https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Rudolfa Maistra proslavili tudi v Dokležovju

Dokležovje, 24.11.2012 ob 9:00  

Včeraj je bil dan Rudolfa Maistra, generala, pesnika in velikega borca za našo severno mejo, kar so v Dokležovju  v organizaciji TKD Dokležovje in DPM Dokležovje obeležili na prav poseben način: Nanj so se spominjali preko knjige Toneta Partljiča (Deklica in general)  in priredili skupaj z učenci POŠ Dokležovje prijetno, s poezijo obarvano slovesnost.

Kot je v začetku spregovorila predsednica DPM Dokležovje Marija Zver, so trije pomembni razlogi, zakaj so se odločili pripraviti današnjo slovesnost, ki so jo letos v spomin generala v Dokležovju organizirali prvič: "Njegove številne, tudi uglasbene pesmi, je potrebno oživiti! Rudolf Maister pa je hkati vse preveč pozabljen kot pomembna osebnost za našo severno mejo. V njegovih vrstah se je tudi boril naš rojak, narodni voditelj in duhovnik Ivan Jerič, v spomin katerega imamo v vaško gasilskem domu Dokležovje tudi spominsko sobo. Vse to je potrebno obeležiti, hkrati pa upam, da bo tale počastitev ena od prvih, ki bodo še sedile," je še naznanila predsednica.

Pod plaščem vojaka tenkočutna osebnost

Rudolf Maister je v sebi nosil odločnost vojaka in tenkočutnost pesnika in tudi nekaj slikarske žilice. Tako so sinoči nastopajoči citirali številne njegove pesmi  ljubezenskega, pokrajinskega in domovinskega motiva, ki so zbrane v njegovih dveh izdanih pesniških zbirkah Poezije in Kitice mojih (Gosposvetska straža, Poslednji zvon, Kazen, Rožmarin). Otroci so pripravili tudi pester pevski program, nastopile pa so tudi ljudske pevke Jesensko listje, ki so zapele med drugim tudi nekaj pesmi na temo vojaških podvigov in njihovega težkega življenja.

Učenci 4. Razreda POŠ so na zanimiv način predstavili vsebino knjige Toneta Partljiča »Deklica in General«, ki je izšla lansko leto in s katero je pisatelj želel na otrokom primeren način prikazati pomen »Generala z brki«, kot ga otroci radi kličejo. Zgodba govori o deklici Katrci, katero je general učil brati na tak način, da je prebirala časopise Jutro, Tabor in Slovenski narod, kar pa je še zanimivo, da je knjigo ilustriral prav učitelj likovne vzgoje nastopajočih učencev Anton Buzeti, kar so ti s ponosom naznanili.

Na prireditvi  so se generala spominjali še kot »odločnega moža«, ki je z svojo borbenostjo v dobro svojega ljudstva zasukal potek zgodovine. Dotaknili so se njegovega otroštva, ko so se z družino selili iz kraja v kraj in ga zaradi težkih gmotnih razmer kasneje dali v šolanje v vojaško kadetnico na Dunaj, spregovorili pa so tudi o dogodkih, ki so se v teh usodnih mesecih leta 1918 zgodili. Tako so s slovesnostjo dokazali, da znamo živeli njegove besede: »Grobovi niso pokopani grobovi, ampak jih nosimo v sebi«.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.