https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na občinski seji Občine Križevci predstavili proračun za prihodnje leto

Križevci, 20.12.2012 ob 13:41  

Na 15. seji Občinskega sveta Občine Križevci so predstavili predlog proračuna za prihodnje leto, potrdili programe oskrbe s pitno vodo in program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode za leto 2013, predstavili so tudi plan izvajanja zimske službe za obdobje 2012/13 ter poročilo o notranji reviziji za leto 2011.


Proračun je investicijsko naravnan

Na seji je župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, predstavil Predlog proračuna Občine Križevci za prihodnje leto, ki ne predvideva dviga cen storitev za občane in ne predvideva dodatnega zadolževanja. Prihodki za leto 2013 znašajo 3.593.942 evrov (kjer znašajo 60 odstotkov davčni prihodki), odhodki pa znašajo 4.364.862 evrov (od tega gre največ za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2013 znaša 810.000 evrov.

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec

Sredstva za civilno zaščito in nabavo nove gasilske opreme

Za tekoče in investicijsko vzdrževanje upravnih prostorov se planira 1000 evrov, in sicer za nakup računalniške opreme. Za nabavo opreme civilne zaščite je namenjenih 3500 evrov. V prihodnjem letu se po dolgoročnem investicijskem planu OGZ Križevci sredstva namenijo za sofinanciranje nabave gasilskega vozila in opreme za 32.800 evrov.

Rekonstruirali bodo javne poti ter uredili cestno infrastrukturo po vaseh

Za vzdrževanje in gradnjo gozdnih cest se planira 4000 evrov, kjer bo del stroškov prevzelo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za tekoče  in investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture je namenjenih skupno 713.440 evrov, kar pomeni 16,35 odstotkov vseh odhodkov proračuna. Za izvajanje zimske službe je planiranih 37.400 evrov, odvisno od vremenskih razmer.

V načrtih so med drugim rekonstrukcija javnih poti v Iljaševcih, ureditev dostopne ceste in hodnika za pešce z javno razsvetljavo do pokopališča, rekonstrukcija javne poti pri AMD križevci, sanacija mostu v Stari novi vasi.

Ureditev Gajševskega jezera in izgradnja murske kolesarske poti

Občina Križevci se je v letu 2012 prijavila na čezmejni projekt IPA Slovenija_hrvatska "Dobra voda za vse", kjer so vodilni partner Međimurske vode. Občina v tem projektu pripravlja razvojni načrt upravljanja z Gajševskih jezerom z uporabo ekoremediacij, pripravlja tudi projektno dokumentacijo za izvedbo sistemov odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v petih vaseh občine Križevci in postavitev učnega poligona o delovanju rastlinskih čistilnih naprav in ekoremediacij ob Gajševskem jezeru. Z Občino Ljutomer so podpisali Pismo o nameri, kjer občini izražata svojo namero sodelovanja pri investiciji za ureditev Gajševskega jezera. V proračunu je Občina Križevci namenila nekje 10.000 evrov za ureditev trase, kjer bo potekala sprehajalna pot okrog jezera.

Pri projektu "Izgradnja murske kolesarske poti" je vodilni partner Regionalna razvojna agencija Mura, pri izvajanju pa kot pridružene članice sodelujejo občine Apače, Gornja Radgona, Veržej in Križevci. V sklopu projekta je predvidena izgradnja in ureditev nekaterih prometnih odsekov po posameznih projektnih partnericah, kjer gre pri občini Križevci za izdelavo idejnih projektov za sanacijo in ureditev Gajševskega jezera ter izgradnjo makadamske kolesarske poti na obrambnem nasipu v dolžini 353 metrov.

Ureditev in vzdrževanje odlagališč komunalnih odpadkov ter ravnanje z odpadno vodo

V proračunu so predvidena sredstva za investicije in investicijsko vzdrževanje odlagališč komunalnih odpadkov, tako mora Občina Križevci za zbirno sortirni center odpadkov v puconcih (CERO Puconci) na podlagi podpisane pogodbe o sofinanciranju CEROP v letu 2013 zagotoviti 27.455 evrov.

V proračunu so predvidena tudi sredstva za sanacijo divjega odlagališča v Borecih za Športno-rekreacijskim centrom Boreci. Prav tako je predvidena izgradnja fekalne kanalizacije v Iljaševcih in izgradnja rastlinske čistilne naprave v Kokoričih (z namenom varovanja Ščavnice in Gajševskega jezera).

