https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Brigita Brezovac - Ljutomerčanka, ki blesti v Las Vegasu

21.12.2012 ob 8:45  

Brigita Brezovac je ženska, ki si upa živeti svoje sanje in želi videti ves svet. Ki nenamerno razbija nekatere stereotipe med moškim in ženskim svetom, ampak nikakor ne feministka. Blondinka, ki na letalu bere Financial Times. Zbirateljica Nike shocksov in Louboutinovih kreacij. Ljubiteljica krvavih steakov in dunajskih zrezkov. Ljutomerčanka, ki blesti v Las Vegasu.


Kaj ste po poklicu, profesiji? Ali imate službo, ali pa je ukvarjanje z bodybuildingom in tekmovanja vaša zaposlitev?

Po poklicu sem diplomirana ekonomistka, vendar tega dela ne opravljam. Ukvarjanje z bodybuildingom na profesionalni ravni je dejansko moja polna zaposlitev.

Zakaj se nekdo odloči, da bo bodybuilder? Zakaj ste se vi odločili, da postanete bodybuilderka? (Kakšna pot vas je pripeljala do tega? Ste se ukvarjali že prej s kakšnim športom?)

Odločitev, postati bodybuilder je odvisna od vsakega posameznika, razlog pa večinoma želja po mišičastem telesu.

V mojem primeru so to odločili sodniki na svetovnem prvenstvu 2004, ko so me na moje neznansko razočaranje premestili iz kategorije fitness v kategorijo bodybuilding, kjer sem nato tudi osvojila naslov svetovne prvakinje. Moje telo je namreč odlično grajeno za bodybuilding, zato sem se odločila to tudi izkoristiti. Pred tekmovanjem v bodybuildingu sem nastopala v kategoriji fitnes, še pred tem pa sem se intenzivno ukvarjala s karatejem, položila črni pas v KD Ljutomer in dosegala izvrstne rezultate v borbah.

Trening v Benetkah

Katero vajo najraje izvajate, katera vam je najljubša v telovadnici? Česar pa ne marate?

Na vaje sama gledam drugače in jih ne morem opredeliti na ljube in neljube. Če določene vaje na primer ne bi marala, bi se to poznalo tudi na trenirani mišici, ki bi najverjetneje začela zaostajati. Vaja zame pomeni določeno tehniko, s katero dosežem želeni rezultat, torej je treba vajo čim bolje opraviti. Telo oz. mišice se s časom treninga spreminjajo in tako se spreminjajo tudi vaje, ki se prilagajajo.

Ste že na začetku svoje poti imeli željo po udeleževanju na tekmovanju iz bodybuildinga, ali je ta odločitev prišla šele čez čas?

Z utežmi sem se začela ukvarjati z razlogom, da dosežem boljše rezultate v karateju. Ker sem pridobila na moči in vzdržljivosti, sem dejansko zelo napredovala tudi pri karateju. V času študija v Mariboru sem spoznala svojega trenerja in sedaj tudi moža, Zmagota Karnerja, ki me je prepričal, da stopim na oder. Skupaj sva osvojila 3 naslove svetovnih prvakov bodybuildinga v paru.

Na začetku je bila moja želja tekmovati v kategoriji fitnes, kjer je mišična masa tekmovalk precej manjša in obvezna gimnastična šov točka.  

Lahko na kratko strnete vašo zgodovino tekmovanj? Katero tekmovanje predstavlja vaš največji dosežek? (kaj vam največ pomeni?)

Tekmovala sem v mnogih različnih federacijah ter v šestih letih dosegla 8 naslovov svetovne prvakinje v bodybuildingu. Konec leta 2009 sem končno dobila vstopnico med profesionalce. Junija 2010 sem prvič stopila na IFBB PRO oder na Floridi in presenetljivo zmagala v hudi konkurenci 28 tekmovalk ter se uvrstila med izbrane tekmovalke za Ms. Olympijo. Teden dni zatem sem ponovila zmago na naslednjem IFBB PRO tekmovanju in še bolj šokirala Ameriko. Septembra, točno na svoj rojstni dan, sem stala na najbolj prestižnem odru bodybuildinga v Las Vegasu, kjer sem zasedla 10. mesto ter osvojila naslov novinke leta vodilne revije Flex.

