškov zaradi naših pametnih slovencev ki ne delajo v Avstriji in so si vzeli sanjske kredite v Avstriji.Plačati sem morala slov.advokata in še notarko,da o vrtcih šolah zdravstvu otroški dodatek sploh ne komentiramo.......................še,pa še

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.12.2012 ob 7:50 123 gost

      Ko sem iskal službo v Sloveniji in je nisem dobil me je nekdo vprašal če imam za jesti?me je negdo vprašal če imajo otroki kaj za pojest?NOBEDEN vsi so še celo kazali z prstom na mene češ da nima za burek dener.A sedaj ko pa jaz na njih kažem da nimajo za burek bi pa država imela rada in še par umsko zaostali na tem forumu DOHODNINO! Pa lepo vas prosim daj te malo razmisliti kdo več državi plača davek mi kateri smo v Avstriji ali pa vi kateri delate v Sloveniji. Od vrtceh do šol plačujemo polno nimamo nobenih subvencij in še več zapravljamo denr v Sloveniji ker ga več zaslužimo kot vi.In sedaj je vprašanje ok koga več dobi država denar

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      13.12.2012 ob 13:11 aldič gost

      pozraulijeni tudi v italij je isti problem morda huijši.......sem upokojenc bivajioci v slovenj n.g. zakaj morem tudi jast plačat dauk v naši domovini itak PLAČAM DAUK V ITALIJ v italij so dve inps in impdap ko sem jast (držaunj uslužbenci inps privat ) lep pozrav....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.