https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vlado Kreslin bo s pesniško zbirko osvajal Ameriko

05.11.2012 ob 9:45  

V prihodnjih dneh se bo Vlado Kreslin mudil v ZDA in Kanadi, kjer bo predstavljal pesniško zbirko Instead of Whom Does the Flower Bloom.


Gre za angleški prevod Kreslinove pesniške zbirke Namesto koga roža cveti, ki vsebuje 41 pesmi. Kot poročajo v Delu, je pesniško zbirko za angleško govoreče tržišče prevedla Urška Charney, njen mož, umetnostni zgodovinar in pisatelj, pa je v spremni besedi zapisal, da je Kreslin sodobni pesnik, ki pooseblja rodno Prekmurje, prekmurski jezik in kulturno izročilo.

Ameriški pesnik in profesor kreativnega pisanja Alan Shapiro pa po poročanju Dela meni, da se bodo Kreslinove pesmi severnoameriškim bralcem priljubile s prikazovanjem izgubljenega sveta posebnih ljudi, ki jim nasproti stoji globaliziran svetovni trg: »Naj vas navidezno neironična in celo ljudska govorica ne pretentata, njegove pesmi združujejo preprosta sredstva in omogočajo kompleksne učinke.«

V novembru pa se Kreslin odpravlja v Kanado in Združene države Amerike, kjer bo svojo pesniško zbirko Instead of Whom Does The Flower Bloom predstavil tamkajšnjim bralcem. Literarni večeri bodo v Torontu in Montrealu ter New Yorku, Kenedy centru v Washingtonu in na Univerzi v Clevelandu. Ob predstavitvi zbirke pa bo Kreslin za slovenske izseljence pripravil tudi nekaj glasbenih nastopov.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.