https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Svetniki v Ljutomeru ponovno zavrnili predlog proračuna

Ljutomer, 30.11.2012 ob 12:37  

Po nadaljevanju 15. redne seje Občinskega sveta Občine Ljutomer, na kateri so svetniki razrešili Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, katere predsednik je bil Janez Vencelj, je občinski svet na izredni seji ponovno obravnaval predlog proračuna za leto 2013 in ga z enajstimi glasovi proti in desetimi za že v drugo zavrnil.


Pojasnila svetnikov, zakaj so na prvi obravnavi predloga proračuna, ki je potekala na seji občinskega sveta 14. novembra, predlog zavrnili, si lahko preberete TUKAJ. Županji so takrat očitali, da občinski svet ni bil sklican pet mesecev ter da so v tem času za zaprtimi zidovi občinski uradniki pripravili predlog proračuna, ne da bi se upoštevale pobude občanov na katere so svetniki opozorili že večkrat. Predstavili pa so tudi svoje vsebinske razloge za zavrnitev predloga proračuna.

Po seji, ki je potekala to sredo, se ni spremenilo prav nič, saj so svetniki predlog proračuna za leto 2013 ponovno zavrnili. Županja je na začetku povedala, da se bodo najprej opredelili glede stališč oziroma do pripomb, ki so jih svetniki podali na sami seji in do tistih, ki so prispele v predlaganem tridnevnem dodatnem roku.

Pojasnila občine glede predlogov svetnikov

V pojasnilih na prejete predloge k predlogu proračuna Občine Ljutomer za leto 2013 so zapisali tako: "Po tehtni preučitvi prejetega gradiva ocenjujemo, da so med prejetimi predlogi številne dobre in zanimive pobude. Nekatere izmed njih so že vključene v predlogu proračuna in so jih pobudniki po vsej verjetnosti spregledali ob branju dokumenta (npr. sekundarni del kanalizacijskega omrežja v Pristavi ali sredstva za ureditev otroških igrišč), zato jih je nesmiselno ponovno dodajati v dokument. Med predlogi smo zasledili tudi projekte, ki so že bili zaključeni v letu 2012 (npr. namakalni sistem v novem krožišču na Babinski cesti - pri bencinskem servisu OMV). Tudi že zaključene projekte ni smiselno dodajati v proračun za prihodnje leto. Prav tako je med predlogi več nepovezanih pobud za obnovo cest in druge infrastrukture, ki jih je po naši oceni mnogo bolje reševati povezano in dosledno, torej v skladu z načeli enakomernega razvoja ter pri tem zagotoviti nepovratna sredstva, ko bo to možno. Podobno neprimerno gledamo na prejete predloge, ki povečujejo obveznosti občanov, na primer predlog, da se na starše prevali več stroškov za oskrbo v vrtcu."

Nadalje občina odgovarja, da ugotavljajo, da pri številnih predlogih za dodatne investicije, ni osnovnih podlag za načrtovanje izvedbe (npr. realna oziroma sploh ocena stroškov), še manj pa identificiranih virov za izgradnjo. Po drugi strani pa nekateri predlogi posegajo v že potrjene in strokovno dodelane projekte, brez ustrezne vsebinske protiuteži. Dodali so še, da so svetniki predlagali več dodatnih investicij, kot je letna vrednost celotnega proračuna, vire pa pri tem niso identificirali, torej bi bilo neresno upoštevati tovrstne pobude pri načrtovanju konkretnega dela v prihodnjem letu. Izrazili pa so smiselnost razpravljanja o tem ter uvrstitev na seznam prioritet skozi NRP za prihodnje obdobje. To velja tudi za vse druge pobude, ki so v tem trenutku v fazi ideje in jih tudi ob vključitvi v proračun za leto 2013 ne bi bilo v tem letu mogoče izvesti, saj niso opremljeni s potrebnimi izvedbenimi podlagami za nadaljnje odločanje.

V pojasnilu so še poudarili, da so vse proračunske postavke načrtovane z indeksom 100 (vsebinske izjeme pa so dodatno pojasnili), poslovno leto pa zaključujejo pozitivno ter na tem izhodišču načrtujejo za leto 2013. Posredovanih pripomb svetnikov (bilo jih je 51) zaradi zgoraj navedenih razlogov niso mogli smiselno vključiti v predlog proračuna, zato so ga ponovno predlagali v razpravo in sprejem v enaki obliki.

V nadaljevanju je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba glede očitkov o slabi komunikaciji povedala, da je v ponedeljek, 12. novembra 2012 (torej dva dneva pred sklicano sejo) bila predstavitev proračuna v Domu kulture, kamor so bili povabljeni vsi svetniki, predsedniki političnih strank, direktorji zavodov, predsedniki krajevnih skupnosti. Predstavitev pa je bila namenjena temu, da se čim bolj seznanijo s plani, ki so jih pripravili in da se čim več tudi pogovarjajo. Potem se je predlog obravnaval na odborih, torej na delovnih telesih, kjer je tudi možnost razprave. Po dnevu ponovne obravnave (torej to sredo) je spet dana možnost 15 dnevne razprave, zato je bila mnenja, da nihče ni prikrajšan, saj bo vsak lahko podal nove predloge.