Investicijsko vzdrževanje in nakup opreme v ZD Ljutomer

Za leto 2013 je Javni zavod ZD Ljutomer pripravil predlog za prizidavo in nadzidavo objekta nujne medicinske pomoči, ki bo tudi prijavljen na razpis Ministrstva za zdravje. Projekt bi omogočal ureditev dodatnih ambulant ter drugih potrebnih prostorov za obravnavo pacientov, večnamenski prostor za predavanja ter sestanke. Občina Križevci bi pri tem sofinancirala sredstva v višini 10.395 evrov.

Investicije v  šolske in športne objekte

V proračunu so predvidene investicije v športne in šolske prostore. Za ureditev ŠRC je namenjenih nekaj več kot 5000 evrov, za nabavo opreme pa 1000 evrov.

Za investicijsko vzdrževanje v vrtcu je namenjenih 2000 evrov, kjer predidevajo nakup mehkih podlog ob zunanjih igralih in pleskanje ograje na zunanjih terasah. Za osnovno šolo je namenjenih 11.700 evrov, sredstva pa bodo šla za pripravo šolskih prostorov in obnovo parketa v učilnicah prvega razreda, nabavo računalniške opreme za računovodstvo, obnovo tuš kabin v telovadnici ter nabavo interaktivnih projektorjev in ostale računalniške opreme.

V letu 2012 je bila naročena tudi investicijska dokumentacija za energetsko sanacijo OŠ Križevci. Zaradi dotrajanosti pa bo potrebno v starem delu šole izvesti kompletno rekonstrukcijo elektro instalacij.

Štipendije bodo malo povišali, za društva pa se sredstva znižajo

V proračunu je predvideno povišanje štipendij. Za pomoč študentom je planiranih skupno 10.000 evrov, ki se razdelijo po Pravilniku o študijskih pomočeh.

Prav tako bo občina še naprej zagotavljala subvencioniranje šolske prehrane ter subvencioniranje šole v naravi. Za regresiranje prevozov učencev v šolo planirajo sredstva v višini 125.000 evrov.

Za društva se v proračunu predvideva za 5 odstotkov manj sredstev. Skupno je za delovanje društev namenjenih 45.000 evrov.

Potrdili program oskrbe s pitno vodo

Občinski svet Občine Križevci je na seji potrdil Program oskrbe s pitno vodo za leto 2013, potrdili pa so tudi Program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode za leto 2013. Oba je izdelalo Javno podjetje Prlekija d.o.o.

Probleme pri izvajanju zimske službe bodo odpravili

Pri dosedanjem izvajanju storitev zimske službe so se pojavljali probleme, ker izvajalec nekaterih zadev ni opravil tako, kot bi bilo potrebno. Te stvari bodo uredili. Tako so svetniki sprejeli Plan izvajanja zimske službe za lokalne ceste, občinske javne poti, pločnike in javna parkirišča na območju Občine Križevci za obdobje 2012/2013.

Plan zimske službe je elaborat, s katerim se določajo ceste, na katerih se izvaja zimska služba in aktivnosti v zvezi z odstranitvijo snega in ledu z vozišča, s ciljem, da se tudi v zimskem času zagotavlja prevoznost določenih lokalnih cest s tem planom. V zimskem času se predvideva, da bi bila hitrost vozil 50-60 odstotkov letne hitrosti, kadar ni sneženja ali poledice.

Poudarili so še, da v zadnjem času vedno več uporabnikov lokalnih cest ugotavlja, da bi bilo bolje v zimskem času vzdrževati lokalne ceste samo s posipnim materialom, torej brez soli, kot pa okolico in vozilo izpostavljati negativnemu delovanju soli.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 22:26 GOTOF JE gost

      Še sreča, da so se vsaj nakje svetniki lotili zismek službe. Sicer ne vem, kaj je potreben kakšen elaborat. Izvajalcu se pove kaj je potrebno narediti. Če ne naredi se ne plača in se naroči drugega. Čisto normalna praksa. Vsaj naj bi bila, kot če si naročimo obrtnika sami. Se dogovorimo o delu in plačilu. Če delo ni poravljeno, kot se šika, si izberemo drugega obrtnika, ki bo rad prišel. Ko se bo to pričelo, se bodo hitro popravili in delali kot je treba. Sedaj pa vedo, da ni sankcij in lepo mastno kasirajo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.12.2012 ob 19:45 Bučečovci gost

      V Križevcih imamo zelo dobrega župana in občinsko upravo. Ponosni smo na to, da spoštujejo demokracijo, kulturo dialoga in različna mnenja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.