https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

V Ljutomeru zavrnjen predlog proračuna za leto 2013

Ljutomer, 16.11.2012 ob 11:44  

V sredo, 14. novembra 2012, je v Ljutomeru potekala 15. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, na kateri svetniki niso sprejeli predloga proračuna za leto 2013. Zaradi tega bo sedaj županja morala pripraviti nov predlog proračuna za leto 2013. Vse ostale zadeve na seji so bile večinoma sprejete.


Spremenjena cestna ureditev v Ljutomeru

Tako so svetniki odločali o Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Občini Ljutomer. Na parkirišču ob Ulici Rajh Nade bo del parkirišč, ki so obrnjena proti hotelu, modra cona, preostala parkirišča pa bodo namenjena dolgotrajnejšemu parkiranju. Pri dvorani ŠIC modre cone ostajajo. V obrazložitvi tako piše, da je bila modra cona na tem območju uvedena ravno zaradi lažjega parkiranja strank, ki koristijo objekt ŠIC, ter obiskujejo okoliške poslovne in upravne objekte. Za potrebe preostalih, ki pa potrebujejo parkirna mesta, na katerih parkiranje ni časovno omejeno, pa je na voljo makadamsko parkirišče za dvorano ŠIC. Nekaj parkirišč ob občinski zgradbi na Vrazovi ulici pa ostaja modra cona. Kot je povedal mag. Aleksander Kavčič, bi v primeru ukinitve modre cone za občinsko zgradbo parkirna mesta v celoti zasedli zaposleni, občanke in občani, namenjeni v občinsko zgradbo, pa bi bili prisiljeni parkirati na oddaljenih parkirnih mestih.

Sprejet Odlok o občinskem prostorskem načrtu v Občini Ljutomer

OS Občine Ljutomer je sprejel predlog Odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN) Občine Ljutomer s stališči do pripomb v prvi obravnavi. OPN je prostorski akt, s katerim se, ob upoštevanju usmeritev iz državnih prostorskih aktov, razvojnih potreb občine in varstvenih zahtev, določijo cilji in izhodišča prostorskega razvoja občine, načrtujejo prostorske ureditve lokalnega pomena ter določijo pogoji umeščanja objektov v prostor.

Predlog proračuna za leto 2013 ni bil sprejet

Predlog proračuna Občine Ljutomer za leto 2013 je predvideval dobrih 20,3 milijone evrov prihodkov in 20,4 milijonov evrov odhodkov. Predlog so svetniki zavrnili, proti jih je glasovalo deset, večina z argumentom, da jih županja v fazi priprave predloga ni poklicala k usklajevanju. V razpravi so podajali različne razloge proti predlaganemu proračunu, vendar pa svojih predlogov, kako bi lahko proračun spremenili, niso podali. Svetnica Sara Karba je predlagala, da bi županja v fazi pripravljanja predloga sklicala kolegij oziroma posvetovalni sestanek z občinskimi svetniki, tako naj ne bi bilo problemov pri sprejemanju predloga. Tako županja kot tudi direktor občinske uprave Tomislav Zrinski sta poudarila, da so predlog pripravljali vse leto, in da bi lahko svetniki svoje predloge kadarkoli podajali. Prav tako so ta ponedeljek pripravili javno predstavitev proračuna, na katero pa ni prišel noben izmed teh svetnikov, ki so izpostavili pomanjkanje vnaprejšnje seznanjenosti s proračunskimi postavkami. 

Poudariti je potrebno, da predlog proračuna ni dokončen dokument, je samo predlog. Tako mora iti še skozi prvo in drugo obravnavo, v tem času pa se lahko vlaga amandmaje. 

Zdaj bo morala županja pripraviti nov predlog proračuna za leto 2013. Poraja pa se dvom v uspešnost naslednjega predloga proračuna, saj noben izmed svetnikov, ki so glasovali proti temu predlogu, ni predlagal sprememb. Če bodo ponovno zavrnili naslednji predlog, bo morala Občina Ljutomer sprejeti začasno financiranje, saj odloka o proračunu ne bodo mogli sprejeti v letošnjem letu.

O predlaganem proračunu za leto 2013 si lahko natančneje preberete TUKAJ.

Občina Ljutomer bo pristopila h Konzorciju za zagotovitev finančnih sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu

Na seji je bil sprejet sklep o pristopu h Konzorciju za zagotovitev finančnih sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu, pod pogojem, da pristopi h Konzorciju vseh 67 občin, na katere je izračunan delež sredstev za nabavo avtobusa. Finančna sredstva v višini 5.920 evrov se zagotovijo v proračunu Občine Ljutomer za leto 2013.

