https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škof Erniša pred dnevom reformacije: Potrebna je osebna odgovornost

Moravske Toplice, 26.10.2012 ob 13:15  

Danes je potrebno z vso osebno integriteto in resnično predanostjo pristopiti k vsemu, kar delamo, tako v odnosu do Boga kot sočloveka, da se ne skrivamo za nobeno ustanovo, pač pa prevzamemo odgovornost za vse, kar govorimo in počnemo, je pred današnjo prekmursko slovesnostjo ob dnevu reformacije v Moravskih Toplicah povedal škof Geza Erniša.


"To je načelo protestantizma in če danes pogledamo v svet, vidimo, da najbolj funkcionirajo, tako socialno kot gospodarsko, tiste države, ki so v večini protestantske in se to točno ve, kaj je naloga cerkve, kaj je naloga države in kaj vsakega posameznika, ki tudi družbeno odgovorno ravna. To je potrebno izpostaviti, družbeno odgovorno ravnati in mislim, da nam to v sedanjem trenutku v Sloveniji manjka," je za STA povedal škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Slovesnost danes v Moravskih Toplicah

Evangeličanska cerkev in soboška podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar bosta prekmursko slovesnost ob dnevu reformacije pripravili drevi ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Slavnostni govornik bo Ludvik Sočič, ki bo predstavil pomembno osebnost slovenskega protestantizma, duhovnika in pisatelja Janoša Kardoša, v kulturnem programu pa bodo nastopili zbor Cantate in učenci orgelske šole.

V sklopu praznovanja dneva reformacije je Marko Kerševan v četrtek v spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih predstavil knjigo Protestanti(sti)ka in ob tem dejal, da protestantizem tudi danes goji zavest o drugačnosti krščanstva, med njegovimi načeli so delavnost, raziskovanje sveta in spoštovanje človeka, v praksi pa omogoča možnost sobivanja.

Občina Gornja Radgona, evangeličanska cerkvena občina Apače in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar so slovesnost ob dnevu reformacije v Gornji Radgoni pripravili že 19. oktobra. Slavnostni govornik Božidar Debeljak je govoril o reformaciji kot o družbenem pojavu ter etiki in vrednotah tega obdobja in jih primerjal z današnjimi. Liberalni kapitalizem, ki ga imamo danes, je po njegovih besedah zelo oddaljen od etičnih načel protestantizma, ki je imel v mislih medsebojno spoštovanje ljudi, razvoj in omogočanje boljšega življenja, danes pa je osnovno vodilo pohlep.

Dan reformacije sicer obeležujemo 31. oktobra. Na ta dan leta 1517 je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, ki so govorile o prenovi cerkve.

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2012 ob 13:25 A RES? gost

      Zakaj pa potem Prekmurje ne funkcionira bolje socialno in gospodarsko?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2012 ob 16:32 reformator gost

      Zaradi toga, ker smo nej država za sebe! in se gleda na celostno podobo države v našoj prevladujejo "papinci" in zatau je nej prekmurje baukše ... in žalostno ka se sploj v tau smer razmišljo, pa če razmisleš kelko je mariborska škofija v duge pa de jo država mogla rešavate mogoče tude na tau cila taka prlej kak neka napišeš malo premisle z glavau!!!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2012 ob 16:50 gost gost

      Geza ODLIČNO povedano ! ČESTITKE ob prazniku!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2012 ob 17:44 PREKMURSKI ZET gost

      Spoštovani g. Erniša bravo!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2012 ob 20:35 gost---hački gost

      ;:_replika :_; reformator ;:_ Če ma Mariborska škofija dolgove ne bosti vij " reformatori " niti vaša cerkev vračali .Marsikaj v državi so si prilastili in pokrali pa smo mogli vsi trpeti za to pa tij tudi premisli prej ka boš pijsal .Boukše ka prevladujejo papinci kak pa vij .Ne mejšaj škofij tak kak mij ne mejšamo vaših dolgov in škofij .

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2012 ob 21:05 ZETOR gost

      Kaj modruje ta prazen literan.....

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.10.2012 ob 21:18 bajsi gost

      Če bi nej bilo literanov bi še mi izda nej znali nej šteti pa tudik nej pisati.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.10.2012 ob 21:19 gost gost

      Kaj je ZETOR, ti je nafta zmrznila? Ali ti je jermen dol vrglo?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. smrt
      27.10.2012 ob 9:16 smrt

      replika ---bajsi )));:_ za tou pa ne vejte pijsati pa šteti ka ste takše vere

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.10.2012 ob 10:40 zetor gost

      Bajsi,kak nebi znale mogoce v drugon jezike.....literancek.....neven kak te se pri ovon zgoraj zagovarjale..ka tau neka po svoje tirate....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.10.2012 ob 12:46 Čika-pajo gost

      Smrt pa Zetor pokažita vsaj malo olike na tem forumi in za sebe zadržita neumnosti.Čeprav si mislita da lahko zapišeta vse kar se vama porodi v glavi, še zdalič ni tako.Da lahko komentirata eno tako osebnost kot je škof Erniša pa ja moraš premočti malo več srčne kulture pa dostojanstva pa mogoče tudi spoštovanja do drugih in drugače mislečih ljudi.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. smrt
      27.10.2012 ob 17:06 smrt

      replika ---čika pajo (((:_ tij boš pijsal o oliki ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.