https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Komorni zbor ORFEJ Ljutomer - zbor, ki niza uspeh za uspehom

Ljutomer, 27.11.2012  

Komorni zbor ORFEJ že več kot dvajset let združuje glasbeno izobražene pevce, ki izvajajo zahtevnejši pevski program ter se udeležujejo številnih tekmovanj in gostovanj tako doma in v tujini, so prejemniki številnih priznanj in nagrad, s svojim delovanjem pa so vsekakor pripomogli k dvigu kvalitete pevske kulture v Ljutomeru.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Komorni zbor ORFEJ Ljutomer deluje od leta 1989. Leta 1994 je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja, profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji, kot so Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti. Od takrat naprej je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers.

Zbor se posveča različnim, tudi zahtevnejšim zvrstem zborovske literature, kot sta gregorijanski koral in vokalna polifonija, predvsem pa delom Jakoba Gallusa in njegovih sodobnikov. V repertoarju so na vidnejšem mestu še dela G. P. da Palestrine, J. Haydna in M. Tomca, slovenske narodne, črnske duhovne, v zadnjih letih pa so vključili tudi jazz.

Romana Rek - umetniški vodja skupine

Stalni umetniški vodja skupine je Romana Rek, ki je študirala na pedagoškem in klavirskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani. V času študija zborovodstva pri prof. Boletu se je navdušila za to zvrst glasbe. Poučuje na Glasbeni šoli v Ljutomeru. Skupino vodi od ustanovitve. Najbolje jo determinira njeno delo z mladimi glasbeniki in umetniško vodenje Komornega zbora Orfej. K umetniškemu ustvarjanju so jo pritegnili pevci, ki so bili glasbeno izobraženi in so želeli izvajati zahtevnejši pevski program.

Je prejemnica številnih priznanj in nagrad. Za uspešno, aktivno delovanje na področju ljubiteljske kulture in za vse glasbene dosežke v občinskem in državnem merilu, je leta 2007 prejela Miklošičevo nagrado. V letu 2009, ko je Komorni zbor Orfej praznoval dvajsetletnico delovanja, je za dolgoletno delovanje na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti prejela Jubilejno priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Za svoje dolgoletno strokovno delo, ki je pomembno vplivalo na razmah glasbenih dejavnosti, pa je prejela Gallusovo listino za leto 2010, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Svoje delo opravlja z velikim veseljem. Trudi se na mladino prenašati ljubezen in veselje do glasbe, skrbi za kakovost pevske kulture v Ljutomeru in promocijo Ljutomera v mednarodnem okolju.

FOTO: Romana Rek

Sodelovali so na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini

Od leta 1994 je zbor sodeloval na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini. Izvedli so več koncertnih turnej. V Sloveniji so nastopili na festivalih Idriart - Studenice, Bled, Borl, Koncerti Groblje - Groblje, Prapreče in Hommage a Gallus - Ljubljana.

V tujini so nastopili na festivalih na Madžarskem (festival Zempleni - Tokaj, Satoraljaujhely), v Franciji (na festivalu Voix et Route Romane - Wissembourg, Ottmarsheim), Nemčiji (na festivalu Musik der Welt - Pforzheim), Italiji (na festivalu Asiago festival - Asiago), v Avstriji in Švici, v Španiji pa na festivalu Alava ter na mednarodnem zborovskem festivalu International de cant coral catalunya centre.

Leta 1995 je zbor v okviru festivala Koncerti Groblje sodeloval tudi pri izvedbi Mozartovega Requiema (skupaj z zborom Consortium Musicum iz Ljubljane, Komornim orkestrom Franz Liszt iz Budimpešte in solisti: Ano Pusar Jerič, Ingusom Patersonom iz Latvije ter Judith Nemeth in Sandorjem Solyom-Nagyem iz Budimpešte).

V začetku novembra 2007 je zbor v okviru koncertne turneje po Franciji na štirih koncertih francoski publiki predstavil dela vrhunskih slovenskih skladateljev. Maja 2008 je v okviru turneje po Belorusiji koncertiral na odru Beloruske državne glasbene akademije, poleti pa je nastopil na zborovskem festivalu v Neuchatelu v Švici.

FOTO: ORFEJ na zborovskem festivalu v Neuchatelu v Švici

Snemali za radio in televizijo ter izdali več zgoščenk

Komorni zbor Orfej je snemal za Radio Slovenija, Radio Maribor ter za slovensko in madžarsko televizijo. Na koncertu v Grobljah je bila posneta Haydnova "Missa brevis Sancti Joannis de Deo", ki je izšla na CD plošči leta 1995.