Junija 2011 sem si z zmago na IFBB PRO v Torontu zagotovila mesto na Olympiji, kjer sem dosegla izjemen rezultat 3. mesto, kar predstavlja tudi moj trenutno največji dosežek. Toda meni osebno še vedno najbolj pogreje srce tista prva zmaga, ko sem sama potovala na Florido poskusit srečo in uvrstiti se med prvih šest, Zmago pa mi je preko skypa dajal napotke za pripravo na nastop in tako sva nepričakovano slavila kar dvakrat ter razbila mit, da Evropejke ne morejo zmagati v ZDA, kar je vlilo poguma mnogim.

Tekmovanje Ms. Olympia 2012

Na kateri del telesa ste najbolj ponosni?

Na lepe oči. In pa telo kot celoto, saj je za rezultat potrebna izdelana celota brez pomanjkljivosti. Ponosna sem, da moje telo v času, ko se ne pripravljam na tekmovanje, kljub veliki mišični masi še obdrži ženske obline. In da lahko z izklesanim telesom konkuriram najboljšim na svetu.

Kako pogosto trenirate, kadar se pripravljate na tekmovanje? Oz. kako potekajo vaši treningi, vsakodnevna rutina v času priprav? (kolikokrat trenirate na teden, koliko ur)

V času priprav na tekmovanje običajno treniram dvakrat na dan, saj je treningov več in so razdeljeni. Dodamo še kako uro kardio vadbe in poziranja, kar skupno znese 4 ure na dan. Takrat ni časa za oddih, tako da prostih dnevov ni oz. jih dodamo po potrebi.

Kako pa poteka vaš dan, ko se ne pripravljate na tekmovanje? Koliko časa pa takrat posvečate treningu?

Kadar se ne pripravljam na tekmovanje, običajno potujem, tako da bi težko govorila o rutini. Je pa moja rutina redni obroki in trening, ki v tujini ne izostane. Prav tako je čas, ko se ne pripravljam na tekmovanje zelo kratek, saj to traja do 3 tedne po tekmovanju, ko je telo potrebno spočiti in regenerirati ter ga pripraviti na naslednji ciklus, ki se običajno imenuje pridobivanje mišične mase, kjer je prav tako pomembno jesti in trenirati pravilno. To je dejansko začetek priprav na tekmovanje, ko je treba popraviti pomanjkljivosti na telesu, v času diete pa ga samo še izklesati.  

Moj vsakdan seveda ne gre brez računalnika, za katerim preživim tudi po nekaj ur dnevno, saj z ljudmi, ki jih treniram po svetu in ostalimi povezavami, ostajam v kontaktu preko interneta. Tudi priprava obrokov mi vzame kar nekaj časa,  rada pa grem tudi na jogo. Seveda ne izostane vsakodnevni trening, ki traja približno eno uro.

Kaj vam je v največji užitek pri bodybuildingu oz. pri tem življenjskem slugu?

Največji užitek pri bodybuildingu mi predstavljajo potovanja, spoznavanje novih krajev, drugih kultur in posebnih ljudi. Hvaležna sem za iskrene prijatelje po svetu, ki mi odpirajo nove poti in spoznanja. Navdušena sem, da imam priložnost sodelovati z dvema najbolj cenjenima trenerjema v tem športu (seveda pod budnim očesom Zmagota) in stati na najvišjem odru te discipline.

Koliko je resnice v tem, da bodybuilderji jemljejo stereoide za nabijanje mišične mase?

Nekaj resnice je že na tem, vendar je tega še več npr. v kolesarstvu, pa nihče ne kaže na druge športnike. Vsak dober bodybuilder vam bo odgovoril, da lahko jemljete še toliko steroidov, pa vam mišice brez trdega dela in primerne prehrane ne bodo kar tako zrasle. Steroidi predvsem laikom predstavljajo bližnjico do uspeha, ki pa je kratkotrajen, saj so te zadeve dejansko zelo škodljive.

Federacija IFBB, v kateri tudi sama tekmujem, se edina bori proti dopingu in na tekmovanjih sodeluje z organizacijo WADA, ki izvaja dopinške kontrole.

Kdo je vaš vzornik/vzornica? Zakaj?

Težko bi govorila o vzorniku, saj ena oseba le redko pooseblja vse lastnosti, ki jih spoštujem in se jih trudim doseči. Glede fizičnega vzornika, teh več nimam, ker sem jih sama že presegla v mišični masi. Všeč mi je bil namreč ženski bodybuilding v času 80-ih let, ko je šport imel več ženskega pridiha. Sedaj je razvoj športa že skorajda presegel vse meje.

Kakšna pa je vaša prehrana? Kako se razlikuje v času priprav na tekmovanje in v času samega tekmovanja ter kakšna je, ko se ne pripravljate na tekmovanja?

