https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Družina Kodila: Od majhne trgovine do sodobnega kulinaričnega centra

Markišavci, 04.12.2012 ob 10:35  

Začetki mesarstva Kodila segajo v leto 1992, in so se tekom let razvijali, sedaj pa so dodatno podkrepili z odprtjem doživljajskega centra.

Družina Kodila iz Markišavcev pri Murski soboti se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Z ustanovitvijo podjetja Kodila d.o.o., pred 21-leti, so bili postavljeni temelji za razvoj ponudbe kakovostnih mesnih izdelkov, katerih sloves danes seže daleč čez meje Prekmurja in Slovenije, s pravkar zaključeno investicijo v celovito prenovo proizvodnih prostorov pa so zagotovljeni pogoji za nadaljnjo rast obsega in kakovosti ponudbe.

Ponosni so na proizvodnjo Prekmurske šunke, ki je zaščitena z geografsko označbo

Podjetniški pristop k izvedbi sicer tradicionalne družinske dejavnosti je botroval naglemu razvoju in potrebi po stalnem renoviranju poslovnih procesov, da bi lahko zadovoljili rastoče povpraševanje in vedno višje kakovostne zahteve svojih strank. Od začetne majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki, kjer je večina prodaje predstavljalo sveže meso, namenjeno lokalni oskrbi prebivalstva, so leta 2002 z investicijo v proizvodno specializacijo bistveno spremenili poslovni model in se usmerili v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov srednjega in višjega cenovnega razreda, ki so se pod blagovno znamko Kodila že dodobra uveljavili na slovenskem trgu.

Na ta način so povečali delež lastnih kakovostnih mesnih izdelkov v prodaji od prvotnih 5 % na današnjih 90 % celotne prodaje. Posebej ponosni so na proizvodnjo Prekmurske šunke, ki je zaščitena z geografsko označbo saj so z lastnim razvojem veliko prispevali k njeni  uveljavitvi v širšem slovenskem pa tudi mednarodnem prostoru.

Izgradnja doživljajsko kulinaričnega centra Kodila

Velik kvalitativni preskok v ponudbi podjetja je dosežen z izgradnjo doživljajsko kulinaričnega centra Kodila, s katerim se odpirajo nove poti za promocijo in trženje njihovih izdelkov, v povezavi s predstavitvijo tradicionalne tehnologije  izdelave kakovostnih mesnih značilnosti za Prekmurje. V maju 2011 so v podjetju Kodila d.o.o. začeli z izvedbo kompleksne investicije v povečanje proizvodnih zmogljivosti in izgradnjo doživljajsko kulinaričnega centra s trgovino, ki je površino njihovih objektov povečala za več kot trikrat, od predhodnih 800 m2 na današnjih 2.500 m2 neto površine.

Investicija v skupni vrednosti 2,8 milijona EUR je bila zaključena v letu in pol. Izvedena je bila v sklopu Programa razvoja podeželja RS 2007-2013, s podporo 1,3 milijona EUR nepovratnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in proračuna RS. V letu 2013 bo neposredno zagotavljala 24 delovnih mest, posredno pa še vsaj enkrat toliko delovnih mest pri dobaviteljih in drugih poslovnih partnerjih s katerimi podjetje Kodila d.o.o. sodeluje.

Imajo zorilnice z ilovnatimi ometi

Novi prostori bodo omogočali nadaljnje povečanje obsega proizvodnje in s tem realizacijo potencialov za nastop na trgih v tujini, hkrati pa prinašajo tudi kakovostni premik v proizvodnji, saj bodo omogočali zorenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolje približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelane zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer se šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«.

Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visoki energetski učinkovitosti omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji podobni naravnim pogojem v posameznem letnem času.V teku zorenja, v skladu s časovnim ciklom tradicionalnega leta, šunke prehajajo iz ene zorilnice v drugo, kjer so pogoji prilagojeni naslednjemu letnemu času. Zadnja faza zorenja poteka pod slamnato streho in jo je v celoti moč opazovati na galeriji novega prodajnega prostora.

Povezanost proizvodnega in promocijskega prodajnega dela

Povezanost proizvodnega in promocijsko prodajnega dela je ključna procesna inovacija, ki jo uvajajo v podjetju Kodila. Z otvoritvijo doživljajsko kulinaričnega centra, ki bo obiskovalcem omogočal, da si ogledajo proces nastajanja prekmurske šunke in drugih suhomesnatih izdelkov značilnih za prekmursko tradicijo, na svojstven način prepletajo proizvodnjo in promocijo svojih izdelkov.

Degustacijski del s prijetno teraso bo omogočal pokušino vseh izdelkov podjetja Kodila, ki jih bo dopolnjevala ponudba lokalnih proizvajalcev ostalih prehrambenih izdelkov, vin, sokov in drugih pijač. Vse predstavljene izdelke bo moč tudi kupiti v popolnoma na novo zasnovani prodajalni, kjer bo prodajni program podjetja Kodila prav tako dopolnjen s široko paleto izdelkov blagovne znamke »Diši po Prekmurju« in ostalimi izdelki lokalnih ponudnikov.

Zanimajo jih trgi Srednje Evrope

Poleg slovenskega trga, kjer so svojo znamko dodobra pozicionirali in so stalnica večjih trgovskih verig, se ozirajo tudi po tujih trgih. Najbolj jih zanima trg Srednje Evrope, predvsem države, kot so Nemčija, Švica in Avstrija. Bilo je tudi sodelovanje z Japonsko, kjer pa bi lahko sodelovali le v obliki kulinarične posebnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2012 ob 15:53 tij gost

      dober biftek majo!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2012 ob 20:00 tralala gost

      kelko košta.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2012 ob 20:35 trihinoza gost

      Svetovno dokazano ; Iz nič je NIČ

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2012 ob 21:17 gelibar gost

      Čestitamo, odlično izpeljan projekt. Take zgodbe s tako dovršenim konceptom je lepo brati, še posebej v teh časih... Le tako naprej !

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.12.2012 ob 0:25 Roman gost

      Janko ČESTITKE !!! ODLIČNI IZDELKI ! Prijazni zaposleni! Dobra postrežba! OSTANITE TAKI ! Da bi bilo več takih podjetij, bi bilo prelepo. Janko in ekipa, VESEL BOŽIČ in VSE DOBRO V NOVEM LETU !

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.01.2013 ob 19:22 kurac gost

      eh tej so zanič , še posebej njihov sin ka samo igrice špila

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.11.2016 ob 19:51 Milan Likovnik LJ gost

      Bolj zanič ocvirkov ni daleč naokoli kot so vaši ! Da mi je samo vedeti , kako uspete narediti takšen šoder in kako si ga upate dati na trg !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.