https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ministrstvo: Župan Anton Štihec je kršil zakon in statut

Murska Sobota, 20.11.2012 ob 11:41  

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je ugotovilo kršitev zakona in statuta s strani Antona Štihca, župana Murske Sobote, ko odloka, ki ga je sprejel mestni svet, ni objavil v zakonskem roku, kot to določata statut in zakon.

Mestni svet Murske Sobote je na svoji 12. redni seji dne 31 . 5. 2012 sprejel Odlok o dopolnitvah in spremembah Odloka o preoblikovanju Zavoda RIS, Raziskovalno središče Dvorec Rakičan v Javni zavod raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Župan Anton Štihec pa splošnega akta ni objavil v uradnem glasilu občine s pojasnilom, da pridobiva pravna mnenja, potem pa ga je šele nekaj mesecev kasneje, točneje 5. 10. 2012 vendarle objavil. 

Zakon o lokalni samoupravi določa, kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko župan zadrži objavo splošnega akta. V 33. členu določa, da »župan zadrži objavo splošnega akta občine, če meni, da je neustaven ali nezakonit in predlaga občinskemu svetu, da o njem ponovno odloči na prvi naslednji seji, pri čemer mora navesti razloge za zadržanje.«

Štihec je po mnenju ministrstva kršil zakonodajo. Kakšna bo reakcija murskosoboškega mestnega sveta?

Podobne določbe vsebuje tudi 32. člen Statuta Mestne občine Murska Sobota, ki določa »da župan lahko zadrži objavo splošnega akta mestne občine, če meni, da je neustaven ali nezakonit in predlaga mestnemu svetu, da o njem ponovno odloči na prvi naslednji seji, pri čemer mora navesti razloge za zadržanje.«

Ministrstvo ugotovilo kršitev zakona in statuta

Na podlagi objav v uradnem listu, so na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo ugotovili, da je župan nedvoumno kršil določbi Zakona o lokalni samoupravi in Statuta mestne občine. V skladu s tem ugotavljajo, da občina v okviru ustave in zakonov samostojno ureja in opravlja svoje naloge in pristojnosti. Po mnenju ministrstva gre v tem primeru za urejanje medsebojnih razmerij med županom in mestnim svetom, zato predlagajo, da mestni svet odloči, da se do omenjenega dogodka opredeli Komisija za statutarno pravna vprašanja mestnega sveta in mestnemu svetu predlaga v sprejem ustrezne sklepe in stališča.

Objavljamo dokument ministrstva, ki dokazuje, da je Anton Štihec kršil zakonodajo (spodaj v galeriji povečana slika).

Dokument smo pridobili s strani Ministrstva za pravosodje in javno upravo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2012 ob 12:15 gost gost

      A mogoče še kje obstaja kakšen župan, ki dela zakonito in po vseh moralnih in etičnih načelih ter v dobro občanov ???

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2012 ob 12:18 opala gost

      Ta sigurno ne

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2012 ob 12:22 namuznjenec gost

      Poštenega župana je rejsan potrebno iskati z batrijof, samo naš se vedno deklarejra kak varuh zakona in se ponaša s pravno službo, ki je zgleda nestrokovna ali pa človek namerno krši zakon. Isti je kak Janković, Popovič, Kangler in podobni kalibri. Trbelo bi ga "vun strobiti"!

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2012 ob 12:28 GOTOF JE gost

      GOTOF JE

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2012 ob 12:32 ges gost

      Strašno je mogo nekoga s ten oškodovati, ka je 5 mescof kesneje nekše papere objavo. Križajte ga, fčase.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.11.2012 ob 12:57 bankaš gost

      Ja in? kangler ga tudi štrika pa nikomi ništa. Problem je ka je to že normalno in ka se nišče več ne sekejra zaradi toga.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.11.2012 ob 13:02 redek gost

      Dvorec Rakičan javni zavod? Kaj pa delajo tan tak pomembnoga za vse nas, ka morajo biti javni zavod?

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.11.2012 ob 13:13 Gost gost

      PA KAK LAHKO NEGDO OBTOŽUJE TAK POŠTENEGA ČLOVEKA; KI JE BREZ NAPAKE????

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. amor
      20.11.2012 ob 13:40 amor

      Dosadni ste, nonstop pišete eni in isti privrženci SD,SDS,LDS. Ožigosati hočete župana, ki je dober. Ne bo vam uspelo, sicer pa bodo pri naslednjih volitvah povedali občani MS. Bomo videli kdo bo zmagal, čas se vam izteka. Bodite v cvetju,...lp

      8 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.11.2012 ob 13:54 amor plačanec gost

      Amore moj, če ti je župan tak dober, si ga na kruj namaži. Lejko pa šteš tudi Sobotašinfo, šteri je v lasti tajkuna raščana in tan sigurno nedo šinfali dobroga župana. Če se za tajkunskoga botra gor gemleš nemreš biti drugo kak njegov sorodnik ali plačanec.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.11.2012 ob 14:06 BRUKA gost

