https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Štipendije res le prvi del prihajajočega leta?

20.12.2012 ob 7:00  

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pred kratkim posredovalo izjavo, da ne bo moglo zagotoviti denarja za izplačilo štipendij po prvih nekaj mesecih prihajajočega leta. Za izplačilo štipendij je v letu 2013 namenjenih 88.195.041 evrov, hkrati pa bodo študenti glede na letošnje povečanje koncesijske dajatve iz študentskega dela plačevali za več štipendij, zato Zveza ŠKIS ostro poudarja, da bi sredstva za štipendije morala biti zagotovljena.


Po novici, da zaradi blokade izvajanja državnega proračuna za leto 2013 ne bo mogoče izvajati sistema subvencioniranih prevozov za dijake in študente po dosedanjih cenah, je novica Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da država ne bo mogla zagotoviti denarja za izplačilo štipendij po prvih nekaj mesecih prihajajočega leta, študente še dodatno šokirala.

Denarja za štipendije bi moralo biti več kot dovolj

Kot pravijo v Zvezi študentskih klubov Slovenije, bi sredstva za izplačilo štipendij morala biti zagotovljena, saj je bilo v rebalansu proračuna za leto 2012 za štipendije zagotovljenih 111.651.542 evrov, v predlogu proračuna za leto 2013 pa je za to namenjenih 88.195.041evrov. Ob neuveljavitvi proračuna na prvi dan novega leta se namreč do nadaljnjega izvršuje proračun iz preteklega leta, zato bi moralo biti denarja za štipendije več kot dovolj. Hkrati bodo študenti, glede na dogovor v letu 2012, ki je vplival na zmanjšanje koncesijskih dajatev iz študentskega dela, za štipendije plačevali več.

Foto: Ciril Jazbec

Študenti iz dneva v dan bolj izigrani

Marko Ruperčič, vodja odbora za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS pravi, da se dijaki in študenti vsak dan počutijo bolj izigrane. Zvišanju cen mesečnih vozovnic, po tem, ko je bil odvzet dodatek za prevoze pri štipendijah, zamujanju z odločbami, tako pri Zoisovih kot pri državnih štipendijah, zavračanju pripadajočega dodatka za bivanje pri štipendijah, ki ne temelji na zakonskih aktih, se je sedaj pridružila tudi izjava, da štipendij ne bi bilo mogoče izplačevati.

Zato politične akterje poziva k odgovornosti in dodaja: »Mladi zahtevamo, da se politične bitke za prestiž med političnimi akterji ne dogajajo na politikah mladih. Zahtevamo, da vsi javnopolitični akterji prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in posledice, ki jih ta prinašajo. Od sindikatov pričakujemo, da se borijo za pravice tistih, ki jih zastopajo, pa vendar zavedanje, da je stanje v državi slabo za vse, ne le za njihovo bazo članov. Od vlade pričakujemo, da se bori za dobrobit vseh državljanov in se temu primerno obnaša do organizacij, ki zastopa interese taistih ljudi, ki na volitvah volijo svoje politične predstavnike. Študenti smo odgovornost za lasten položaj letos prevzeli že ničkolikokrat, vselej s čutom do drugih skupin prebivalcev, državljanov Republike Slovenije. Ali ni žalostno da moramo mladi učiti starejše odgovornega obnašanja?«

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 11:46 JAZ gost

      50% teh štipendij gre itak v gostilne. Pred kratkim sem bil še sam študent. Sedaj ko sem diplomiral (pred 1 mesecom) sem že poslal 70 prošenj. Od tega sem dobil 1 odgovor. Dobro da sem zašparal nekaj od moje štipendije + pomoč od staršev, da se lahko preživljam. Sem na zavodu s tem, da ne dobivam socialne (ker to je itak neke vrste posojilo). Pomojem ni problem ko si študent, bolj je problem ko diplomiraš. Vse ugodnoti so ti odvzete:(

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2012 ob 15:29 gost gost

      Lepo si priznal JAZ, da polovica štipendij gre v gostilne. Da bo morebitni problem z izvajanjen proračuna pa se naj vsi lepo zahvalijo Štruklju in sindikatom. Štrukelj je GOTOF !!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2012 ob 19:10 študentka gost

      50% v gostilne? se sploh zavedaš kako drago je življenje v Ljubljani? Moja štipendija gre v celoti za bivanje, prevoz in hrano, pa še za to je denarja premalo. Niti eden izmed mojih kolegov od štipendije ne more prišparati nič, delati pa polek našega faksa ne gre, ker imamo dnevno obvezne vaje in več kot preveč učenja in izpitov. Mogoče res gre štipendija od kakšnega posameznika v gostilne, večini pa nam to predstavlja edini denarni dohodek (ker nam tudi starši od svoje nizke plače pač ne morejo dati nič).

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2012 ob 21:40 bačo gost

      g. jaz potem si imel veliko štipendijo ,starši pa še večjo plačo ,moj sin ima 100evrov štipendije od tega plača 50 evrov malico ,20 evr ov avtobusno karto pa mu ne ostane za 2dl soka na šolski dan tak da jaz z takim komentarjem nebi šla v javnost , da o najini plači ne govorim

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2012 ob 22:21 gost gost

      Saj je lepo pocedal, da polovica. To so predvsem tisti, ki se šolajo v domačem kraju. Nima stroškov prevoza, stanuje v mama hotelu. Štipendija pa je za zluftati. Sam sem že nekoč povedal, da se štipendija ukine v taki obliki, kot je sedaj. Država naj tistim, ki potrebujejo prevoz tega pokrije, pokrije stroške bivanja tistim, ki ga potrebujejo in zagorovi vsem topel obrok hrane, tistim ,ki bivajo pa še ostale obroke. Kdor noče jesti pač ne bo jedel, denarja pa nobenega. Ejj, bačo kakšna je ta tvoja matematika? A sok stane več kot 30 EUR? Praviš 50 malica, 20 BUS, je 70. Še vedno ima 1,5 EUR za vsak šolski dan na voljo. Mimogrede lahko s temi 1,5 EUR kupi v LIDLU 5 žemljic, 15 dkg salame in 1,5 litra vode v plastenki. In kje je sedaj problem??? No, jaz bi zakonsko prepovedal štipendijo tistim, ki kadijo!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.