https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki ljutomerske občine iskali odgovore tudi na ministrstvu

Ljutomer, 29.11.2012 ob 20:14  

Na včerajšnjem nadaljevanju 15. redne seje Občinskega sveta Občine Ljutomer so svetniki razrešili Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, katere predsednik je bil Janez Vencelj. Prav zaradi predhodnih komplikacij v ljutomerskem občinskem svetu, ki se nanašajo na vlogo te komisije, so občinski svetniki Občine Ljutomer iz vrst SLS, Desus, SD, NSI in Mlada Prlekija pred kratkim na Ministrstvo za pravosodje in javno upravo naslovili vprašanja v zvezi s postopkom imenovanja članov v svete javnih zavodov in postopek imenovanja novih članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju KMVVI). Zanimala jih je torej vloga KMVVI pri izvrševanju kadrovske funkcije občinskega sveta.


V Ljutomeru gre za razgradnjo demokratičnega sistema

Svetniki so povedali, da je stanje v Občinskem svetu kaotično, da seje ne potekajo po ustaljenih postopkih ter da so priča svojevrstnemu razlaganju poslovnika ter da gre za razgradnjo demokratičnega sistema v Ljutomeru.

Na Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) so poslali dopis, v katerem svetniki prosijo za stališče glede vloge KMVVI pri izvrševanju kadrovske funkcije občinskega sveta. Pri tem jih je še posebej zanimalo, ali lahko člani občinskega sveta, potem ko je KMVVI sprejela predlog in ga posredovala v sprejem občinskemu svetu, na seji občinskega sveta predlagajo dodatne predloge za kandidate v isti zadevi. Zanimalo jih je tudi, kakšen je postopek razrešitve članov KMVVI in imenovanje novih članov.

Z ministrstva so prejeli sledeči odgovor:

KMVVI je obvezno delovno telo občinskega sveta, ki ga določa 30. Člen Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 – ZUJF). Pri odgovoru je potrebno najprej pojasniti vlogo in položaj KMVVI v razmerju do občinskega sveta. Zaradi svoje številčnosti in širokega nabora nalog in pristojnosti občinski svet ni telo, ki bi lahko opravljalo podrobna operativna dejanja. Zato mu zakon daje možnost, da imenuje komisije in odbore, ki mu pomagajo pri obravnavi gradiv in sprejemanju odločitev. Ta delovna telesa v predhodnem postopku oblikujejo stališča, sklepe in kadrovske rešitve, o katerih potem na svoji seji odloča občinski svet. Ključna naloga KMVVI je pomoč občinskemu svetu pri izvrševanju njegove kadrovske funkcije. To na splošno opredeljuje 29. člen ZLS, konkretneje pa občinski statut in poslovnik občinskega sveta. KMVVI predhodno usklajuje kadrovske rešitve, o katerih odloča občinski svet. O oblikovanih kadrovskih predlogih KMVVI sprejema sklepe in jih posreduje v odločanje občinskemu svetu. KMVVI torej ne le zbira predloge, ampak tudi določa kandidatne liste. To pa ne pomeni, da jih občinski svet pred odločanjem ne more preoblikovati. O vsakem predlogu sprememb in dopolnitev sklepov, ki jih je oblikovala KMVVI, občinski svet posebej glasuje.

Do blokad prihaja zaradi neusklajenosti interesne oziroma politične sestave KMVVI in občinskega sveta

V odgovoru je povedano tudi, da je posebej treba izpostaviti določbo zakona, da občinski svet KMVVI imenuje izmed izključno članov občinskega sveta. S tem je zakonodajalec želel poudariti, da naj bi interesna oziroma politična sestava tega obveznega delovnega telesa odražala interesno oziroma politično sestavo občinskega sveta. V kolikor, tako kot v primeru Občine Ljutomer, ni tako, nujno prihaja do blokad. Takšne okoliščine KMVVI postavljajo v položaj neučinkovitega delovnega telesa, saj noben predlog, ki ga sprejme, nima možnosti, da bi ga sprejel tudi občinski svet. Na podlagi teh izhodišč, se pravnega ravnega položaja KMVVI in njegovega razmerja do občinskega sveta ter na podlagi konkretnih razmerij v primeru Občinskega sveta Občine Ljutomer, je možna rešitev sprememba sestave članic in članov KMVVI tako, da bo odsevala večino glasov v občinskem svetu.

