https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomagamo rešiti dilemo, če je boljše biti samostojni podjetnik ali imeti gospodarsko družbo

04.01.2013 ob 0:00  

Če imate odlično poslovno idejo, oziroma še boljši poslovni načrt, se verjetno sprašujete katero pravnoorganizacijsko obliko podjetja naj ustanovite. Spodaj smo vam opisali prednosti in slabosti omenjenih oblik podjetij. V okviru ustanovitve s.p.-ja pa smo se obrnili tudi na Območni Zavod RS za zaposlovanje in jih povprašali ali je še kaj subvencij za samozaposlovanje na razpolago.

 

Na začetku je potrebno povedati, da je odločitev težka in enostavnega recepta ni, saj ima vsaka od omenjenih oblik svoje prednosti in slabosti.

Kaj sploh je s.p.?

Samostojni podjetnik posameznik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost. Kot s.p. se lahko registrira vsaka poslovno sposobna oseba. Podjetnik odgovarja za obveznosti iz poslovanja z vsem svojim premoženjem, tako s premoženjem podjetja kakor tudi s svojim lastnim, osebnim premoženjem. Delovanje podjetnika je v nekaterih pogledih podobno delovanju družb, saj podjetnik tako kot gospodarske družbe nastopa na trgu zaradi pridobivanja lastnega dobička za lastno korist in na trgu sprejema lastno tveganje. Po drugi strani pa podjetniku za začetek opravljanja dejavnosti ni potrebno zagotoviti osnovnega kapitala kot je to npr. značilno za družbo z omejeno odgovornostjo.

Zakaj s.p.?

Samostojni podjetnik lahko postanete v treh korakih, in sicer na podlagi prijave v poslovni register (AJPES), na DURS in na ZZZS. Glavna prednost ustanovitve s.p. je ta, da ne potrebujete ustanovnega kapitala. Dovolj je le, da se oglasite na točki e-Vem, kjer uredite vso dokumentacijo in ustanovite svoj s.p.

Postopek ustanovitve s.p.

Postopek pridobitve statusa samostojnega podjetnika je možno opraviti samo na enem mestu, na eni izmed mnogih tako imenovanih »vstopnih točk VEM« ali celo preko spleta. Registracija je tako preprosta in poceni, saj postopek traja do pol ure in povsem brezplačno. Podjetnik pridobi status samostojnega podjetnika (s.p.) oziroma pravno sposobnost takrat, ko je pri AJPES vpisan v Poslovni register Slovenije.

Kaj je d.o.o.?

D.o.o. je kratica za družbo z omejeno odgovornostjo. To pomeni, da za dolgove družbe družbeniki ne odgovarjajo s svojim premoženjem, ampak je za to zadolžena družba sama do višine osnovnega kapitala.

Zakaj d. o. o.?

Ponavadi zato, ker je najprimernejša statusna oblika kadar podjetje ustanavlja več podjetnikov skupaj. Ustanovitelji (družbeniki) ne odgovarjajo s svojim premoženjem, ampak družba sama odgovarja s svojim premoženjem. Pa tudi zato, ker  je davčno ugodnejša od s. p.  v primeru večjega dobička.

Postopek ustanovitve d.o.o.

Najlažje je, če se odpravite na katero izmed točk VEM, kjer vam bodo izkušeni svetovalci pomagali pri ustanovitvi oziroma registraciji podjetja. Tudi to velja samo za enostavne d. o. o., v nasprotnem primeru potrebujete usluge notarja. 

Razlike med s.p. in d.o.o.

V primeru, da se odločate med različnima oblika imate spodaj razpredelnico, ki prikazuje razlike med s.p. in d.o.o.:

 

Samostojni podjetnik posameznik

Družba z omejeno odgovornostjo

Osebna odgovornost

S.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem

Kot lastnik odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja

Osnovni kapital

Ni potreben

7.500 EUR (lahko v denarju ali v sredstvih)

Ustanovitveni stroški

Brezplačno

Enostavni postopek: brezplačno. Zahtevni postopek pri notarju po notarski tarifi

 

 

 

Vodenje poslovnih knjig

- normirani odhodki (25 %) ali
- enostavno knjigovodstvo ali
- dvostavno knjigovodstvo

- dvostavno knjigovodstvo

 

Plača

Ker je dobiček plača, se ne šteje kot strošek. V stroške pa gredo prispevki.

Plača oziroma plače so strošek.

   Vir: www.mladipodjetnik.si

Za vse, ki že imate s.p. in d.o.o.

