https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Natalija Horvat, oblikovalka iz Dobrovnika, razmišlja o svoji blagovni znamki

Dobrovnik, 24.10.2012 ob 7:00  

Pogovarjali smo se s petindvajsetletno Natalijo Horvat iz Dobrovnika, ki je pred kratkim svoje umetniške sposobnosti, ki jih razvija že od malih nog, potrdila tudi z diplomo na Visoki šoli dizajn v Ljubljani. Svoje oblikovanje in nas bo kmalu razveselila z lastno blagovno znamko NHdesign.

Natalija, nam v začetku zaupaš kako poteka tvoj običajen dan?

Zadnje tri mesece je bil moj dan zaznamovan predvsem s pisanjem diplomske naloge in oblikovanjem kolekcije za diplomsko nalogo. Našel pa se je tudi čas za oblikovanje nakita in ustvarjanje.

Omenjaš oblikovanje nakita in ustvarjanje. Kdaj in kako se je začela tvoja ustvarjalna pot?

Ustvarjalna sem že od malih nog. Prve aktivnosti v tej smeri so se začele v osnovni šoli. Rada sem risala in hodila k različnim likovnim tečajem ter delavnicam. Takrat sem tudi začela risati prve "modne" skice. V zadnjem letniku gimnazije sem obiskovala slikarsko šolo akademskega slikarja Mirka Rajnarja. Po končani gimnaziji pa sem šolanje nadaljevala na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani, kjer sem imela priložnost spoznati nekatere znane slovenske modne oblikovalce, kot so Zoran Garevski, Mateja Benedetti in Sonja Šterman ter tako dobila veliko uporabnega znanja. Študij na Visoki šoli za dizajn je bil potrdilo, da sem se odločila za pravi poklic. Poleg modnega oblikovanja sem si pridobila tudi veliko znanja z grafičnim oblikovanjem. Rada oblikujem razne letake in druge promocijske materiale. Zadnje leto pa poleg vsega oblikujem še nakit iz žice in perlic, ki so različnih barv in oblik.

Modno oblikovanje. Perlice. Kaj vse pravzaprav nastaja izpod tvojih ustvarjalnih rok?

Kot sem omenila že prej, v prvi vrsti oblikujem oblačila. Oblikovala sem dve kolekciji, ena je bila predstavljena na modni reviji v Mestnem muzeju Ljubljana in v okviru Meseca oblikovanja na prireditvi "Dizajn v mestu" v Ljubljani. Prav tako sem oblikovala kopalke, ki jih je v sodelovanju z Visoko šolo sešilo podjetje Lisca in torbico, ki jo je izdelalo podjetje Pro gala iz Prekmurja. S svojo kreacijo sem sodelovala na natečaju ˝Joung, Creative, Chevrolet˝. Poleg oblačil pa je nastalo še precej nakita, promocijskega materiala in umetniških slik. Trenutno čaka na predstavitev kolekcija, ki sem jo oblikovala v okviru diplomskega dela.

Kateri kos modnih dodatkov ti je najbolj pri srcu in ga najraje izdeluješ? Nam zaupaš s kakšnim materialom, orodjem si pri oblikovaju pomagaš?

Najraje nosim in izdelujem prstane vseh barv in oblik. Predvsem večje kose temnejših barv, ki so tudi bolj opazni. Pri izdelavi nakita se najraje odločam za material kot je barvna žica in perle. Rada delam s steklenimi, plastičnimi in lesenimi perlicami vseh barv. Glavno orodje pri izdelavi je roka. Vsak kos nakita je tako unikat, različnih barv in oblik.

Če se še malo ustaviva pri nakitu. Katere barve pri le tem nekako izstopajo?

Črna je definitivno barva, ki izstopa pri mojih kosih nakita. Črna je klasična barva, ki je primerna za vse dogodke in se najlažje kombinira k raznim kosom oblačil.

Od kod pa sploh ideje za tvoje ustvarjalne izdelke? Ti jih nikoli ne zmanjka?

Idej ne zmanjka. Najdem jih v vsakdanjih stvareh. V barvnih kombinacijah narave v vseh letnih časih, v oblikah arhitekturnih znamenitosti, v različnih materialih ...

Imaš morda svojo blagovno znamko?

Svoje lastne blagovne znamke zaenkrat še nimam, imam pa že izdelan koncept. Ime blagovne znamke se bo glasilo NHdesign, kar zajema moje kratice in besedo design, kar pomeni oblikovanje.

Kje so sicer na voljo tvoji izdelki? Imaš morda tudi spletno trgovinico?

Nakit iz žice in perlic se lahko kupi in naroči v info pisarni pri Bukovniškem jezeru v Dobrovniku, kosi nakita pa se lahko vidijo na moji facebook strani. Spletne trgovinice zaenkrat še nimam.

Pa, če se dotakneva še malo modnih trendov. Kakšno je tvoje mnenje o današnji modi? Ji uspeš slediti?

Trendi se spreminjajo že vsake tri mesece in jim je težko slediti tudi, če si blizu temu poslu. Tudi za nas oblikovalce je to rahel pritisk. Če bi hotela biti povsem blizu dogajanja, bi morala pogosteje obiskovati različne dogodke s področja mode v večjih modnih centrih, kar pa si zaenkrat težko privoščim. Ker pa dandanes najdemo že vse na internetu, vsak dan od doma pogledam novosti in trende iz sveta mode. Ob kavici rada posegam tudi po modnih revijah.

In še za konec, nam zaupaš kakšen je tvoj pogled na življenje in prihodnost?

Upam, da bom v prihodnje pametno izkoristila vse priložnosti, ki se mi trenutno odpirajo in ki se mi še bodo. Poklic oblikovalca je v današnjem času zelo težak. Predvsem v Prekmurju, ampak menim, da lahko dosežemo marsikaj, če smo vztrajni in opravljamo poklic, ki ga imamo radi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2012 ob 9:42 igor gost

      Bravo. Zelo lepo.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2023 ob 23:36 Ana Marija gost

        Vesela sem njenih uspehov in ponosna na svojo nekdanjo učenko iz osnovne šole v Dobrovniku. Želim ji še veliko veselja in uspehov pri poklicnem ustvarjanju in vso srečo in blagoslov v življenju.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2012 ob 10:46 ko te šiša gost

      super zamisli bravo

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2012 ob 19:17 tadeja&company :) gost

      bravo, navdušeni smo nad tvojimi idejami in izdelki! Pa uspešno še naprej!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.