https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na Razkrižju vračanje odškodnin, obnova strehe OŠ ter izvolitev elektorja

Razkrižje, 23.10.2012 ob 18:52  

Na 11. redni seji Občinskega sveta Občine Razkrižje so v petek, 19. oktobra, obravnavali področja delovanja javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Ljutomer, v okviru česar jih je z letnim poročilom seznanil direktor Zdravstvenega doma Ljutomer, mag. Tomislav Nemec. Izvolili so tudi elektorja za volitve v državni svet, Romana Zadravca.


Občinski svet Občine Razkrižje je obravnaval in sprejel Odlok o občinskih cestah v občini Razkrižje, v prvi obravnavi. Sprejeti so ga morali zaradi nekaterih zakonskih sprememb, saj se morajo nekatere odločbe uskladiti s spremembami.

Občinski svet Občine Razkrižje je namreč v letu 2002 sprejel Odlok o občinskih cestah v občini Razkrižje. Leta 2009 je bila sprejeta sprememba odloka. Odlok je temeljil na takrat veljavnem Zakonu o javnih cestah. V letu 2011 so bili sprejeti Zakon o Pravilih cestnega prometa, Zakon o cestah in Zakon o voznikih, ki na novo urejajo področje cest in varnosti v cestnem prometu, tako so Občine dolžne spremeniti veljavne odloke o občinskih cestah, ki ne smejo več vsebovati določil, ki jih določajo novi zakoni.

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je izpostavil potrebo, da se informirajo glede cen, saj ne želijo dodatno obremenjevati občanov ter jim povzročati nepotrebnih stroškov.

Kupnine za pločnike na Gibini bodo izplačane do konca letošnjega leta

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, je povedal,  da so si za letošnje leto rezervirali sredstva po 23. členu Zakona o financiranju občin, torej kot lastna občinska sredstva. Imajo jih dovolj, da bodo lahko poravnali odškodnine, ki so v glavnem za pločnike. Odškodnine bodo izplačali do konca leta.

Pričetek obnove strehe na OŠ Razkrižje

V času jesenskih šolskih počitnic se bodo pričela dela na strehi OŠ Razkrižje. Kot je poudaril župan, so se spopadali z velikimi težavami, izpolnili so vse zahteve raznih služb, pridobili večino soglasij, uredili vso ostalo potrebno dokumentacijo, tako da bo do obnove strehe končno prišlo še v tem letu.

Svetniki so se seznanili z letnim poročilom zdravstvenega zavoda ZD Ljutomer

Svetnike je z Letnim poročilom za leto 2010 in leto 2011 seznanil direktor ZD Ljutomer mag. Tomislav Nemec, ki je povedal, da je bilo poslovanje v letu 2011 pozitivno, leto pred tem pa negativno. Zdravstveni dom je v letu 2011 torej dobro posloval.

Po odloku o ustanovitvi ZD oz. statutu, je Občina Razkrižje ena izmed ustanoviteljic in o poslovnem poročilu mora odločati občinski svet, predvsem pa mora odločati o poslovnem izidu, da poda soglasje k sklepu kot ga je pripravil svet zavoda. Pri tem je povedal, da tega Občina Razkrižje še ni storila.

Nemec je povedal, da leta 2010 ne more komentirati, ker ga takrat v zavodu še ni bilo, povedal je samo, da je bilo v letu 2010 poslovanje z izgubo, in sicer 46.931 evrov, s tem, da je 6000 evrov bilo prenesene izgube iz preteklih let, tako da je poslovno leto 2010 Zdravstveni dom končal z 53.000 evri izgube. Kumulativna izguba v polletju 2011 pa je z novimi stroški, ki so se nabrali v prvi polovici leta 2011, znašala nekje 90.000 evrov.

Na svetu zavoda je bil v letu 2011 sprejet sklep, kjer so predlagali občinam ustanoviteljicam, da del primanjkljaja (53.000 evrov) krijejo občine ustanoviteljice v razmerju, kot je določen v statutu javnega zdravstvenega zavoda, določili pa so, da drugi del izgube, ki je pa nastala v prvi polovici leta 2011 (42.000 evrov) pokrije zavod sam do konca leta. Tako so si potem pokrivanje izgube razdelili. Pretekla leta bi naj pokrile občine ustanoviteljice, izgubo prvega pol leta v letu 2011 pa zavod s svojimi aktivnostmi. Nemec je pri tem izpostavil problem, da Občina Razkrižje še ni pokrila svojega deleža stroškov, ki znaša nekje 3000 evrov.

Po dolgotrajni debati glede te problematike so se na koncu odločili, da se ta sklep sprejme, da se izguba pokrije. Dogovorili so se o tem, da se stroški za nazaj pokrijejo. Prav tako so se dogovorili o sodelovanju in pomoči pri tem, da bi na Razkrižju dobili zobozdravnika.

Nemec je glede poročila za leto 2011 povedal še, da so znižali stroške dela in materiala za 5 odstotkov, reorganizirali pogodbe z zaposlenimi, znižali razna nadomestila itd. Konec leta je bilo tako 147.000 evrov dobička.

V letu 2012 so pridobili kardiološki tim in nabavili kardiološko sondo za 15.000 evrov. Naložba v fizioterapijo je znašala 20.000 evrov. Prenovili so objekt Zdravstvenega doma, osrednji del, fasado, zamenjali okna in uredili dvorišče.

V letu 2013 se želijo lotiti investicije, ki jo nujno potrebujejo, potrebujejo namreč nove prostore (za specialistične dejavnosti, za delavnice, kot so zdravo hujšanje, odvajanje od kajenja, alkohola…). Želijo pa v večjem obsegu zagnati tudi fizioterapijo.

Problematika zobozdravstvene ambulante in splošne ambulante

Župan in svetniki so izpostavili problem z zobozdravstveno ambulanto, ki ne obratuje, ker nimajo zobozdravnika. Stroški kljub temu nastajajo (kurjava ipd.), kljub temu, da ambulanta ne obratuje. Zato bodo v prihodnje poskušali najti rešitev za ta problem, da bi vsaj par dni v tednu bil občanom na razpolago zobozdravnik ter da jim ne bi bilo potrebno hoditi k zobozdravniku izven domačega kraja.

Prav tako so izpostavili nujnost obnove ambulante splošnega zdravnice, saj je v zelo slabem stanju in bi bilo nujno potrebno zamenjati okna.

Izvolili predstavnika Občine Razkrižje v volilno telo za volitve članov državnega sveta (elektorjev)

Na seji so svetniki za elektorja izvolili Romana Zadravca. Seznam izvoljenih elektorjev v volilno telo je bilo potrebno predložiti Volilni komisiji VIII. volilne enote Ptuj do nedelje, 21. 10. 2012 do 24. ure.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.