https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Murskosoboški svetniki potrdili Roberta Inhofa in Metko Fujs za direktorja

19.12.2012 ob 9:39  

Včeraj je potekala petnajsta redna seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota na kateri so svetniki odločali o predlogu odloka o proračunu, financiranju političnih strank, soglasju Komunali in obravnavali kadrovske zadeve, pri katerih so med drugim potrdili še mag. Jasno Horvat za novo direktorico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

 

Po potrditvi zapisnikov 8. in 9. dopisne seje ter 4. izredne seje mestnega sveta so svetniki obravnavali Predlog odloka o proračunu MO MS  ta leto 2013 v  prvi obravnavi, kjer so posamezni svetniki predstavili poglede na proračun, kjer bi lahko še kaj privarčevali in kje povečali postavke.

Pri tem je mag. Nataša Horvat izpostavila primer ko dobijo starši novorojenčkov knjigo ob rojstvu in se zavzela za kako denarno obliko darila. Župan ji je pojasnil, da je MO MS velika občina, kjer se letno rodi okrog 300 otrok in bi zato darilo v višji vrednosti predstavljalo oviro v proračunu.

Dodatno pa je pojasnil, da občina daje štipendije in spodbuja druge oblike dejavnosti otrok v vseh starostnih obdobjih. Izpostavili so tudi problem drsališča v občini, saj ga trenutno ni. Tako je mag. Brigita Perhavec predlagala, da bi bilo drsališče v TVD Partizanu z že obstoječo opremo, ki jo je občina kupila pred leti. Župan ni bil naklonjen temu predlogu, saj navedeno območje ni v lasti občine in zato ne morejo ukrepati. Je pa poudaril, da pričakuje še kake dodatne predloge kako urediti drsališče v občini.

Po daljši razpravi in predlogih so nato svetniki soglasno sprejeli Predlog odloka o proračunu v prvi obravnavi s pripombami.

Znižali znesek nagradam

Mestni svetniki so med drugim soglasno sprejeli Predloga o odloka o spremembi Odloka o priznanjih in nagradah v MO MS v skrajšanem postopku, v katerih so znesek, ki ga občina jih podeljuje, znižali iz 2500 EUR neto na 1500 EUR neto iz razloga varčevanja.

Nadomestilo za stavbno zemljišče se je zvišalo

Svetniki so med drugim sprejeli sklep o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine za leto 2013, ki po novem znaša 0,00062719 EUR/m2 in se začne uporabljati od 1. januarja 2013. Pri tem je svetniška skupina SDS izpostavila problem dviga nadomestila, saj se nahajamo v gospodarski krizi, vendar je bil kljub temu sprejet. 

Financiranje političnih strank

Soglasno so svetniki sprejeli tudi sklep o financiranju političnim strankam, ki so kandidirale kandidate oziroma kandidatke na zadnjih volitvah za Mestni svet MO MS. Iz občinskega proračuna se bodo dodelila sredstva sorazmerno številu glasov volivcev, ki jih je dobila posamezna politična stranka na volitvah.

Stranka bo pridobila sredstva iz proračuna občine, če je dobila najmanj 50 % glasov potrebnih za izvolitev enega člana mestnega sveta. Višina sredstev, ki se bodo namenila za financiranje političnih strank, se bodo določile v proračunu občine za tekoče proračunsko leto in bo znašalo 0,405 EUR mesečno za dobljen glas na zadnjih volitvah za člane Mestnega sveta MO MS.

Program oskrbe s pitno vodo in čiščenje odpadne vode

Nadalje so mestni svetniki potrdili sklep o potrditvi programa oskrbe s pitno vodo za leto 2013 za območje MO MS, ki ga je pripravil izvajalec javne službe oskrbe s pitno vodo Vodovod Murska Sobota, javno podjetje d.o.o. in sklep o potrditvi programa čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode za leto 2013, ki ga je pripravil izvajalec javne službe čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda PETROL, Slovenska energetska družba d.d..

Soglasje Komunali d.o.o. in Zdravstvenemu domu

Prav tako so mestni svetniki dali soglasje javnemu podjetju Komunala d.o.o. k sklenitvi pravnega posla - pridobitev nepremičnine in tako pooblastili direktorja mag. Draga Šiftarja, da se udeleži javne dražbe na pristojnem sodišču v Murski Soboti in sklene kupoprodajno pogodbo. Po ocenitvi vrednosti nepremičnin, ki je bila opravljena v oktobru 2012, znaša vrednost navedenih nepremičnin 10.897,00 EUR. Med drugim je bilo dano soglasje Zdravstvenemu domu Murska Sobota k izstopu iz Skupnosti zdravstvenih zavodov, saj bodo na letni ravni privarčevali okrog 60.000 EUR letno.

Avtobus za odvzem krvi na terenu

Mestni svetniki so soglasno sprejeli tudi sklep o pristopu k pogodbi o ustanovitvi konzorcija za zagotovitev finančnih sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu, kar bo omogočilo jemanje krvi na terenu. MO MS bo za ta namen v proračunu za leto 2013 zagotovila finančna sredstva v višini 10.000,00 EUR.

Imenovali direktorje

Na tokratni seji so svetniki podelili mandat direktorjem posameznih zavodov. Tako so za direktorico javnega zavoda Pomurski muzej Murska Sobota imenovali Metko Fujs, profesorico zgodovine in sociologije ter muzejsko svetovalko. Nadalje so za direktorja javnega zavoda Galerija Murska Sobota, imenovali Roberta Inhofa, diplomiranega umetnostnega zgodovinarja in diplomiranega filozofa ter muzejskega svetovalca. Med tem se Robert Inhof ni mogel izogniti vprašanjem okrog muze, ki stoji tik pred muzejem, zato je med drugim prosil, če bi lahko kip postavili na ustreznejše mesto.  Nadalje so podali soglasje k imenovanju direktorice javnega zavoda Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, mag. Jasni Horvat, magistrici ekonomskih in poslovnih ved. Navedene direktorje so imenovali za dobo 5 let.

Svetniki so na tajnem glasovanju v svet javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota kot predstavnike ustanovitelja imenovali Damira Domjana, Melita Šinko in Marjano Štrtak Kovač.

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 0:57 GOTOF JE gost

      Lepo se vidi kakšni LOPOVI SO ! VSE SOGLASNO so POTRDILI, financiranje POLITIČNIH STRANK. SAMI SEBI NE BODO NIČ ODREKLI !!!!! Šparajo pa na otrocih. Štihec pravi, da je 300 otrok OVIRA v proračunu. Štihec GOTOF SI !!!! Če bi za 300 novorojenih otrok dali 200 EUR vsakemu bi to pomenilo 60.000 EUROV v proračunu. MUZA je stala veliko več. Da ne pišem koliko se jih zmeče sem in tja. Župan, glavno da ŠPARAŠ pri deci. SRAM TE NAJ BO !!!! GOTOF SI !!! Večina občin NE BO dvigovala prispevka za sravbno zemljišče. Nekatere ga celo znižujejo. MOMS pa ga je povišal. Tako bodo v teh hudih časih ljudje še bolj obremenjeni. Pridejo volitve, pridejo. Svetniki sebi soglasno podprejo DENAR ZA STRANKE. Obremenijo pa občane in za deco ne dajo nič. GOTOVI STE VSI !!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.12.2012 ob 12:22 KOKO-obveznice gost

      V Moravskoj občini davlejo 1000€ (tisoč) za novorojenčka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.