https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sveti Miklavž - nesmrtni dobrotnik iz Myre

06.12.2012 ob 17:00  

6. decembra goduje sv. Miklavž oz. sveti Nikolaj, škof in svetnik, ki ima med ljudmi zaradi svoje čudo- in dobrodelnosti poseben status.


O življenju tega svetnika obstajajo mnoge legende, od tega, da je vse premoženje, ki ga je podedoval razdelil med reveže, se vseskozi zavzemal za uboge,  do zgodb o številnih čudežnih odrešitvah od mrtvih. Rodil se je okrog leta 280 v  Patari v Likiji (sedanja Turčija), kjer si še zdaj lahko ogledamo ruševine tega antičnega mesta.

Antična Patara

Nedaleč od ruševin pa se rasteza magična, za mnoge celo edinstvena in najlepša plaža na planetu, Patara, ki ne navdušuje le s svojo lepoto, ampak očara tudi z neokrnjenostjo in nepozidanostjo, ki so jo uspeli ohraniti (kot večji del čudovite Likije) kljub pritisku množičnega turizma, in izžareva prav zaradi tega posebne  čare.

Dostop do plaže (zgoraj) in plaža Patara (spodaj)

Služboval in tudi umrl je v kraju Myra, kjer je bil v cerkvi, ki nosi njegovo ime tudi pokopan v sarkofagu, a so leta 1087 njegove posmrtne ostanke ukradli in prepeljali v italijanski Bari, kjer so še zdaj na ogled v baziliki, ki je bila zgrajena v ta namen.

Myra je poleg cerkve sv. Nikolaja znana tudi po dobro ohranjenih skalnih grobovih

Sodobna slika kraja pa ponuja tudi nepregledno množico rastlinjakov, ki se kar dotikajo zgodovinskih razvalin in v katerih domačini gojijo zelenjavo (predvsem paradižnik) in tako izkoriščajo ugodno podnebje.

V Sloveniji je temu svetniku posvečeno kar okrog 200 cerkva (tudi stolna cerkev v M. Soboti in cerkev v Dolencih), posebej pa se ga na predvečer praznika veselijo »pridni« otroci, ki jih še dandanes obišče s svojo pregovorno dobrodelnostjo in hkrati preveri njihovo vestnost in pripravljenost na prihajajoči adventni čas. Nekoliko starejši pa ta dan poleg misli na svetnika, ki napoveduje tudi praznično decembrsko dogajanje (za ene bolj duhovno, za druge zgolj materialno), obogatijo in popestrijo z obiskom Miklavževega sejma. 

To, da slavimo Slovenci svoj kulturni praznik na dan smrti našega največjega pesnika, ni unikum. Tudi pri svetem Nikolaju se 6. decembra spominjamo njegove smrti (leta 345).

 

Tekst in foto: Srečko Kalamar

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.