V decembru 1997 so v samozaložbi izdali ploščo z naslovom "Moje ravno polje", v začetku leta 1998 pa je izšla še plošča "Od antike do renesanse", za katero je zbor posnel nekaj skladb.

Leta 2009 so ob praznovanju dvajsetletnice neprekinjenega delovanja izdali glasbeno zgoščenko "Prvih 20 let". Na njej najdemo posnetke iz različnih obdobij ustvarjanja zbora.

Komorni zbor Orfej dobitnik številnih priznanj in nagrad

Da so v pri svojem ustvarjanju več kot uspešni, pričajo tudi številna priznanja in nagrade, ki so jih prejeli na različnih tekmovanjih. Vsa ta priznanja zbor uvrščajo med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji.

Leta 2005 je zbor zastopal Štajersko in Prekmurje na sklepnem koncertu ob 15. mednarodnem dnevu zborovskega petja v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Leta 2006 je na Regijskem tekmovanju odraslih zborov Štajerske in Prekmurja dosegel največje število točk in prejel zlato priznanje.

Leta 2009 je zbor sodeloval na 21. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pecsu na Madžarskem (29. maj - 1. junij 2009). Orfej je osvojil nagrado mesta Pecs (nagrada publike za najboljši zbor na tekmovanju), drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Knuta Nysteda.

Novembra 2009 je se je Orfej udeležil Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju. Na tekmovanju je dobil Orfej med vsemi zbori največje število točk. Strokovna žirija mu je dodelila zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes in priznanje zborovodji za najboljšo izbiro programa.

VIDEO: Nastop Komornega zbora ORFEJ na ORFEST-u 2008 (Mednarodnem festivalu zborovske glasbe)

Leta 2010 je Orfej nastopil na najpomembnejšem slovenskem zborovskem tekmovanju. Na Naši pesmi 2010 (Maribor, 17. - 18. april) mu je strokovna žirija dodelila 93 točk in zlato plaketo. Na tekmovanju je Orfej dobil še nagrado za osvojeno tretje mesto v absolutni konkurenci in drugo mesto med mešanimi zbori.

Lani se je Komorni zbor Orfej uvrstil na eno prestižnejših zborovskih tekmovanj. "Tolosa Choir Competition" je eno od šestih tekmovanj, na katerih se je mogoče uvrstiti na finalno tekmovanje za Veliko nagrado Evrope. V okviru gostovanja v Španiji je Orfej nastopil tudi na sedmih celovečernih koncertih.

Julija 2011 je Orfej gostoval na festivalu Musique en Morvan v Franciji. Na festivalu se je predstavil s tremi samostojnimi koncerti, dvakrat pa so pevke in pevci nastopili z izvedbo Gounodove Svečane maše sv. Cecilije ("Messe solennelle de Sainte Cecile"). Zbor, soliste in orkester je vodil priznani gospod maestro Pierre Cao.

V začetku septembra 2011 je zbor na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu dobil 92,66 točk, rezultat za zlato plaketo in s tem osvojil drugo mesto.

Sodelovali v mednarodni koprodukciji »Projekt za Evropo« in izvedli 9. Beethovnovo simfonijo

V letošnjem letu so sodelovali v mednarodni koncertni koprodukciji z imenom Projekt za Evropo (Ein Projekt für Europa). Skupaj z zborom Junges Ensemble Berlin, orkestrom Prometheus-Ensemble Berlin in solisti, je zbor pod vodstvom dirigenta Frakna Markowitscha, v Koncertni hiši (Konzerthaus am Gendarmenmarkt, ki velja za eno od najprestižnejših berlinskih shajališč privržencev klasične glasbe), izvedel 9. Beethovnovo simfonijo.

FOTO: November 2012: Nastop v Koncertni hiši v Berlinu

Načrti za prihodnost

Ob zaključku leta se pripravljajo na sprejem novih članov. Prvi dogodek, ki ga načrtujejo, pa bo 13. januarja. V ljutomerski cerkvi bodo skupaj z gosti, člani Komornega zbora Krog iz Ljubljane, pripravili Božični koncert.
Za leto 2013 načrtujejo udeležbo na dveh mednarodnih tekmovanjih v tujini. Trudijo se tudi (to predvsem z zbiranjem sredstev), da bi uresničili njihovo dolgoletno željo in cilj, da bi zbor po več kot dvajsetih letih delovanja, dobil svoje prve prave koncertne obleke.

FOTO: Letos v Berlinu

FOTO: Letos v Berlinu

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.