https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Benjamin Utroša iz Črenšovec v hotelu na Norveškem živi svoje sanje kot vodja kuhinje

Črenšovci, 21.11.2012 ob 8:00  

Pogovarjali smo se z Benjaminom Utrošo iz Črenšovec, kuharjem, ki s kulinaričnimi specialitetami razveseljuje goste v Grotliju na Norveškem, kjer je vodja kuhinje v zgodovinskem hotelu. Pogovarjali smo se o tem, kako živi svoje otroške sanje, o norveški kuhinji, hrani in še čem.


Kako to, da si se odločil za poklic kuharja in zakaj tujina?

Za poklic kuharja sem se trdno odločil že v petem razredu osnovne šole. Užival sem v mamini kuhinji in ji že od malega pomagal, tako da odločitev ni bila pretirano težka. Vedno so me veselile tudi druge države, predvsem tuje kulture, tako da je že tedaj bila v meni želja, da se preizkusim v tujini.

V tujini si že dalj časa, Norveška ni tvoja prva postojanka.

Da, v tujini sem že sedem let. Začel sem na Cipru, nato pa me je pot zanesla še na Islandijo, Malto, v Avstrijo, Švico in na koncu sem prišel tja, kamor sem želel priti – na Norveško. Tu sem že sedaj dve leti in želim ostati še dolgo.

Ti je bilo kdaj težko?

Vsaki začetki so težki. Najprej je bilo seveda potrebno zbrati veliko poguma za odhod v tujino. Najtežje mi je bilo na Cipru, pa ne zato, ker sem bil prvič daleč od doma. Tam je takšen sistem dela … delal sem pol leta, prve tri mesece po 270 ur mesečno, druge tri mesece pa kar 420 ur mesečno. Na tem mestu moram posebej poudariti vlogo moje punce Majdi. Kadar koli mi je bilo težko, kar koli, mi je vlivala pogum, če nebi bilo nje, sigurno ne bi bil tukaj, kjer sem sedaj. Sedaj sva skupaj na Norveškem, tako da je obema lažje.

Kako poteka tvoj delovni dan?

Naj najprej poudarim, da za mene kuhanje ni služba, kuhanje jemljem kot hobi, v kuhanju uživam in je moja strast. Delam v hotelu v mestu Grotli, ki je opredeljen kot zgodovinski. Drugače pa v kuhinjo pridem že zjutraj ob pol šestih, šestih, ter ostanem večino dneva, do osmih, devetih, tudi do polnoči če je potrebno. V hotelu se počutim, kot da bi bil moj hotel, tako da je hrana, ki jo pripravljam gostom prav takšna, kot če bi jo pripravljal zase, tudi zato mi ni težko ostati v kuhinji dalj časa.

Kakšno hrano strežete? Katere hrane tam največ pojedo?

Strežemo tradicionalno norveško hrano, kateri pa lahko dodamo tudi nekaj moderne mednarodne hrane. Hrana, ki jo postrežemo, je odvisna od strukture gostov. Največ gre rib: lososa in postrvi. Lososa samo v našem hotelu na leto postrežemo med tremi in štirimi tonami. Potem los, severni jelen, jagnjetina pa tudi svinjina. Sem pa hotelski kuhinji dodal tudi nekaj svojega, saj sem vpeljal novost – marinirana svinjina, ki jo sam pripravljam in je med gosti priljubljena. V hotelu prav tako prekajujemo ribe in meso, tudi to je bila moja zamisel. Prekajevanje mi vzame veliko časa, ampak to delam z užitkom.

Kaj pa vsebuje tradicionalni meni?

Tradicionalni meni sestavljajo: beluševa kremna juha, kuhani losos in masleni krompir, solata iz kumar s holandsko omako ter domači vaniljev sladoled, ki mu na vrhu dodamo arktično robido, ki raste samo v Skandinaviji.

Kakšno pa je življenje na Norveškem?

Norveška je dežela visokega standarda. Vzemimo za primer recimo pivo. Steklenica piva stane okrog 10€. Norveška je bogata država, zelo razvita in se še razvija. Življenjski pogoji so dobri, prav tako delovni pogoji, plače so redne …

Pa ljudje?

Ljudje so prijetni in prijazni. Zanimivo je, da tudi v slabih situacijah vidijo najprej dobro, večino stvari rešijo s pogovorom. So družabni, hitro te vzamejo za svojega. Zanimivo je, da nihče na nikogar ne gleda zviška. Omenil bom še nekaj: tukaj sem že dve leti in v dveh letih nihče nad nikomer v kuhinji ni povzdignil glasu.

Več fotografij v spodnji galeriji (foto: VEVEVE.si) ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2012 ob 22:55 branik gost

      Čestitam...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. smeško
      22.11.2012 ob 7:30 smeško

      Iskrene čestitke Beno! Obvladaš!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2012 ob 7:14 lili gost

      bravo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2012 ob 8:14 maki gost

      saka cast

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.12.2012 ob 22:38 bojan gost

      zelo lepo da si uresničil svoje sanje in da uživaš kar delaš.tudi jast sem kuhar(vodja izmene) v priznani gostilni v ljubljani.tudi sam razmišljam da bi odšel na norveško z družino kjer je njen brat(blizu osla) pa ga bom počakal maja ko pride v slovenijo da mi da informacije o norveški(služba,šola,vrtci.....)ti benjamin pa s svojo sopotnico še naprej uživaj živlenje in lep pozdrav iz slovenije

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2013 ob 18:02 yo gost

      Delo je, morda je tudi res lahko tretirano kot hobi, toda delati nekaj ves čas in za kruh več ni hobi, prej način življenja. Delati zjutraj od šestih pa ves dan vse do 20h ali še dlje...to ni noben med...a-a, tako da mu ne zavidam, prej občudujem, da se mu da, to pa je tudi vse, kar je vredno občudovanja, koliko vem je Norveška precej draga država in večinoma kar se zasluži se porabi za dostojno življenje in vzdrževanje visoke sociale. Nasplošno gledano pa mi njegova pot ni nič posebnega, konec koncev ni edini, marsikdo gre s trebuhom za kruhom (odkrito povedano - raje bi prebrala, da se je kak Slovenec uveljavil na tujem s čim drugim in ne s kuhanjem, pa ne da to dejavnost jemljem za neuporabno, toda meni zveni kot nekaj podpovprečnega, nepomembnega).

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.05.2013 ob 22:17 spiderman gost

      yo Benjamina poznamo osebno in je moj zelo dober prijatelj! Je poseben človek katerega občudujem in je dosegel ogromno! Zato te prosim, da v bodoče preskočiš članke, ki te v bistvu ne zanimajo! Tvoj komentar ni na pravem mestu!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.05.2016 ob 23:31 Še ena iz tujine gost

      gost_yo Nikoli v življenju nisi sam ničesar dosegel zato pa se tko obnašaš do drugih. Raje ne komenztiraj, ker s svojimi komentarji kažeš svoj IQ.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.