https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zaradi referendumske pobude manj denarja tudi za šolsko prehrano, visoko šolstvo in znanost

17.12.2012 ob 14:51  

Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da zaradi pobude za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki so jo vložili nekateri sindikati, ne bo možno odpraviti težav z zagotavljanjem šolske prehrane, športne organizacije bodo ostale brez denarja, negativne posledice bodo tudi v visokem šolstvu in znanosti.


Zaradi sindikalne referendumske pobude po navedbah vladnega urada ne bo z dopolnilom predvidenih dodatnih 23,7 milijona evrov sredstev za šolsko prehrano v celotni izobraževalni vertikali. "To pomeni, da ne bo mogoče odpraviti težav s šolsko prehrano, ki so se pojavile z uveljavitvijo cenzusov Svetlikovega zakona, pa tudi s spremembami, ki jih je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ," so sporočili.

Gre sicer za dopolnilo poslanske skupine PS, naj se za prehrano študentov, dijakov in učencev zagotovi sredstva na ravni pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Zaradi nižjega plačnega praga za upravičenost do subvencije, ki ga je uvedel omenjeni zakon, namreč vse več staršev svojim otrokom ne zmore plačevati šolske malice. Upravičencev do subvencije je letos 30.245, kar je za osem odstotkov manj kot leto prej, ko jih je bilo 43.333. V srednjih šolah pa se je število upravičencev do subvencije skoraj prepolovilo in jih je letos le še 9772.

Foto: Aleš Hostnik

Na ministrstvu za izobraževanje so novembra sicer napovedali spremembo zakonodaje, ki naj bi spremenila omejitve glede subvencij za šolsko prehrano in tako zagotovila subvencionirano prehrano večjemu številu učencev.

Posledice tudi na področju investicij ...

Morebitna neuveljavitev zakona o izvrševanju proračuna pa bo imela še druge posledice, in sicer na področju investicij, osnovnega in visokega šolstva, znanosti, izobraževanja odraslih, športa in kulture, navajajo na Ukomu.

Športne organizacije bodo ostale brez denarja za treninge in tekmovanja, saj ta društva niso upravičena do financiranja po dvanajstinah, so pojasnili.

Prav tako bo v letu 2013 prišlo do zastoja dejavnosti umetniških javnih zavodov, Slovenskega filmskega centra in Javne agencije za knjigo ter Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v Sloveniji, saj ne bodo dobili odločb za leto 2013, dodajajo.

"V zaključni fazi je inovativna shema za doktorski študij za leto 2013, ki je v primeru neizvrševanja proračuna, ne bo možno potrditi. To pomeni, da bodo doktorski študentje te generacije ostali brez skupaj sedem milijonov evrov financiranja doktorskega študija, kar za mnoge med njimi predstavlja edini vir prihodkov," so tudi navedli v uradu.

In hkrati bosta po navedbah Ukoma brez skoraj 42 milijonov evrov sredstev ostala visoko šolstvo in znanost. V letu 2012 je namreč pristojno ministrstvo objavilo za 21,7 milijona evrov javnih razpisov, ki so prav tako v zaključni fazi. V letu 2013 pa vlada predvideva objavo javnih razpisov za dodatnih 20 milijonov evrov, so še zatrdili na vladnem uradu za komuniciranje.

Predsednik DZ Gregor Virant je začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 razpisal za sredo.

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2012 ob 20:22 žuža gost

      Pa še gostu-2o12 moram npisati,ker jestrašno nesramen, gospod, otroci se lahko pokakajo od vrteca pa do doma, včasih idi po otroka,da se boš lahko prepričal, ali pa se predolgo zadržiš v gostilni potem pa otrok pač naredi svoje. Iz vrteca ne hodijo pokakani vem iz lastnih izkušen.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2012 ob 23:54 ŠTRUKELJ JE GOTOF gost

      BANDA SINDIKALNA !!! Štruklju je treba rečti GOTOF JE !!! Končno so se stranke zmenile, tako SDS, kot PS ter ostali in so sprejeli nekaj koristnega za otroke. Pa se najde en GNOJ ŠTRUKELJ in napove referendum. Tega svet še ni videl, da bi lahko en ŠTRUKELJ miniral proračun. Samo, da vidim kakšnega sindikalista, da zbira podpise pred UE. Ga spoteren kak staro šibje!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2012 ob 23:58 gost gost

      vlada ima že spet en novi izgovor, da lahko dalje žene slovenijo v dokončen propad.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.