https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bo občina Murska Sobota za Vallyjevo vilo plačala 1.200.000 EUR?

Murska Sobota, 21.11.2012 ob 16:24  

Mestni svetniki so na izredni seji mestnega sveta občine Murska Sobota s sprejetjem odloka omogočili izdajo gradbenega dovoljenja in soglasja za gradnjo vodovoda sistema B ter odločali o nujnih prerazporeditvah proračuna zaradi pravnomočne sodbe in fotovoltaike.

Razlog za izredno sejo je bil poziv Agencije RS za okolje občini Grad, da naj v roku 8 dni poda izjavo o vseh dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev v upravni zadevi izdaje okoljevarstvenega soglasja za poseg: zagotovitev oskrbe s pitno vodo na območju podsistema B (murskosoboški sistem) z izgradnjo dveh dodatnih črpališč Krog.

Agencija je namreč v postopku pregleda vlog in priložene dokumentacije ugotovila, da Odlok o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03) ne omogoča izvedbe načrtovanega posega, dovoljuje namreč zgolj tekoča vzdrževalna dela in ne novogradenj kot sta v tem primeru omenjeni dve črpališči. V kolikor občina v roku ne bi podala ustrezne in utemeljene izjave, bi ministrstvo na podlagi Zakona o varstvu okolja, izdalo odločbo, s katero bi zavrnilo okoljevarstveno soglasje.

Bile so proceduralne pripombe

Mestna svetnica Nataša Horvat je na začetku podala proceduralni predlog, in sicer, da se naj konča 14. redna seja, saj je župan takratno sejo prekinil z izjavo, da bodo sejo nadaljevali pred novembrsko sejo. Župan Anton Štihec ji je odgovoril, da je za danes sklicana izredna seja in da bo redna seja predvidoma 13. decembra, kjer bodo obravnavali vse predloge iz prekinjene seje. Mestni svetnik Robert Celec pa je prosil, da se obrazloži 3. točka seje, ki je bila uvrščena na izredno sejo, in sicer prerazporeditev proračuna. Župan je po krajši prekinitvi seje nato s pristojnimi osebami to tudi predstavil.

Sprejete podlage za pridobitev soglasja in dovoljenja za vodovod sistem B

Svetniki so v drugi obravnavi soglasno sprejeli Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota. S sprejetjem predlaganih sprememb 34. člena in 36. člena PUP-a, bo tako zagotovljena pravna podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja, kakor tudi okoljevarstvenega soglasja za posege za potrebe vodooskrbe Pomurja.

Odločali so tudi o nujnih prerazporeditvah sredstev proračuna

Mestni svetniki so v okviru izredne seje odločali tudi o nujnih razporeditvah sredstev proračuna za leto 2012, zaradi pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji in zaključku postopka izbira partnerja za vzpostavitev sončnih elektrarn na javne objekte MO MS.

Mestni svetnik Robert Celec je pri prerazporeditvah proračunskega denarja izpostavil vprašanje zmanjšanja sredstev za projekt nakupa audio-vizualne opreme na Fazaneriji. Župan Anton Štihec mu je odgovoril, da bodo projekt nakupa opreme v Fazanariji zamaknili za 3 mesece, kar pa ne pomeni, da se odpovedujejo projektu.

Kam bo šel proračunski denar?

29.000 EUR bo tako namenjenih za plačilo odškodnine po pravnomočni sodbi iz naslova nezmožnosti uporabe ½ Vallyjeve vile na ulici Štefana Kovača, ki jo je uporabljal Vrtec Murska Sobota. Višje sodišče v Mariboru je namreč poleg glavnice, dosodilo tudi obresti od leta 2009 ter povrnitev odvetniških storitev, kar je skupaj naneslo 569.000 EUR ter tako v proračunu za leto 2012 preseglo postavko za 29.000 EUR.