Na ministrstvu ocenjujejo, da so določbe Statuta Občine Ljutomer in Poslovnika Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki zadevajo izvrševanje njegove kadrovske funkcije, v skladu z ZLS.

Člani občinskega sveta lahko predlagajo kandidate za člane občinskih organov, delovnih teles občinskega sveta in organov javnih zavodov, javnih podjetij in skladov, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina oziroma v katerih ima občina v skladu z zakonom svoje predstavnike. Člani občinskega sveta lahko ne glede na predloge KMVVI predlagajo drugačne predloge za kandidate, kot jih je oblikovala KMVVI. To velja tudi za samo sestavo KMVVI, zato je odgovor na njihovo tretje vprašanje pritrdilen. Občinski svet na seji pod točko dnevnega reda, kjer obravnava razrešitve in imenovanje KMVVI, lahko že imenuje nove člane. Predlagajo jih člani občinskega sveta, predpogoj za imenovanje pa je njihovo soglasje.

S preteklimi imenovanji v Občini Ljutomer ni nič narobe

Glede drugega povpraševanja glede nelegalnosti izvoljenih predstavnikov (Svetniki so povedali, da se pojavlja in lansira mnenje, da so vsi člani sveta zavodov, ki so bili na podoben način izglasovani (saj je bila v preteklosti to neka normalna praksa, da v kolikor predlog KMVVI-ja ni bil izglasovan, da je posamezni občinski svetnik izmed prispelih kandidatov predlagal drugi predlog, ki je potem bil izglasovan) izvoljeni nelegalno, kar jih v teh zavodih postavlja v neroden in neprijeten položaj) pa ministrstvo odgovarja, da je pri tem pomembno to, ali je predstavnike občine, ki so bili imenovani v svete zavodov in druge organe subjektov, katerih ustanoviteljica je občina, imenoval z zakonom pooblaščeni organ. Ker je odločitev o imenovanju vedno sprejemal občinski svet, s preteklimi imenovanji ni nič narobe. KMVVI namreč ne more prevzemati pooblastil občinskega sveta. Tudi če bi to storil občinski svet s spremembo statuta ali poslovnika, bi bila takšna rešitev v neskladju z ZLS. Pravice in dolžnosti ustanovitelja v občini namreč izvršuje občinski svet, razen kadar zakon ne določa drugače.

Županja ne more prepovedati glasovanja o novih predlogih (glede kandidatov)

Glede vprašanja, ali je županja dolžna dati na glasovanje še ostale predloge, ki so prispeli v roku, kljub temu, da jih KMVVI ni predlagal v sprejem občinskemu svetu, ministrstvo odgovarja, da glede samega postopka glasovanja o predlaganih sklepih oziroma kadrovskih predlogih velja poudariti, da prej omenjeni Poslovnik Občinskega sveta Občine Ljutomer ne vsebuje konkretnih določb, kar sicer ni neobičajno. Pri tako podrobnih vprašanjih, ki niso neposredno urejena s predpisom oziroma jih ni mogoče predvideti v naprej, mora predpis tolmačiti organ, ki je ta predpis sprejel. V tem primeru bi občinski svet lahko s sklepom pozval KMVVI, da se do dileme opredeli in o tem obvesti občinski svet.

Načeloma pa velja, da se pri posameznih točkah dnevnega reda glasuje o vseh predlogih, ki so jih bodisi predlagatelj točke dnevnega reda predlagali že s sklicem seje, bodisi članice in člani občinskega sveta na sami seji. Ni pa mogoče glasovati o predlogih,  ki jih je prejela KMVVI v postopku evidentiranja, če ti postopki niso bili ponovno predlagani na sami seji pri konkretni točki dnevnega reda. Predlagatelj točke dnevnega reda lahko umakne predlog in  tem občinski svet ne glasuje. Tudi županja lahko umakne predloge, ki jih je predlagala s sklicem seje, ne more pa umakniti ali kot so zapisali svetniki prepovedati glasovanje o novih predlogih, če so bili ti predlagani v skladu s poslovnikom občinskega sveta na sami seji.