Kot prvo je moja prehrana zelo zdrava. Zelenjavo in jajca dobim od staršev, nekaj stvari kupim v ekološki trgovini, sploh v ZDA dajem velik poudarek, da kupim tudi bio meso. Obroke pripravljam sveže, tudi bio rženi kruh pečem, ko sem doma. Moj jedilnik vedno bazira na "pravi hrani", dodatkov uporabljam manj, kot bi pričakovali.

V času priprav na tekmovanje stroga dieta traja 3 mesece, kar pomeni, da se držimo jedilnika na gram in uro. Hrana je omejena večinoma na pusto rdeče in belo meso, ribe, riž, krompir, ovsene kosmiče in zelenjavo. Ko je tekmovanja konec, si v času počitka privoščim karkoli mi srce poželi, nato pa se spet ravnam po novem jedilniku, ki v času pridobivanja na mišični masi dopušča več domišljije in okusov v kuhinji.

Se kakšni hrani le s težavo uprete? Česar dejansko sploh ne smete jesti?

Hrana, ki bi se ji s težavo uprla ne obstaja, ker je to stvar odločitve oz. discipline. Proti koncu diete bi z veseljem pojedel vse tisto, kar ti nikoli ni preveč dišalo, zato je treba ostati discipliniran. Ni hrane, ki je ne bi smela jesti, vendar so omejene količine. Seveda to ne velja v času stroge diete, ko ni dovoljeno nič, kar ni napisano na jedilniku. 

Mi lahko poveste še kakšno zanimivost o sebi?

Ker sem velik gurman, zelo rada tudi kuham in ustvarjam domače in eksotične okuse. Moja najljubša kuhinja je indijska, poleg perzijske, arabske, japonske, mehiške in še katera bi se našla, zato si na potovanjih na Bližnji vzhod vedno priskrbim zalogo začimb. Pa še odlične čokoladne torte obvladam za rojstne dneve.  

Tekmovanje Ms. Olympia 2012

Kaj še radi počnete v prostem času? Kaj vas razveseljuje, sprošča? Imate kakšne hobije?

V prostem času najraje berem knjige, ki jih neumorno kupujem v tujini. Zelo rada obiskujem baletne predstave, si ogledujem znamenitosti in obiskujem vadbo joge.

Kje ste trenutno in kaj počnete v teh (pred)prazničnih dneh?

Prav zaradi praznikov sem trenutno spet doma, saj je ta čas najlepše preživeti z družino. Čeprav se je zame že začela stroga dieta, me to ne ustavi pred decembrsko peko, ki mi je vedno v veliko veselje.  

Kakšne načrte in želje pa imate za prihodnost? Kje se vidite čez 10 let?

Načrtov za prihodnost je veliko, želja še več, moji načrti pa niso daljši od dveh let. Čeprav sem ena izmed najmlajših vrhunskih tekmovalk, želim v tem času zaključiti tekmovalno kariero, ki zahteva popolno predanost in se spustiti v bolj poslovne vode osebnega trenerstva v ZDA in na Bližnjem vzhodu.

Snemanje za ORF

V New York City (2011)

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2012 ob 8:57 Gost gost

      hjaj, da te tou stijsne

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2018 ob 8:18 kolyasUtevaCN gost

        Всем привет, свежжее обновление полезной информации для родителей коляски для новорожденных польша Качественные модели детских колясок по ценам, значительно ниже магазинных..Оптовые поставки колясок Осуществляем оптовые поставки во все города России!В первую очередь каждый родитель хочет знать насколько безопасна и качественна палатка.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. nani17
      21.12.2012 ob 10:30 nani17

      eh... brez komentara

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2012 ob 10:50 Yacky gost

      Zdaj se je končno nekdo spomno na njo ko je ze na koncu svoje poti... :D

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2012 ob 18:04 abcd gost

      vsaka ji čast!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.12.2012 ob 23:21 mirror gost

      Brigita respect ! Kapo doj za doseženo formo. Sicer se mi osebno tovrsten izgled ženkse ne dopade najbole, mi je pa jasno koliko truda je potrebno za takšno formo, želim še mnogo nadaljnih uspehov.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.12.2012 ob 20:48 Bali gost

      Brigita svaka čast za izjemne dosežke in OGROMNO vloženega truda!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.12.2012 ob 22:04 del gost

      vsaka čast za vztrajnost, žal so tudi tukaj zraven steroidi! priporočam: bigger stronger faster (documentary)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.