https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

TOP 10 poklicev prihodnosti v letu 2050

30.11.2012  

V tokratnem TOP 10 vam predstavljamo poklice, ki bodo po mnenju futuristov, zaželeni v letu 2050.

10. Popravljavec robotov

Naravnost iz znanstvenofantastičnih idej sedemdesetih let prejšnjega stoletja – do leta 2050 bomo končno res potrebovali fante in dekleta, ki bodo popravljali robote. Pravzaprav že obstajajo: nekdo mora popravljati te robotske sesalnike, ki se prodajajo…

9. 3D pripovedovalec pravljic

Ves svet predstavljajo podatki in ustrezno prepričljiva zgodba rabi ogromno podatkov. To bo vrhunski poklic za multimedijskega umetnika. V zgodbo bo vpletal multimedijske vsebine, zmešane iz besedil, glasbe, videa, dodal jim bo nove zemljevide, demografske podatke, romane, zgodovinske podrobnosti in povedal vsakomur ustrezno prilagojeno zgodbo, ki jo želi, v polni 3D tehniki, z zvokom, glasbo in sporočilom.

8. Ogljični policist

Ta bo nadzoroval izvrševanje strogih zakonov o izpustih ogljikovih spojin. Tudi leta 2050 se bomo še borili za zmanjševanje ogljičnih izpustov. Želimo si, da bi bilo to lažje rešiti, toda ne bo šlo drugače. Bo pa vsaj to področje ustrezno urejeno do takrat.

7. Krizni svetovalec za napačne odločitve

Za primere, ko boste potrebovali varuha, ki vas bo odvrnil od tega, da bi počeli stvari, za katere bi vas lahko nekdo tožil. Ta ista oseba bo istočasno pazila na priložnosti, ko bi vi lahko nekoga tožili za njegova dejanja. Kakšen čudoviti svet bomo ustvarili.

6. Bio umetnik

Tudi biološki umetnik. Ti umetniki svojo umetnost pravzaprav gojijo – kot resnično živo umetnost….

5. Vrtnar avtohtone krajine

Avtohtona divja narava bo do leta 2050 preteklost. Kljub temu pa bo potrebno zaščitit ekosisteme in nadzirati robote, ki bodo odstranjevali invazivne živalske in rastlinske vrste iz lokalnih ekosistemov. In se pri tem zavedati, da je lahko neka rastlina v enem ekosistemu ključna za delovanje sistema, v drugem pa navaden plevel.

4. Informacijski varnostnik

Zagotovo najboljša služba. Do 2050 bomo zagotovo imeli neke vrste svetovno oblast. In nekdo jo bo moral varovati pred kibernetskimi napadi s strani političnih prevratnikov.

3. Nadzornik prenosov podatkov

Če ima ameriški futurist Ray Kurzweil prav, se bomo lahko leta 2050 vsi »pretočili« v računalnike. Nekdo bo moral preveriti, ali so vsi naši podatki pravilno pretočeni in poskrbeti za ustrezne ukrepe, če pride do napake pri prenosu. Nenazadnje – zaščititi bo potrebno naše nežne dušice, ki se bodo prenašale med človekom in strojem.

2. Nadzorniki genetske proizvodnje

Res verjamete, da bo lahko urad za nadzor ustreznosti hrane in zdravil preveril vse nove genetsko spremenjene organizme? V tej službi boste lahko tisti, ki bo odločil, ali se bo na novo ustvarjeno bitje lahko razmnoževalo, ali ne. Ali boste dovolili razmnoževanje ljudi, ki se svetijo v temi? Resnično, rabimo tudi to – odbor strokovnjakov za nadzor genetike….

1. Programer nanoproizvodnje

Do takrat bomo že morda imeli napravo, ki bo sestavljala vse mogoče reči iz nano delcev. Vsekakor pa bomo potrebovali nekoga, ki bo znal tej napravi povedati, kaj in kako naj sestavi in nadzorovati sestavo. Brez varnostnega preverjanja in ustreznega  programiranja naprave bi lahko naprava, od katere bi zahtevali par čevljev, namesto tega proizvedla puško, kajne?

 

Vir: www.sxc.hu in Right Profession

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2012 ob 1:04 gost gost

      Te se pa zbudiš.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.