 

Kako na to odgovarja županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, si boste lahko prebrali v jutrišnjem nadaljevanju zgodbe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2012 ob 21:20 pravični gost

      Še en dokaz več kako se dela po "domače", oz. mimo vseh pravil, zatorej je čas da se zgodi, kot se je mariborskemu županu!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2012 ob 21:30 Janko gost

      Neverjetno,kaj berem, kaj ni županja pravnica, kako je kaj takega sploh mogoče. Toplo ji priporočam, da zaradi zgoraj opisanih kršitev, ki jih je potrdilo Ministrstvo za pravosodje in javno upravo nemudoma ODSTOPI !!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2012 ob 22:07 lol gost

      Prosim vas lepo, kako je lahko kaj narobe, ko pa si je za predsednika kvima omislila tako pametnega, inteligentnega in sposobnega člana zaupanja vredne stranke. On je videti vrhunsko pravno podkovan podžupan, ki ima zaupanje množice volilcev, kako je lahko ministrstvo za čas njegovega predsedovanja kvima ugotovil kaj takega, to ne more biti res, imam občutek, da so tu na delu strici iz odzadja.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2012 ob 23:28 Anton gost

      Nekoliko obratna zgodba, kot smo jo do sedaj brali. Župan mora povezovati ne pa kregati ljudi med sabo. Zbuditi se bo treba

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.11.2012 ob 7:00 prleki gost

      Kaj ste si izvolili to imate.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.11.2012 ob 7:36 Pravnik gost

      Pozobili ste Lavtari napisati ka je bilo v sredo nadaljevanje seje (ste pred 14 dnevi) potrdili dnevni red-ste pozobili? Je bila mogoče kera točka imenovanje? Ne samo razrešitev. Potli pa je bila izredna seja! Ha ha ...kak pitaš tak dobiš mnenje...ampak na kunci stalno piše...v skladu s poslovnikom. Pa če se ne motin so vsi na občini meli izobraževuje. Piše van ka tega nimate v poslovniki! Meli ste možnost na prejšji seji spremeniti poslovnik-no če ste pozobili vsaj dajte pripombo v časi javne razprave-eh mogoče je že potekla-pa de to opet kriva zupanja če te vi to zamudili? Odgovor se ve!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.11.2012 ob 8:22 Anton gost

      Gospod Pravnik, prepričan sem, da se motite. Kvim je matično telo občinskega sveta in v nobeni situaciji ne sme biti neimenovan, ker je edino matično telo in je sestavni del občinskega sveta. V kolikor ga ni nastane pravna praznina in kaj hitro se lahko zgodi potreba po imenovanjih ali kadrovskih zadevah in kvima ni. Prava pot bi bila takoj, kdaj se razrešijo člani se morajo imenovati novi. Ne glede na dnevni red, ker ima tukaj komisija prednost pred točko dnevnega reda. To pa je prava pot in tudi pravno nesporna.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.11.2012 ob 9:07 domačin gost

      Sicer pa nadaljevanje zgodbe je že itak naprej znano., Županja (in njeni podrepniki) bo spet vse zanikala, obrnila v svoj prid in razlagala nekaj kaj nima veze z vsen skupaj. Stara zgodba. Ona je prepametna za ministrstvo in vse okrog nje...

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.11.2012 ob 10:34 Miran L. gost

      Dokler ne bodo večni lotmerški svetniki (v občinskem svetu sedijo ena in ta isti obrazi že več mandatov) končno prišli do svojih pozicij, naj si bo direktor javnega zavoda ali podžupansko mesto, do takrat noben župan nede meja mira. A ni zanimivo, da so se pa recimo določeni svetniki odločili, da ne bodo glasovali, kot jim stranka veleva, ampak po svoje, ker se jim zdi proračun dober. Ti svetniki (nekateri pišejo tudi tukaj pod komentari) se danes poslužujejo gorznih metod, samo da županji ne bi nič uspelo (spomnimo se na pridobivanje energije iz lesne biomase). Drugim svetnikom grozijo, jih obtožujejo in strašijo, da bodo izgubili službo. Slednje prihaja predvsem iz vrst LDSa in DeSusa. Svoje pa prisloni še novi direktor zdravstvenega doma. Največjo mučko pa tako ali tako dela teta iz odzadja, nekdanja podpredsednica DeSusa, ki še je svoje sina žrtvovala za svoje politične cilje. To je neverjetno kaj se dogaja z lokalno politiko v Ljutomeru. Te stranke so za ODPAD!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.12.2012 ob 17:42 Pepi gost

      Miran nad mano, a si tudi ti popil čaroben napoj, ali pa ti je milanovo žveplano vino scvrlo možgančke.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.