Konzorcij, katerega ustanovni članici sta Univerzitetni klinični center Maribor in Območno združenje Rdečega križa Maribor, je ustanovljen z namenom zagotovitve finančnih sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu severovzhodne Slovenije za potrebe Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Z nabavo avtobusa bi se omogočilo učinkovito in kakovostno zbiranje krvi izven UKC Maribor in zagotavljalo zadostno preskrbo s krvjo v severovzhodni Sloveniji. Hkrati bi se na terenu vršila promocija krvodajalstva in dvigala zdravstvena ozaveščenost prebivalstva.

Pristop k članstvu Ustanove akademika dr. Antona Trstenjaka

Občinski svet Občine Ljutomer je potrdil sklep o pristopu Občine Ljutomer k članstvu Ustanove akademika dr. Antona Trstenjaka. Letni prispevek Občine Ljutomer v višini 1.500,00 evrov se zagotovi iz sredstev proračuna Občine Ljutomer. Občine so po novem članice, ustanovitelji pa so ostali isti. Članarina je odvisna od števila prebivalcev občine in za občine nad 10.000 prebivalcev znaša 1.500,00 evrov.

S članstvom v ustanovi in plačilom letne članarine pridobi občina pravico do imenovanja kandidata in volitev predstavnika občin v upravi ustanove, pravico do članstva v skupščini in možnost, da tudi kandidati iz območja občine kandidirajo na vsakoletnem razpisu ustanove.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

Oglejte si tudi:


Proračun Občine Ljutomer 2013 - predstavitev predloga

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2012 ob 12:19 gost gost

      Tisti, ki so glasovali proti proračunu, so že večkrat povedali svoja stališča glede proračuna. Zato dodatna razlaga na seji ni potrebna.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2012 ob 12:53 prlečka gost

      vredna svojih penez

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2012 ob 13:28 Gate gost

      Vsaka čast novinarki za korektno razlago postopka sprejemanja občinskega proračuna (četrti odstavek), lokalni "ministrček za propagando" že najeda da "... svetniki niso sprejeli proračuna..."

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.11.2012 ob 13:47 đouži gost

      Ka zaj tou Olgica, baje so falili trije jihovi pa si itak pušnola??? , ja ja to je nej kak v Puconcaj

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.11.2012 ob 14:14 gost gost

      Baje proračun nej biu sprejeti zaradi starih zamer nej pa zaradi toga ker bi biu napačen. jebemti politiko kera gleda samo za svojo rit narot pa ko šiša. Isto je na državnon nivoji tak da se ne čudin ka je tudi na lokalnon nivoji tak. MS, Ljutomer.... isto sranje.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.11.2012 ob 18:29 do you remember Puconci gost

      ja, štajerci so nej tak naivni ka bi ji samo kimali, lejko pa še kaj napišem

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.11.2012 ob 21:21 bimbo gost

      Ja kaj bojo pa sprejeli, vej pa si je baje lejpo pripravila proračun lejkar tak ka si v letu 2013 zrihtaj komplet njeno Juršovko, pa podžupani tudi kar cesto komplet renovira, ka pa of penez ka nej vrnola, šteroga je dobila iz Ministrstva za šolstvo in šport, a svetnmike je lejkar v začetki prepričala ka so izglasovali ka se penejzi vrnejo, kasnej pa okrog gučala, ka je že vrnola. DO YUO REMEMBER PUCONCI - PA ŠE KAJ NAPIŠI ISTINE.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.11.2012 ob 22:01 Boštjan Š. gost

      Na Tišini pa je proračun "sprejet" že preden ga svetniki sploh vidimo. Vedno je dober (pravzaprav odličen) in sploh ni potrebe za kakšnimi amandmaji in popravki. Priporočam ga. Karba, da da pripraviti proračun v občini TIšina. Sprejem garantiran.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.11.2012 ob 22:26 gost gost

      če bi še bija Jurša v lotmerki župan bi se v lotmerke neke delalo, ker je zna vleče peneze z države. PRi olge pa še nebodo ene poštene ceste zrihtale ne ka bi še kej druga!!

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.11.2012 ob 0:01 gost gost

      Rejsan zanimivo ka se nič ne guči kak je kaj sodelovanje poslanca Jurša in občine Ljutomer? Un bi lejko tan dosti zrihtal ka je itak v pozicijski stranki.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.11.2012 ob 9:52 razlagići gost

      tak je to dere so zamere nacete.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.11.2012 ob 18:10 sebastjan gost

      Sen na Asi gleja sejo, zakaj se gre tu pri lotmerškemi mestnem redarstvi ? Kašni organi pregona se s tem ukvarjajo? Če je to resen, zakaj pa nega nič v medijih o tem čuti?

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.11.2012 ob 22:02 gost gost

      Kaj to sebastjan? Povej za kaj gre. Da bomo malo več vedeli.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.11.2012 ob 14:16 bumerang gost

      Sebastjan: ..... zato ker skrivajo, lažejo, prirejajo ter zavajajo občinske svetnike in uboge občane....

