https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

21.12.2012 - bo res konec sveta?

06.12.2012 ob 8:00  

Napoved starodavnega koledarja Majev, da naj bi letos bil konec sveta je marsikoga prestrašila. Na spletu se pojavljajo takšne in drugačne teorije, zato so se pri Nasi odločili razjaniti nekaj ponarodelih zmot.

 

V starodavnem in izjemno natančnem koledarju Majev bi naj bilo zapisano, da bo letos konec sveta. Vendar, kot je že pred časom napovedal poglavar Majev pa to ni res, koledar napoveduje le začetek novega obdobja in to na obstoječem planetu. Sedaj so se oglasili še pri Nasi, kjer so zelo jasni. Nobenega konca sveta ne bo. Ne letos, ne prihodnje leto, ne v bližnji prihodnosti, pravijo.

Ker se pa strinjajo, da predvsem na spletu obstaja veliko zmot, povezanih z našim planetom, so se odločili, da odgovorijo na najbolj pogosta vprašanja.

 

Ali bo letos konec sveta?

Nasa: Ne, letos zagotovo ne bo konec sveta. Naš planet dobro deluje že več kot 4 milijarde let in prav noben verodostojen znanstvenik na svetu nima podatka, da bi našemu planetu letos grozila kakšna uničujoča sila.

 

Od kod torej prihaja toliko napovedi o apokalipsi?

Nasa: Zgodba se je začela z odkritjem domnevnega planeta Nibiru, katerega so odkrili Sumerci in ta naj bi drvel proti Zemlji. Majevski koledar je uničujoči trk napovedal za maj leta 2003. Ker pa takrat ni bilo sodnega dne, so za nov datum določili december letošnjega leta, ko se po majevskem koledarju 21. decembra v zimskem solsticiju konča eden od ciklov v tem koledarju.

 

Se majevski koledar 21. decembra zares konča?

Nasa: Konec cikla v majevskem koledarju ne pomeni absolutnega konca. 21. december je po majevskem koledarju konec dolgega obdobja. Prav tako kot se pri nas po 31. decembru s 1. januarjem začne novo leto, tudi tukaj pride do začetka novega obdobja.

 

Ali lahko poravnava planetov škodljivo vpliva na Zemljo?

Nasa: Učinek poravnave planetov je zanemarljiv. Sonce in Zemlja se vsakega decembra poravnata približno s središčem Rimske ceste pa ta letni dogodek nima nobenih posledic.

Foto: sxc.hu


Ali obstaja planet ali rjavi pritlikavi planet z imeni Nibiru, Planet X ali Eris, ki se približuje Zemlji in grozi z uničenjem našega planeta?

Nasa: Zgodbe o planetu Nibiru in drugih zablodelih planetih so internetna potegavščina. Če bi ti planeti obstajali in bi drveli proti Zemlji, bi jih že zdavnaj opazili. Če bi udarili letos bi bili zdaj vidni že tudi s prostim očesom. Edini resničen od naštetih je Eris, vendar je pritlikavi planet podoben Plutonu in bo ostal zunaj našega osončja. Zemlji se bo še najbolj približal na razdalji 6.437.376.000 kilometrov.

 

Ali obstaja nevarnost, da bi Zemljo letos zadel meteor?

Nasa: Trki z večjimi objekti so zelo redki, drugače pa je Zemlja pogosta tarča trkov kometov in asteroidov. Zadnji veliki trk se je zgodil pred 65 milijoni let, povzročil pa je izumrtje dinozavrov.

 

Kaj si Nasini strokovnjaki mislite o napovedih, da bo letos konec sveta?

Nasa: Sprašujemo se, od kod ljudem takšne ideje, ko pa ni prav nobenih znanstvenih dokazov, razen teorij v knjigah, filmih in na spletu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2012 ob 8:30 Jaz gost

      Jasno, kratko in jedrnato obrazloženo. Glede na aktualne razmere v družbi kaže, da prihaja do konca starega načina razmišljanja, torej "miselnega sveta". Vsekakor so to za vse nas velike spremembe, ki nam ob razumevanju principov ravnovesja obetajo drugačno prihodnost.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      06.12.2012 ob 8:56 porabje

      Či gli konec svejta nede 22. decembra, dapa či gledamo vseposédig krize jestejo, bojne, prepir. Nikša velka katastrofa, ali nova svetovna bojna leko ka boude.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. BATO
      06.12.2012 ob 11:52 BATO

      MOGOČE PA DO 21.12, ODSTOPILI VSI SKOROMPIRANI POLITIKI IN TAJKUNI TE PA BO KONEC SLABIH STVARI PA BO ŠLO V NOVO OBDOBJE VSE NA BOLJŠE

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2012 ob 14:43 fix gost

      Seveda bo konec sveta. POP tv ga bo v živo prenašal. Za tiste, ki pa ga ne bodo mogli gledati v živo, bo pa naslednji dan posnetek.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.12.2012 ob 21:55 gost gost

      Hehehe, fix, ta je najboljša. Ja, BATO misliš, da bi res bilo kaj boljše? Kdo bi pa potem vodil stvari dalje. Dvomim, da si je ta raja sposobna najti boljše voditelje. Saj so bile pred enim letom volitve in raja je čedalje bolj nezadovoljna. Ne vem, zakaj si jih niso že pred enim letom postavili? Mislim tiste ta boljše, ker so bile vse možnosti odprte.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.12.2012 ob 13:18 Topke gost

      Konec sveta je misljen po moje....zaradi narvanih katastrof na zemlji...ki bojo vedno vecje in mocnjse....ter pogostejse kar je narvno za naso zemljo...naravo! Ce kaj ogroza zemljo....smo mi ljudje!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.12.2012 ob 21:20 Jan gost

      Nevm, pomoje da ga nebo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.12.2012 ob 17:45 anita gost

      Konca sveta ne bo. Predvdevam ,da bodo spremembe. Malo poglejmo naokoli. vse kaže na to.Čas je da bo ljudem pomembna ljubezen do sočloveka, narave ,živali. Spoštujmo eden drugega, ljudi glejmo skozi srce in ne skozi denarnico. Pomagajmo , nikoli ne veš kdaj boš sam potreben pomoč.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.