https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Janša: Hitrejši razvoj vzhodne Slovenije je ena od nujnosti

30.11.2012 ob 7:11  

Predsednik vlade Janez Janša je v odzivu na proteste in razmere v državi dejal, da "je kriza po slovenskih mestih in vaseh polila dovolj bencina, da lahko vsaka odvržena vžigalica z lahkoto povzroči požar". Janša meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.


Janša meni, da krize ne čutijo vsi enako in da ni slučajno najprej zagorelo v Mariboru. "Na vzhodu je življenjski standard za tretjino nižji, o tem pričajo tudi številke o brezposelnih. Kljub temu pa je naša država v lanskem letu kar 60 odstotkov državnih pomoči namenila daleč najbolj razviti Ljubljanski regiji, vsem ostalim 11 slovenskim statističnim regijam skupaj pa 40 odstotkov," je poudaril premier v izjavi, objavljeni na spletni strani.

V času, ko se dogajajo blokade pomembnih odločitev in ko zgodovinsko nizka udeležba v prvem krogu predsedniških volitev doseže manj kot polovico volivcev, je razprava o zaupanju ljudi v politiko vsekakor ne samo legitimna, ampak tudi potrebna, opozarja. "Voditi mora do sprememb, tudi ustavnih, ki bodo omogočile, da noben mandat, ne v zakonodajni, ne v izvršni in ne v sodni veji oblasti ne bo prazna menica za nedelo, samovoljo ali zlorabo oblasti," meni Janša.

V času slovenske pomladi so prevladovala pozitivna čustva

Po njegovih besedah ima v demokraciji vsak, ki je javno izpostavil svoje ime na glasovnici ali volilni kampanji in bil kjerkoli v državi demokratično izvoljen, večjo ustavno legitimnost kot nekdo, ki anonimno postavi spletno stran in poziva na nasilje. "Če bomo dovolili, da se ta meja zabriše, bomo kmalu prišli iz demokracije v diktaturo," pravi premier.

Dejal je, da sta slovenska demokracija in samostojnost neposredno povezani z mirnimi zborovanji, pa tudi odločnimi protesti. "V času slovenske pomladi se je na naših ulicah in trgih večkrat zbralo na deset tisoče ljudi. Toda vsi ti protesti so kljub zahtevam, usodnim za vse, potekali mirno. Zborovali pa smo ZA, prevladovala so pozitivna čustva," poudarja Janša.

Predsednik vlade verjame, da bo tudi v prihodnje slovenska policija naredila vse, da zaščiti mirna zborovanja in proteste ter da bodo aktivni državljani in policija skupaj preprečili, da skupine nasilnih posameznikov ob podpori iz ozadja ne pripeljejo države v kaos.

Janša je spomnil, da je vlada prisegla šele februarja letos. Poudaril je, da nihče ne more pričakovati, da lahko v tem času popolnoma obrnejo trende. "Prva tri leta krize smo naredili premalo, ob tem pa smo podvojili naš javni dolg. Danes se lahko, in še to s težavo, zadolžujemo le še toliko, da lahko odplačujemo stare kredite. Streznitev v obliki menjave vlade je bila nujna in verjamem da še pravočasna," je dejal.

Po besedah Janše, je nova vlada že v teh prvih mesecih mandata sprejela vse najpomembnejše ukrepe za izhod iz krize in za dolgoročno povečanje slovenske konkurenčnosti. "To, kar delamo, vodi ven iz krize, vendar mora biti tudi uveljavljeno," pravi.

Blokade poglabljajo krizo

Blokade preko referendumskih zahtev, prelomljenih obljub opozicije in sedaj nasilja na ulicah zgolj poglabljajo krizo, meni. Ob tem je tudi poudaril, da že šest mesecev zaman čakajo na pozitiven odgovor na ponujeno roko sodelovanja opoziciji v okviru partnerstva za razvoj. Janša je v svojem odzivu izpostavil tudi, da so v resnih razmerah, a nobene potrebe ni, da obupajo nad sabo. "Imamo vse potenciale, da sami izidemo iz krize. Iz evropskega proračuna dobivamo znatno več kot vanj vplačujemo. Samo od nas je odvisno, kaj bo z nami v prihodnje," je poudaril.

Opozoril je tudi, da so Slovenci doslej v resnih razmerah že nekajkrat dokazali, da znajo stopiti skupaj. "Če se nam je mnogim po prvem krogu predsedniških volitev še zdelo, da se na volitve v drugem krogu ne splača, ker ni izbire, so danes razmere povsem drugačne," pravi.

"Na volitve bomo šli ne samo zaradi podpore enemu od kandidatov, ampak tudi zato, da z udeležbo glasujemo za spremembe in proti nasilju. Proti nasilju in kaosu, ki sta največja sovražnika svobode in pravičnosti. Kajti za svobodo in pravičnost gre," je v svojem odzivu še poudaril Janša.