S 1. januarjem 2013 so pričele veljati novosti, ki jih prinašata Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini ZDoh-2L (Uradni list RS, št. 94/12) in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - ZDDPO -2I (Uradni list RS, št. 94/12).  

Skladno s tem se z 2. januarjem 2013 nadgradita postopka prijave davčnih podatkov za samostojne podjetnike in gospodarske družbe, ki se izvajata prek portala e-VEM, in sicer je glavna novost možnost ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Zavod RS za zaposlovanje za ustanovitev s.p.-ja  nudi subvencijo

Zavod RS za zaposlovanje ponuja subvencijo za samozaposlitev. To je program za brezposelne, ki omogoča, da brezposelne osebe pridobijo subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 EUR. Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki vam morebiti pomaga uresničiti vašo poslovno idejo in .ohraniti samozaposlitev. Ker so bila z rebalansom proračuna odobrena dodatna sredstva za spodbujanje samozaposlovanja za letošnje leto, so na zavodu 3. 7. 2012 znova začeli vključevanje v presojo poslovne ideje v okviru priprav na samozaposlitev.

Na razpolago imajo 720.000 EUR za subvencije

Branko Baša iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna služba Murska Sobota, nam je sporočil, da imajo »do 30.9.2013 na razpolago še 720.000 EUR, kar omogoča 160 potencialnih samozaposlitev zainteresiranih brezposelnih oseb in iskalcev zaposlitve, ki imajo poslovno idejo in ki bi jo želeli uresničiti.«

Zanimalo nas je tudi koliko s.p.-jev, ki je prejemalo subvencijo, se je zaprlo oz. šlo v stečaj? Branko Baša je odgovoril, »da pogodbeno obveznost glede ohranitve samozaposlitve doseže nad 85 % oseb, medtem ko nad 50 % samozaposlenih oseb še po treh letih ohranja samozaposlitev. Čeprav z daljšanjem obdobja od ustanovitve upada število ohranjenih samozaposlitev, pa se veča število ustvarjenih novih delovnih mest v teh poslovnih subjektih – takih, ki dodatno zaposlujejo je cca 20 %«.

Je pa tudi vsekakor zanimiv podatek, da je bilo od leta. 2007 na Pomurskem območju s pomočjo subvencije realiziranih 798 samozaposlitev, za kar je bilo namenjenih 3.934.500 €.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.01.2013 ob 10:09 gost gost

      več takših člankov! +1

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.01.2013 ob 10:25 Ciganjscek gost

      Odlicno sestavljeno in prikazano. Vsem razumljivo in dostopno!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.01.2013 ob 10:56 Business gost

      Metka, odlična tema za te čase, saj verjetno jih/nas je ogromno, ki razmišljajo o samozaposlitvi. Predlagam pa, da članek dopolnite še z zelo pomebnimi podatki, kar so pa predvsem različni stroški (prispevki, okviren strošek računovodstva, banke ipd.). Tudi možnost popoldanskega s.p.-ja bi bilo fajn, da se opiše. Seveda pa vse pohvale, da objavljate take prispevke in ne samo "rumeni" trač!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.01.2013 ob 12:08 ena gost

      Bom pripravila prispevek na predlagano temo. LP

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.01.2013 ob 12:48 ista gost

      Pa malo popraviti glede na spremembe, ki so stopile v veljavo s 1.1.2013 (npr. normirani odhodki 75 %)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.01.2013 ob 12:49 Gost S:P: gost

      D:O:O: BI MORALI TUDI ODGOVARJATI Z SVOJIM PREMOŽENJEM: POTEM BI BILO MAJN POSLOVNIH PREVAR:L:P:

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.01.2013 ob 12:52 ista gost

      Ups - 70 %.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.01.2013 ob 13:42 crt gost

      Ta tekst je v celoti izpustil spremembe zakonodaje, ki so začele veljati ravno zdaj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.01.2013 ob 14:00 gost gost

