https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

November oziroma movember mesec brkov

01.11.2012 ob 9:00  

Po svetu in tudi pri nas si moški vsak november omislijo brke in tako opozarjajo na zgodnje odkrivanje raka prostate ter zbirajo donacije za raziskave raka prostate ter druge “moške” rake.

Gibanje, ki se je razširilo po vsem svetu, je leta 2003 začela skupina Avstralcev, ki je ob pivu razpravljala o modi 80. let. Odločili so se, da bodo brkom vrnili priljubljenost in z novim slogom začeli zbirati sredstva za raziskovanje raka na prostati. Eno od pravil gibanja Movember (moustache, po slovensko brki, in november) je, da jih ne morejo sponzorirati farmacevtske družbe.

 

Foto: sxc.hu

Brki pritegnejo pozornost

Mo moški (ang. Mo Bro) začnejo Movember tako, da si obrijejo celoten obraz, nato pa si ves mesec puščajo brke. Brki samodejno povečajo pozornost in tako MO moški lažje zbirajo prostovoljne prispevke ter govorijo o raku na prostati. Brki predstavlajo simbol podoben rdeči pentlji, ki simbolizira boj proti aidsu.

 

Moški gredo neradi k zdravniku

Če je rak prostate odkrit dovolj zgodaj in je omejen samo na prostato je delež ozdravljenih zelo velik – okoli osemdeset odstoten. Dejstvo pa je, da so moški v primerjavi z ženskami pri opisovanju svojih težav manj odprti in zato je eden od glavnih nemenov gibanja opozarjanje moških naj se pravi čas odpravijo k zdravniku.

 

Movemberska pravila:

1. Prvi november moraš začeti
 sveže obrit.

2. Brke si pustiš rasti ves mesec.

3. Brki se ne smejo 
dotikati zalizcev.

4. Brki se ne smejo združiti 
 s kozjo bradico.

5. Vesti se moraš 
kot pravi gentleman. 

 

Vir: zurnal24.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.11.2012 ob 10:34 stari brko gost

      Poljub brez brkov, je kot juha brez soli !

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.11.2012 ob 14:15 gost gost

      Pravi dedec ima itak brke in brado. Testosteron ki pospešuje tudi poraščenost je odraz moškosti. Včasih so ženske tudi malo pogledale kateri je pravi dedec in kateri je "baba". Sedaj jih na žalost veliko gleda na materialne dobrine in na neko izmišljeno "lepoto". Nedolgo nazaj še tudi elektrike ni bilo in ponoči se je dedca slabo videlo in je "lepota" bila v drugem planu. Glavno, da je moški bil PRAVI DEDEC. In ženske so bile srečne, vesele, sproščene.... Danes pa, hmmmmm, ko gledajo na vse drugo... nepotešene in tako sitne, agresivne, ehhh ne bom dalje, ker je brez veze...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.