Županjin komentar na izjavo svetnikov, posredovano medijem

Županja je komentirala vsebino odprtega pisma (svetnikov), ki je bila posredovana medijem. Prvo je izpostavila to, da je "zanimivo, da v tem odprtem pismu nikjer ni omenjeno, da je v predlogih tudi povišanje stroškov za delovanje političnih strank, tudi je potrebno po vašem predlogu zagotoviti sredstva za dodatni novi odbor in tudi nadzorni odbor je večkrat izpostavil potrebo po povišanju sredstev."

Županja je nadaljevala s pojasnili glede očitkov glede nekaterih proračunskih postavk. Povedala je, da so se stroški za pisarniški material povečali zaradi vključenosti v nekatere evropske projekte, ti stroški pa se pokrivajo ali s strani pridobljenih sredstev ali pa se razdelijo med 8 občin, kot je to na primer pri projektu sistema C.

Glede založniških in tiskarskih storitev je svetnike spomnila, da je lani predlagala znižanje teh stroškov, tako da bi en navaden časopis posredovali občanom, cenejši način oglaševanja pa bi bil na lex localisu, vendar so se takrat svetniki odločili drugače in tega predloga niso podprli. V te stroške pa je vključena tudi monografija akademskega slikarja Potočnika, ki bo drugo leto slavil 70 let.

Za druge splošne materiale in storitve (ker so svetniki navajali, da občina porabi čez 100.000 evrov) je županja povedala, da so v teh stroških zajeti stroški, ki jih občini nalaga zakonodaja. Dolžni so voditi kataster gospodarske javne infrastrukture (letos so zgradili kar nekaj kanalizacije in vodovodov) in ga je potrebno sproti novelirati, sproti urediti, kot je potrebno. V sklop teh drugih stroškov je zajeta tudi energetska sanacija stavb (glasbena šola in podružniška šola Cvetko Golar).

Na očitke svetnikov, da je občina pri študentskem servisu povišala vrednost indeksa na 157%, je pojasnila, da mora povedati to v številkah, da bo bolj jasno, za kakšni znesek gre. To pomeni v številkah namreč povečanje zneska iz 1400 evrov na 2200 evrov. Skozi celo leto se namreč odvija kar nekaj aktivnosti in se študentom občasno da kakšna možnost da sodelujejo in tudi pridobijo kakšna znanja.

Očitali so ji tudi 228% povečanje stroškov za podjemne pogodbe. Povišanje je predlagano iz 500 evrov na 1400 evrov. Pojasnila je, da se je letos to porabilo za to, ker javna dela niso bila pravočasno izvedena in niso imeli javnega delavca, zato so sklenili podjemno pogodbo za 500 evrov zato, da je nekdo pometal ulice in da so se spraznili koši po mestu.

Za povišanje stroškov potovanj v tujino je povedala, da je Občina Ljutomer edina občina v Sloveniji, ki je vključena v projekt trajne mobilnosti, kamor so vključili vse od najmlajših občanov do najstarejših, izvedli so številne aktivnosti, ki so dale nova znanja in so jih tudi združevale. In stroški potovanja v tujino so pokriti iz projekta EU. "Tako, da niso šli na račun prlečk in prlekov, kot je zapisano v izjavah", je še dodala Karbova.

Predlagala je konstruktivno razpravljanje ter da bi slišali, kateri so res tisti razvojni projekti, ki jih občina potrebuje ter v katero smer gre.

V nadaljnji razpravi so svetniki županji očitali, da je pred njih postavila enak predlog proračuna, kot pred štirinajstimi dnevi in da ni upoštevala niti enega od 51 predlogov in pripomb, ki so jih predlagali v času od zadnje seje. V razpravi so še enkrat pojasnili nekatere predloge, poudarili, da so dobri in smiselni ter so jih predlagali v dobro občank in občanov Občine Ljutomer, na koncu pa po dolgotrajni razpravi ponovno glasovali proti predlaganemu proračunu.

Sedaj bo predlog proračuna občine Ljutomer za leto 2013 županja kljub zavrnitvi posredovala v 15-dnevno javno obravnavo.

Včeraj je županja v objavo posredovala tudi sporočilo za javnost, ki jo lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2012 ob 18:32 gost gost

      SO pa v predlogu proračuna tudi take postavke z nekaj deset tisoč euri, da bodo lahko eni pisali govore, drugi pa prodajali meglo občanom.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2012 ob 20:50 obljube,obljube,obljube gost

      Keliko slišim so zdaj vsi iz tretje volilne enote na njeni strani? Upam, da jih je zadosti, da si bodo lahko izglasovali novo šolo? ali pa tudi ne!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2012 ob 1:07 gost gost

      Slabo si slišal. Obstaja pa en iz tretje enote, ki ima "doživotni" mandat. Če pogledaš posnetek zadnje seje si je veselo vrtal po nosu.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.