      Trenutno je pri nas najboukše meti d.o.o. in najemati mađarske s.p.-je kateri za pol menšo cejno opravljajo storitve. 1.7. pa bo situacija še boukša ker pridejo hrvati v EU in tej so še cenejši od mađarov. V zdajšnjon časi je s.p. pri nas najbole mimo. Ne ven zakoj tak vsi vspodbujajo samozaposlovanje in ustanavljanje s.p.-jov, če pa dela itak nega. Država vspodbuja to zaradi toga ker je te statistiga nezaposlenostiboljša in se kao vidi da je država omogočila nova delovan mesta. To da se pa potem ti s.p.-ji po časi gda jim zmanjka denarja od subvencije spopadajo z golin preživetjon in raznimi rubežami iz strani bank, davčne in ostalih upnikov pa nišče ne razmišlja. Imam par prijateljev keri so se dali nasrati in so pred leton pa pol odprli s.p. na pobudo zavoda za zaposlovanje. Zdaj majo vsi blokejrane račune ker ne morejo plačevati obveznosti do davkarije ker nega dela. VSen gorzi tudi rubež premoženja. Ne morejo pa zaprejti s.p. ker morejo, če to napravijo vrniti subvencijo državi. Dolg do te države se jim pa zaradi tega itak konstantno iz meseca v mesec zvišuje. S.p. je najslabša možna rešitev za nezaposlene v tem času.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.01.2013 ob 14:24 gost gost

      Prispevek je dobro skopiran. Problem je, ker piše samo nekaj osnovnih informacij okrog ustanovitve. Manjkajo pa podatki, kot jih je nekdo navedel. Kako je pozneje z obračunom raznih stroškov, plač in še veliko vsega. In še bolj pomembno. To bi pa znali najbolj povedati tisti iz prakse. Kdaj se bolj splača ustanoviti s.p. in kdaj d.o.o. Tega noben začetnik ne ve, ker se še z nobeno obliko ni srečal. Obstajajo tudi taki podjetniki, ki imajo registrirani obe obliki. In poslujejo preko obeh. Pač na vsako tiste zadeve, kar jim je najbolj ugodno. Dejstvo pa je, da prihajajo časi, ko bo potrebno razmišljati čedalje bolj, kako si človek sam kaj ustvari. Država bi pa MORALA narediti vse, da čimbolj poenostavi zadeve, da se bodo ljudje raje odločali za eno izmed oblik podjetništva, kot pa za sivo ekonomijo. Rezerv je še veliko. Mogoče bi bilo treba malo pogledati, kako imajo to rešeno v Nemčiji, Avstriji in podobnih državah. Tam je za tiste, ki so sami zaposleni in opravljajo majhno dejavnost zadeve zelo poenostavljene. Tako imata obe strani korist. Država nekaj dobi in človek ima to kar želi.V malem podjetništvu je prihodnost. Iluzija je, da bi čakali, da nam kdo kje postavi kakšno večjo tovarno. Ti časi so že davno minili. Javni sektor pa je itak že prepoln. Torej ostane podjetništvo. Z majhnimi koraki se daleč pride. Zmotno je bilo, ko so eni razmišljaji samo o tem, kako bi čez noč obogateli. Zamo smo pa tam kjer smo. Večkrat si je kak registriral firmo in že drug dan gledal kataloge z novimi avti. Najprej nekaj ustvariti, veliko varčevati in privarčevana sredstva VLAGATI. Iz majhnega raste veliko. Počasi in vstrajno. Vsem bodočim podjetnik želim, da najdejo informacije in odgovore na svoja vprašanja in seveda veliko uspeha in zadovoljstva v delu, ki ga bodo opravljali. Bodimo skromni, pošteni in vstrajni.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.01.2013 ob 14:35 ena gost

      To je prispevek na osnovnem nivoju. Za podrobnosti se moraš obrniti na pristojne institucije.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.01.2013 ob 9:26 dva gost

      Najbolše je biti sindikalist tipa Štrukel ali pa Semolič za 5000 E na mesec.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.01.2013 ob 23:00 GOTOF JE gost

      Točno tak dva. Štrukelj s.p. dobi plačo, kak učitelj, čeglij ka ne fči. Te dobi plačo kak sindikalni, ka mejša meglo. Te kak sindikalni še dobi vse dnevnice pa potne stroške pa kaj si še sam coj nabije. Te pa še dobi plačo kak Državni svetnik. Bougi srmak, da ga srejčan mo pijačo plačan pa güžino, ka nede tak bougi. Ka od telko dela se še doj posiši.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.01.2013 ob 0:07 gost gost

      @GOTOF JE, ti bi si tudi lahko lejko odpro s.p. , lejko tudi d.o.o., ime si brez problema najdeš - NEVOŠČLJIVOST d.o.o., LAŽI d.o.o., SPRENEVEDANJE d.o.o., PONEVERJANJE d.o.o., HUDOBIJA d.o.o., OVCA d.o.o., OPRANOGLAVEC d.o.o., NATEGOVALEC d.o.o. ... izberi! Dejavnost: Širjenje laži, podtikanja in poneverjanje po forumih. :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.