https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Koledovanje ali trikraljevska akcija v občini Gornja Radgona

Gornja Radgona, 26.12.2012 ob 13:30  

Koledovanje ali Trikraljevska akcija postaja tradicionalna na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije.


Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas. Trikraljevska akcija tako postaja vesela in učinkovita pomoč za reševanje največjih stisk v misijonskih deželah. V temi revščine živijo s preprostimi ljudmi tudi naši misijonarji. Ravno oni so v teh dneh hvaležni vsem pogumnim kolednikom, ki jim ne bo žal napora, ki se ne bodo bali mraza, ki jim ne bo nerodno stopiti do hiše.

Tako že drugo leto po radgonski fari te dni do novega leta stopa kar ducat otrok veroučencev od četrtega do devetega razreda, ki so oblečeni v oblačila svetih treh kraljev in pastirjev. Spremljajo pa jih odrasli animatorji, ki skrbijo za red in varnost na terenu. Prvi namen koledovanja je vsem ljudem v župniji oznaniti, da se je rodil Jezus, odrešenik sveta, ki nam prinaša upanje. Običaj koledovanja ali drugače rečeno Trikraljevska akcija je v Radgonsko župnijo lansko leto prinesel kaplan Gregor Šemerl, ki je s to akcijo pričel v župniji Murska Sobota, ko je bil tam kaplan, ter jo nato zelo uspešno nadaljeval, ko je bil kaplan v Ljutomeru.

Ves izkupiček nabirke je izključno namenjen za potreba misijonarjev po svetu, tako so v lanskem letu porabili denar za izgradnjo otroškega vrtca in šole v Angoli, šolo in dom za učence na Madagaskarju, pomoč otrokom in družinam v Braziliji, pomoč otrokom in bolnikom v Ruandi, pomoč otrokom pri šolanju na Madagaskarju, izgradnjo otroškega mladinskega centra v francoski Gvineji, večnamenska hiša v Ukrajini, vzgojno izobraževalni center v Malaviji, obnova otroškega vrtca na Madagaskarju, itd...

Letošnjo nabirko pa bi tako namenili za pomoč pri obnovi ceste in šole  na Madagaskarju, otroški vrtec  na Madagaskarju, izgradnjo kapelice in učilnice z internetom v Braziliji, osnovno šolo v Ruandi, sirotišnico v Beninih, šolo za dekleta v Kambodži, srednjo šolo v Etiopiji, hišo za otroke s ceste v Ukrajini, itd …

Vsem faranom iz radgonske fare je tako bilo na edinstven način prikazan stari običaj koledovanje in s tem tudi ponujena priložnost, da lahko z svojimi prispevki pomagajo tistim, ki so najbolj potrebni pomoči v stiski in bedi, pomanjkanju, bolezni in trpljenju.

Foto in tekst: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.