https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V nastajajočem konjeniškem centru v Kamencih si želijo črnih vrancev

Kamenci, 25.10.2012 ob 15:30  

Gospodarsko poslopje Konjeniškega centra v romskem naselju Kamenci dobiva svojo končno podobo. Konji pridejo spomladi.


Gospodarsko poslopje dokončano pred zimo

V romskem naselju Kamenci bodo delček romskega življenja iz preteklosti skušali oživeti s tem, da bodo v svoje naselje znova pripeljali konje. V ta namen gradijo gospodarsko poslopje, v katerem bo prostora za štiri konje, za začetek bodo pripeljali vsaj dva. Konjeniški center se bo nahajal na obrobju naselja, blizu domovanja poglavarja Kamencev Ludvika Levačiča. V poslopju bodo ločeni hlevi za štiri konje, prostor za kočijo in čergo, zgornje nadstropje pa bo namenjeno shranjevanju slame in sena.

Konji vedno del poglavarjevega življenja

Kot je povedal poglavar romskega naselja Ludvik Levačič, je doslej premogel štiri konje. Zadnjega je prodal v času, ko so v Kamencih snemali film Halgato. S konji, ki so pomemben del romske kulture in preteklosti, je prepotoval velik del bivše Jugoslavije, še posebej primerno prevozno sredstvo pa so po besedah Ludvika bili pri zbiranju in prevozu starega železa. Obiskovalcem Kamencev je nemalokrat z navdušenjem pripovedoval o svojih konjih in tako se je porodila ideja o tem, da v Kamence znova pripeljejo konje.

Vsak konj bo ime svoj prostoren hlev.

Konji in kočija tudi za romantične poroke

Ideja pa je bila primerna, da jo vključijo v projekt čezmejnega sodelovanja Roma Caravan. Velik del sredstev za vzpostavitev centra kot tudi za njegovo kasnejše delovanje, bo iz posebnega sklada sofinancirala Evropska unija, del sredstev pa bo pristavila tudi Občina Črenšovci.

Poleg gospodarskega poslopja, ki bo v prihodnjih dneh dobil svojo končno podobo, in vsaj dveh konjev, bosta v omenjenem projektu zaposlitev dobila dva Roma. Skrbela bosta za konje in za vse, kar spada zraven. Ob konjih bo namreč konjeniški center pridobil tudi kočijo in čergo (romsko predhodnico današnjih avtodomov), ki ju bodo lahko turisti kot tudi okoliški prebivalci najeli za posebno romsko doživetje ali pa kot romantični prevoz ob porokah.

Želijo si črnih vrancev

Kot pravi Ludvik, ima konje zelo rad, in pogreša čase, ko je spal ob njih na senikih, zato z velikim pričakovanjem čaka, da bo center zaživel. Konje si že ogleduje, kateri koli konj pa ne bo dober za njegove hleve. Kot sam pravi, si najbolj želi lepih, zdravih in močnih črnih vrancev.

Uradna otvoritev konjeniškega centra v Kamencih se bo zgodila prihodnjega aprila ob svetovnem dnevu Romov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2012 ob 16:48 koko gost

      eh ka se skoz tak dedek resno drži hehe

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2012 ob 19:51 Mnm gost

      Koko, to pa mas prav!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2012 ob 23:18 gost gost

      bouše kujske štale, kak novi vrtec, žalostno!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2012 ob 7:54 delafka gost

      naj bi rajši dal napraviti kopalnce kak pa za konje ka de se tan notri paso pa za rasvetljavo ne pa se dela tak pametnoga

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. jonie
      26.10.2012 ob 9:16 jonie

      ka njin trbej kunjske hleve, ete pa odijo po kučaj pa gnjavijo za jesti pa pejneze

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.