34.800 EUR so svetniki namenili projektu prenove javne razsvetljave, ki je sofinanciran iz državnih sredstev ministrstva ter državnih investicijskih sredstev občinam. Zaradi zamika podpisa pogodb s strani države je prišlo do časovne zamika in s tem posledično niso bili izpolnjeni predvideni prihranki pri stroških za porabljeno električno energijo.

Iz naslova služnostne pogodbe bo občina prenovila strehe nekaterih šol

Projekt vzpostavitve sončnih elektrarn na javnih objektih MOMS bo zajemal namestitev sončnih elektrarn na petih javnih objektih v obliki služnostnih pogodb, zaradi česar bo proračun bogatejši za 120.000 EUR. Občina bo ta denar namenila izvedbi prenove streh, in sicer na Osnovni šola I, Osnovni šoli IV, Osnovni šoli Bakovci in Vrtcu Bakovci. 

Bo občina za Vallyjevo vilo plačala 1.200.000 EUR ?

Kot je bilo že navedeno, bo občina v okviru denacionalizacijskega postopka plačala 569.000 EUR, kar pa je le odškodnina za neuporabo polovice vile. Pravkar poteka tudi postopek za drugo polovico vile, za katero na občini ocenjujejo, da bo dosojena podobna odškodnina. Tako bo po predvidevanjih občina plačala za vilo okrog 1.200.000 EUR, kar pa je za eno nepremičnino v Murski Soboti, po mnenju svetnika Roberta Celeca, pretirano. Pri tem je naslovil na župana vprašanje, če na občini niso mogli najti boljše rešitve in ali mu je res bila ponujena poravnava v primeru Vallyjeve vile. Župan mu je odgovoril, da na občini niso prejeli nobene pisne ponudbe za poravnavo, da pa je bilo nekaj govora o tem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2012 ob 18:29 lol gost

      potrebno je dvigniti ceno da pokrijejo denar ki so ga dali muri

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2012 ob 20:05 m&m gost

      are you fuc**ing kidding me? milion evrov?... Muro do prosili, naj jin penaze povrne ali ka? :)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      21.11.2012 ob 20:40 smrt

      Valijevo vilo do mogli plačati samo za volo pametnoga župana

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2012 ob 23:11 gost gost

      Gledan slike kaj vse sidi v ten sveti. Pa to nemreš vervati ka vse mamo notri. Naj se pitajo kdo je bil zato da se pravdajo. Zaj so stroški višji pa še obresti zraven. Sami ste si krivi za tou.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.11.2012 ob 0:46 fiškal gost

      gost, tej slike že lejko gledaš nekaj let in če ti to godi si jih ogleduj še 2 leti. Kakšne svetnice so verjetno kar mične, čeprav že mimo rosnih let ... Pijtali so se naslikani što se je pravdo in očitno je naš presvetli župan edini zakonsko pooblaščeni ka se pravda v imeni občine. Tu pač nemrejo svetniki nika, ker je to domena župana. Če se je on pravdo slabo, pa je to težko povedati. Tudi naši narkošefi so bili oproščeni, tak ka tu neje telko krivde na svetnikaj in svetnicaj, niti župani, nego na našen vrlon sodišči, šteroga vodijo previranti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.11.2012 ob 6:37 s tujim gost

      Zdaj se vidi, da jim vse drugo po glavi hodi, narod pa naj to plača.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.11.2012 ob 11:33 gost gost

      Pa še res je fiškal, da so kar mične. Prave dobre MILF-e. Ehhh, ne bom dalje, da ne zaidem s teme...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. amor
      22.11.2012 ob 14:15 amor

      Mične???Ka pa pamet, drugo ne vidijo kak pejnezi, pejnezi, pejnezi,...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2012 ob 3:03 grobar gost

      Ta Anton bo pokopal vse kar se pokopati da

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.11.2012 ob 9:56 haha gost

      Gledan ovo bjondo kera sidi med Mičojon pa Kouson, na treh slikah zaporejdoma se drži kak če bi jo pri Rotoji v moudlo vlijali. Znankar je pravla fotografi : " Ej, čakaj ka se nastavin... dobro, zdaj me pa lejko slikaš! ", niti trepnola je nej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.