      Pa ka morete resno sakše den samo neka napekate?!? Če je nej kaj bilou vrede ga prijavite nej pa ka sakšo sranje date v medije pa gor pumpate lidi. Zatou pa smo v takšon sranje kak smo ka se vsi samo neka štukajo pa napekajo namesto ka bi se normalno zgučale. Itak pa nan takše vodijo državo na čele z SDS, keroga člane tude davlejo takše bedne članke v javnost, samo ka se neka napeka pa ka se ruši sistem. Tudi JJ je prišo na takše način na oblast, zgleda ka ščejo njegove člane v MS tudi! Pa za informacijo nej san LEVI nej san DESEN, ka mi je vse slabo ob "slovenski" politiki, namesto ka bi kaj ćednoga napravili se samo štukajo, gor pumpajo lidi pa rušijo sistem in tao tak LEVI kot DESNI, čegli je JJ s svojimi ovčicami glaven v toj kategoriji! LEJKO NOUČ

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.11.2012 ob 14:45 gospodarstvenik gost

      Jaz pa mislim, da imamo medije zato, da vršijo nadzor nad izvoljenimi predstavniki ljudstva, ki opravljajo določene funkcije v imenu volivcev torej v konkretnem primeru občanov in občank. Zakaj kateri medij kaj piše ali pa ne piše je stvar vsakega medija in mi bralci se pa pač odločimo katerega bomo spremljali. Uredništvo samo tak naprej.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.11.2012 ob 16:20 j***ga gost

      Ja zdaj ste pa najšli zgodbo. Verjetno mate na uredništvi težave ka Celec še nema slujžbe in trbej vršiti malo pritiska. Resan ste SDS-ovsko trobilo.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.11.2012 ob 16:57 tajkon gost

      Briga me za politiko, ali boukši je vseeno Celec kak Raščan.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.11.2012 ob 17:28 Nostradamus gost

      E moj Amore, zdaj že san sebe moreš hvaliti. Do volitev je še daleč. Na tvojon mesti ne bi bil tak gvušen, ka boš održo funkcijo. Sploj či ne boš spremejno načina dela in začno povezovate, nej pa razbijati. Prle bi pravo ka si Narcis kak Amor.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. amor
      20.11.2012 ob 18:32 amor

      E moj nostradamus, očitno si res velik nasprotnik župana in s tem posledično vseh tistih občanov, kateri so ga tako množično podprli na volitvah in s tem izrazili zadovoljstvo, da imajo tako dobrega župana. Verjetno vas SDS,LDS IN SD moti, da imamo župana z vrednotami, posluhom ne glede na stroko,...Zato ga imamo tako RADI in ga ne damo. Sprijaznite se že enkrat s tem. Nostredamus očitno si ti ta NARCIS in sigurno ne boš izvoljen. Mestni svet je treba zamenjat in ne župana. Vsi vi, ki sedite tam, gledate za svoje riti, se šinfate, vključno z modro listo. Notri ste sami ta pravi od prvega do zadnjega. Zapomnite si, da niste bili izvoljeni zaradi lastnih interesov,ampak da naredite iz naše MS ta pravo mesto. lp

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.11.2012 ob 21:12 Celec nede direktor RIS-a :) gost

      Škoda ka ste na sliki skrili prejemnika pošte (upam si trditi ka je to sam presvetli kandidat za direktora omenjenega zavoda g. Celec (glavni komentator toga foruma). Ker je iz pisma sodeč pošiljatelj "POZABO" ministrstvo opozoriti, ka je notranjega člana zaposlenih imenoval kar mestni svet in nej zaposleni sami, ste ministrstvo zavajali z navedbami. Vüpan, ka de zdaj župan zaradi zavajanja ministrstva dal ovadbo zoper pošiljatelja. Tak ka lejko čakamo na še eno mnenje ministrstva, štero de pa pa drugačno, gda se VSI podatki navedejo. Te kolobocije spremljamo že na sejah mestnoga sveta. Ka vam še izda nej jasno ka z glavo nemrete prejk zakonov in Celeca bilo šta bilo nastaviti za direktora? S te,m nabijanjoj proti Štiheci pa ste šli čez mejo dobroga okusa. Lejko ma Celec svoj portal samo bar malo dostojnosti mejte, nej ka prvo objavljate takšne članke, te pa še praktično vse komentare spodaj napiše ista oseba. Celec, ti si betežen!!! Poišči si strokovno pomoč...

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      20.11.2012 ob 23:12 amor plačanec gost

      Zlgeda ka si amor pobegno s Severne koreje, samo tan še politika tak poštujejo. Prinas pa je na srečo demokracija pa tistih 48% občanov, šteri smo nej prepoznali vse te opevane lastnosti tvojega velikega vodje mamo pravico tudi živeti, pa naše svetnice in svetnike podpejrati pred blatenjon, če glij nas vi ostali pljujete. Zanimivo je ka maš 13 svetnic in svetnikov šteri so po tvoje za zamenjavo, samo eden veliki vodja pa ma sigdar praf. Ali seposedi v regiji pa ga tudi striblajo. Čudno je tou, čudno....