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.11.2012 ob 15:30 Milan gost

      Toti svetniki niso dorasli svojemu poslanstvu, občani ne rabimo strank in politike.Svetniki mislijo, da se jim bomo občani klanjali. Delat se spravite, ne modrovat. Županji bi bilo nujno potrebno dati večja pooblastila in možnost glasovanja, njen glas bi moral veljati vsaj trojno, tak sklep naj se čim prej sprejme pa bo mir. Ne vem kako lahko kdo sploh podvomi v dobronamernost in poštenost naše Županje.

      3 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.11.2012 ob 15:59 gost gost

      Milan ti pa nehaj klobasati, ker nimaš pojma, tam kjer si si dober pa tam kar ostani, Karbova ima še ogromno grehov iz preteklosti ko je bila direktorca, sicer pa povprašaj malo zaposlene na občini Puconci, kaj je tam vzganjala.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.11.2012 ob 18:35 MILAN -mprklek gost

      Dobil semo pozorilo če je ta komentar pod imenom Milan moj. Daleč da bi se strinjal z vsem kar zagovarjajo svetniki. To sem tudi javno povedal brez želje po zamerah. Moje stališče je da so svetniki in tudi županja izvoljeni za to da naredijo življenje občanov znosnejše. Da pa bi z svojimi mnenji želel kogar koli žaliti pa je daleč od mojega namena. Torej Milan tvoje mnenje je pač tvoje,nisem pa vesel da se povezuje z mano. Milan Belec

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.11.2012 ob 6:44 belac gost

      sploh je ne problem pisat pod dveh vzdevkih, je tak Milan Milan?

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      20.11.2012 ob 12:10 volilka Irena gost

      Mene pa zanima koliko nadur je izplačala naša izvoljenka ljudstva svojim zaposlenim? Katerim zaposlenim se je povišal plačilni razred? Zanima me ali bo nadzorni odbor temeljito opravil svoje poslanstvo? Podpiram svetnike, ki na sejah aktivno sodelujejo in postavljajo tudi za nekatere neugodna vprašanja.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      20.11.2012 ob 12:27 traner gost

      pred nekaj meseci sem napisal ,da se bo za Juršem še kolcalo zdaj se to vidi lp

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      20.11.2012 ob 18:43 pošteni gost

      Bravo Irena, ja kar nekaj jih je napredovalo , pa to kar krepko, ti priskledniki lepo vlečejo bajne denarce- davkoplačevalske, saj je županja spremenila obstoječi akt o sistemizaciji Občine, kar na svojo roko, pa da ne govorim o naduraj in povečanem obsegu dela, pa še bi lahko našteval, ZATO PA NADZORNI ODBOR DAJMO ŽE ENKRAT RAZKRITI TE PRISKLEDNIKE!!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.11.2012 ob 16:14 hazek gost

      Kaj prva med prlečkami, se tokrat ne bo nič spustila v komentiranje?

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      23.11.2012 ob 18:44 roblek gost

      Mislim, kda se pogleja posnetek seje na AS, se ugotovi ka toti svetniki klatijo prozno slamo. Tan si gučijo od nepomembnih stvari, či de tan pri občini na parkirišči potegjeno 3 črte več al mejn, po drugi strani pa nobenemu od nas volilcef ni jasno zakoj ni bil sprejet proračun ? Toti občinski svet je ali najslabši v zgodovini lotmerške občine, še nikoli tak niso bli medčloveški odnosi med svetniki pa županjo na tak nisoken nivoji in to guči nekaj od totih lidi. Fsi so se malo preceneli, enin so zrosle peruti ka so takoj dobli nekše veke politične ambicije in zaj klubuvlejo psepofprek pozoblajo pa na predvolilne obljube. Celo so fsi toti keri so v občinsken sveti z županjo fkup, prekinili tisto predvolilno pogodbo, na konci se da ugotoviti ka so lidje keri smo volili toto razvojno koaliciji, bili prevarani. Desus pa SD odsamega začetka klubuvlejo županji pa tudi v predvolilnen cejti so podpirali Juršo, tak ka jih še razmin kak opozicijo, ampak toti keri so tan na jeruzalemsken gradi podpisali tisto pogodbo in prevarali lidi, toti se zaj fine delajo, češ 2 leti do opet kandidirali iste face in nan razlogale nove pravljice. NO PASSARAN!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      26.11.2012 ob 0:01 neroblek gost

      jao roblek pa ka resno misliš ka se svet podere če se proračun ne sprejme v prven branji? Jaz vas ali ne razmin ludi dragi... pa ka krivdo takoj na svetnike porineš... mogoče bi se županja malo mogla zamisliti? če si si ne dober z enin sosidon al dvema je z jimi kej narobe... kda pa si si ne dober z večino pa vendar s tebo?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.