https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Danes svetovni dan romskega jezika

04.11.2012 ob 20:10  

Danes obeležujemo svetovni dan romskega jezika. Kot vsi narodi po svetu imajo tudi Romi svoj jezik, ki je po mnenju mnogih eden izmed najtežjih jezikov.

Ob 8. aprilu, svetovnem dnevu Romov, je 5. november razglašen za svetovni dan romskega jezika. 5. november so predlagali zato, ker je na ta dan leta 2008 prvič predstavljen Romsko-hrvaški in hrvaško-romskih slovar, je dejal predsednik "Kali Sara" Veljko Kajtazi.

Pomembnost dneva romskega jezika se kaže tudi v tem, da romski jezik v preteklosti ni bil raziskovan kot bi moral biti, prav tako ni bil zapisan, danes pa se daje temu poseben poudarek, posebna pozornost pa se namenja tudi standardizaciji romskega jezika. V zahodni Evropi so zaradi političnih ali zgodovinskih vzrokov pozabili svoj jezik. V Evropi kjer živi 20 Milijonov Romov je romski jezik priznan kot uradni jezik, zato s svetovnim dnevom romskega jezika, opozarjajo na to, da je standardizacija romskega jezika še kako potrebna.

Ob svetovnem dnevu Romskega jezika so Zveza Romov Slovenije, Romsko društvo "Zeleno vejš" Rogašovci in Romsko društvo Romani union Murska Sobota organizirali SIMPOZIJ, ki bo 9. novembra 2012, v dvorani Murska republika Hotela Zvezda v Murski Soboti s pričetkom ob 10:30h.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      05.11.2012 ob 9:19 smrt

      Vsaki mejsec majo nekšen svoj svetovni den .Čebašekova verjetno prijde pa Turk .Gda mo pa mij meli svetovni den jezika ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2012 ob 10:47 romi gost

      Ka pa ciganski dnevi pa ciganska pečenka Ha ka pa majo politični romi CIGANI to so pravi dečki

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2012 ob 11:12 SMRKCI gost

      Kučan je krijf ka ciganan tak na sucijalnun kak na zavudi za zapuslovanje daju vse ka nucaju nan ka smu pa zgubili službe zaradi bejlij ciganuf, pa praviju na sucijalnun pa na zavudi za zapusluvanje ka nemreš tau vse dubiti ka cigani zatau ka si nej cigan.Za meni su naj vičji cigani pa lažlijfci politiki vsi v 21 letih.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2012 ob 16:27 gost ---gorza gost

      Boli me za svetovni gezik cigajnov .Tak je že država in vodstvo ena sama ciganija .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2012 ob 16:40 gost gost

      @SMRKCI , pišeš kak cigan tak da ne ven zakoj te tebi na socijalnon ne dajo ka nücaš. :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.