https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Franc Pal iz Lendave dirkalno kolo izdelal kar iz lesa

Lendava, 27.11.2012 ob 8:00  

Franc Pál iz Lendave je po poklicu metalurški modelar, sedaj sicer že v pokoju, prosti čas pa ob kolesarjenju in pohodništvu zapolni z oblikovanjem izdelkov iz lesa. V svojem ustvarjanju je združil tako športno kot poklicno strast in iz lesa izdelal dirkalno kolo.


Dom Pálovih v Lendavi krasijo številni izdelki iz lesa, ki so nastali izpod spretnih rok sedaj že upokojenega metalurškega modelarja Franca. Trenutno najbolj aktualno pa je pri njih dirkalno kolo, ki ga je izdelal Feri, kot ga kličejo prijatelji, sam. Ideja o doma izdelani specialki ni nova, saj se je rekreativni kolesar iz Lendave v izdelavi domačega kolesa že preizkusil. Pred časom je izdelal kolo iz steklenih vlaken, ki so ga prijatelji poimenovali kar leseno kolo. Feri je v njihovem poimenovaju videl nov izziv in se tako znova lotil ustvarjanja.

Kot nam je povedal navdušeni kolesar, ki je prevozil že mnoge kolesarske maratone v Sloveniji in tujini, je pozimi in spomladi njegova delavnica v Gaberju postala kraj, kjer je preždel mnoge dneve, tedne in mesece, se odpovedal marsikateri kolesarski turi s prijatelji in tako še pred poletjem marsikoga presenetil z novim doma izdelanim dirkalnim kolesom, tokrat res narejenim iz lesa.

Nevsakdanja tudi oblika kolesa

Vloženega časa in truda, potrebnega za izdelavo kolesa, Feri ni štel. Žaganje, izrezovanje, dolbenje, merjenje, lepljenje in še kaj so bili njegova preokupacija neštetih dni preždetih v delavnici. Za obliko kolesa je izbral model, podoben njegovemu prvemu doma izdelanemu kolesu. Kot nam je izdal mojster, se je za izbrano obliko navdušil pred dvajsetimi leti, ko je po televiziji spremljal kolesarsko dirko, kjer je nek angleški kolesar tekmoval s kolesom podobne obilke. Feri je takrat iz lesa izdelal majhno maketo kolesa podobne oblike, ta pa je bila osnova za  izdelavo pravih koles. Velikost kolesa je določil na osnovi svojega kolesa, ki ga je kupil pred več kot tridesetimi leti in ki ga vozi še danes.

Namesto za kurjavo drva porabil za izdelavo kolesa

Za izdelavo kolesa iz lesa je uporabil gabrov les, saj je, kot pravi Feri, to najtrši les v naši okolici in zelo kompakten, nekaj pa je vključil tudi orehovega lesa. Les je dobil od soseda, ki si je ta les pripeljal za kurjavo. Čeprav kolo izgleda, kot da bi bilo narejeno iz enega samega kosa lesa, pa ob podrobnejšem pogledu lahko vidimo nešteto majhnih in natančno izmerjenih, oblikovanih delov, ki sestavljajo kolo. Kot je izdal Feri, je izdelava podrobnosti posameznih delov zahtevala izredno natančnost.

Sicer pa ima Ferijevo kolo vse, kar imajo druga dirkalna kolesa. Oprema kolesa je standardna, od prestav, verige, gum…, te dele je nabavil, sam pa je za kolo izdelal tudi zavorne ročice iz aluminija. Na začetku je bila gonilka kovinska, pred kratkim pa ja Feri tudi to spremenil in jo zamenjal z doma izdelano leseno.

Prvič je kolo javnosti pokazal letos maja na 24-urnem kolesarjenju med Lendavo in Lentijem. Kot je povedal, ga za vsakdanjo rekreacijo ne uporablja, je pa z njim prekolesaril že nekaj krogov med Lendavo in Pincami.

Od ostalih »specialk« se Ferijevo leseno kolo sicer razlikuje tudi po teži, saj je lesena umetnina težja od ostalih, predvsem zdaj novih aluminijevih okvirjev koles.

In koliko je vredno kolo?

Kot pravi Feri, tega kolesa ne bi prodal, tudi vrednosti mu za zdaj še ni določil. Vsakodnevnemu kolesarjenju to kolo po njegovih besedah ni namenjeno, zanimivo pa bi bilo predvsem za zbiratelje unikatov, zato dodaja, da bi za primerno ceno z veseljem izdelal še kakšno podobno kolo.

Kolo pa ni Ferijeva edina umetnina iz lesa

Poleg kolesa pa smo pri Pálovih videli kar nekaj umetnin iz lesa. Precizno izdelana maketa Ferrarija, razne skulpture in slike iz lesa, občudovanja vreden pa je predvsem Ferijev »časovni stroj«, naprava, izdelana iz lesa, ki s pomočjo vode določa čas in datum. S čim pa bo Feri navdušil v prihodnje, pa nam še ni hotel izdati, dodaja pa, da je idej še veliko.

Ferijeva ura iz lesa, ki deluje s pomočjo vode.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2012 ob 11:28 ... gost

      fantastično!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2012 ob 12:04 igo gost

      pohvalno! kaj vse se da narediti z malo dobre volje

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.11.2012 ob 12:50 jaz gost

      Frajer Feri ;)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.11.2012 ob 13:21 vseved gost

      Čestitke, Feri, le tako naprej! Videli smo tvoje izdelke zadnjič na razstavi. Res, enkratno! Škoda, da jih nimaš kje razstavljenih dalj časa. Pa še mala "replika" na gornji komentar. Mislim, da pri izdelavi takih stvari ni dovolj samo malo dobre volje, ampak tudi veliko znanja in natančnosti (to dokazuje predvsem t.i. "časovni stroj"). Le-ta bi si zagotovo zaslužil mesto v kakem tehniškem muzeju.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.11.2012 ob 16:32 gost

      Lendava..metropola..bravo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.11.2012 ob 19:50 123 gost

      Pohvale vredno !!! zanimivo ka se vse da napraviti :) samo je pa resno treba meti čas pa volo. Samo tak naprej ! Še več uspešnih in zanimivih izdelkov

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.