https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nove kolesarske in pohodniške poti povezale Pomurje in Avstrijo

19.11.2012 ob 9:30  

Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je s partnerji vzpostavil 275 km turističnih kolesarskih poti, 250 km pohodnih poti ter parke nordijske hoje v severovzhodni Sloveniji in Avstrijski Štajerski.


Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je kot vodilni partner čezmejnega projekta Hiking & Biking, katerega nemen je pozicionirati območje severovzhodne Slovenije in Avstrijske Štajerske kot območje  kakovostnih produktov na področju pohodništva, kolesarjenja in nordijskega fitnesa, zaključil svoje aktivnosti. Obe pokrajini sta v okviru projekta pridobili več kot 275 km označenih kolesarskih poti, več kot 250 km označenih pohodnih poti in poti za nordijsko hojo.

Projekt povezal turistično ponudbo Slovenije in Avstrije

Projekt z akronimom Hiking & Biking Operativnega programa Slovenija Avstrija 2007-2013 je trajal več kot tri leta in pol in je zajemal območja regij Pomurje, Podravje, Koroška in Avstrijska Štajerska. V okviru tematike »rekreacija in narava« so bile v projektu obravnavane naslednje tri teme: pohodništvo, kolesarjenje in nordijski fitnes. Namen projekta je bil na območju omenjenih regij oblikovati skupne čezmejne integralne turistične produkte, zagotoviti skupno tržno komuniciranje in pozicionirati projektno regijo kot območje kakovostnih turističnih produktov.

Trase predlagale lokalne skupnosti

Kot sporočajo iz murskosoboškega Centra za zdravje in razvoj, so rezultati 2,9 milijona evrov vrednega projekta, za katerega 85 odstotkov sredstev prispeva evropski sklad za regionalni razvoj, za nadaljnji razvoj turizma več kot spodbudni: pri vzpostavitvi produktov je sodelovalo več kot 22 lokalnih skupnosti, ki so bile neposredno vključene v razvoj produkta in so same predlagale potek tras. Trase poti potekajo po obstoječi infrastrukturi, ki je bila uporabljena v najboljši možni meri, pridobljena so bila vsa dovoljenja in soglasja za postavitev 410 smernih tabel v 22 občinah po celem Pomurju, in sicer po novih kriterijih za enotno označevanje, ki so bili tudi vzpostavljeni v okviru projekta. Poleg tega so bile izvedene številne promocijske aktivnosti, vse s ciljem, da bi ljudje spoznali, prepoznali in začeli uporabljati zdravju in počutju tako dobrodošle in pomembne pridobitve.

Kot še pravijo na Centru za zdravje in razvoj, je projekt na obeh straneh meje, tako v severovzhodni Sloveniji kot tudi na avstrijskem Štajerskem, primer, kako se s široko mrežo sodelujočih lahko vzpostavi integralen čezmejni, zanimiv, zdravju koristen in tudi ekonomsko donosen turistični produkt.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.