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      20.11.2012 ob 23:36 j***bo te Celec gost

      Pa ka ste s ten Celecon tak obsedeni pa ne vejte drugo kak srati po njen. Ka van je babe nategno? Te pa nasprotnikon očitate tou isto za Štihca. J***bo vas k*** pa oba moreta živeti.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      20.11.2012 ob 23:39 Ljubljanski brat gost

      Žalostni ste vi Štihčevi plačanci in ljubljanski brat. To je Pličaničevo ministrstvo odločilo, ki je Štihčev strankarski kolega in vi mislite, da bi se oni dali kar tako zavajati od enega Celeca, ki po vaše nima pojma. Ministrstvo odloča o dejstvih ne o pravljicah vašega župana in dejstvo je, da je Štihec kršil zakon in statut.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.11.2012 ob 8:13 totocotugno gost

      Super župan.... mestni center pa izgleda kot "ghost town". Na vsej občini ne premorejo potenciala, ki bi našel vsebine in napolnil mestni center. Recimo štandi s kuhanim vinom, čajem, pečenimi kostanji,... Za začetek. Obiskovalci bi privabili še druge ponudnike. V Radgoni je bilo Martinovanje dogodek, kot se šika. pri nas pa se center napolni za Trejzino in Mikloševo senje. In to je to.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.11.2012 ob 19:39 Černelavska sestra gost

      Razmin ges tebe Celec. Mora biti strašno težko gda ti Štihec (ali njegova rodbina) iz sakšoga grma skoči. Ali iz komentara šteri mogoče nači misli kak ti. Že podnevi to mora biti strašno, ka šele ponoči. Dober si ka lejko to zdržiš brez tablet :) Uporablaš kakšne avtogeni trening, meditacija ali ka podobnoga? Saka ti čast. Drži se... predstavljaj si kaj lepoga, recimo kak bi bilo če bi ti gda sveta bil soboški župan. Ali pa bar direktor RISa. Boš vido ka de ti pomagalo. Bar na kratko, dokejč pa kakšen Štihec z bližnjim in daljnim sorodstvom iz novoga komentara ne skoči. Ej, lejko bi pa župana Štiheca proso ka ti kakšne pravljice čita. Ker očitno brez njega težko shajaš, bi ti lejko kaj pripovedoval o županski funkciji. Vseeno je že dugo župan in ti lejko iz dolgoletnih izkušenj dosta povej in pomaga pri tvojih sanjarijah. Daj nam kaj javi če ti je moj nasvet pomago.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      21.11.2012 ob 19:52 ghost totocotugno gost

      Ti si že slišal da v MS obstaja Zavod za kulturo šport in TURIZEM. Le kaj bi naj tam delali? Če misliš da morajo na občini organizirati žurke v MS da ne bo ghost town, potem zaprite omenjeni zavod... Le zakaj nekateri direktorji po teh zavodih dobivajo plačo, če se na koncu od modelov kot si ti pričakuje, da bi to moral delati župan? Isto me zanima zakaj rabimo RIS in kot slišim novega direktorja. Vsi ti javni zavodi so le javno ponikanje denarja za neke "programe", ki jih nihče ne rabi. In nihče sploh ne bi opazil, če bi kakšnega od teh zavodov enostavno zaprli. Direktorčki na lepo plačanih stočkih pa naj gredo lepo delat, kot moramo delati vsi drugi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      22.11.2012 ob 0:08 Černelavska sestrana gost

      Pa človek nemre vervati kak so ti štihčevi rođaki in plačanci alergični na Celeca. Vsepovsod vidijo Celeca, ki se jim prikazuje kak nočna mora. Pravi dundeki, kak Marki pravijo takšin bedakon !!! Samo dundek je lejko tak trčeni, ka najprle kurbla Celeca, nato pa to preobrne ka Celec kurbla Štiheca, normalen človik to nemre skuper spraviti. Marki majo pravi pregovor dundek ostane dundek če ga pelaš ali nesejš. Mi Černelavčari pa mamo Celeca radi, ker je naša maskota in pošteni človik, če glij včasi kakšno preveč v svojo obnovleno ižo odpela. IN to glij ten potrebnin dundekon zgleda ide na živce ;-)

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      22.11.2012 ob 10:32 totocotugno gost

      @ghost totocotugno: vse inštitucije, ki si jih navedel, so javni zavodi. Kdo jih nadzira? Ali ima vodstvo občine in mestni svet na to kakšen vpliv? Poleg tega je župan voljena funkcija in na to imamo občani vpliv. Na imenovanje direktorjev v javne zavode občani ne moremo vplivati. Hkrati pa posamezne direktorje problematizirajo le strankarski nasprotniki. Modele pa išči v svoji bližnji okolici. Nivo tvojega odgovora je precej nizek in nikakor podprt z argumenti. Res je zanimivo iskati zarote, vendar pa to ne bo oživilo mestnega centra. Kakor ga ne bo oživilo konstantno pričkanje in nepremostljive razlike v mestnem svetu ter med županom in tem istim mestnim svetom.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.