https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Evropska kuturna pot Sv. Martina tudi skozi Domanjševce in Martjance

10.01.2013 ob 7:30  

Kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija bo v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo MURA, v nedeljo 13. januarja v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, slovesno odprl prvi del »Velike evropske kulturne poti Sv. Martin Tourski – VIA SANCTI MARTINI« v Sloveniji, ki sodi v sklop 29 kulturnih poti Sveta Evrope. Pot poteka tudi skozi pomurske vasi. Dogodka se bo udeležil tudi direktor Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski iz Toursa, g. Antoine Selosse.


Od Madžarske preko Slovenije v Italijo

Evropsko kulturno pot Sveti Martin Tourski je Svet Evrope leta 2005 vključil v program kulturnih poti, ki so posvečene velikim evropskim osebnostim. Pot se začne v Szombathelyu na Madžarskem, Martinovem rojstnem kraju. Nadaljuje se v Sloveniji in obišče številne kraje povezane s svetim Martinom, od Domanjševcev, Martjancev, prek Maribora in Ljubljane do Italije. V Italiji vodi prek Pavie do vasice Candes-Saint-Martin v Franciji, kjer je sveti Martin umrl. Vodi tudi prek Toursa, kjer je bil sveti Martin imenovan za škofa in kjer je v baziliki svetega Martina Tourskega tudi pokopan. Namenjena je romarjem, ki častijo sv. Martina in drugim, pohodnikom, športnikom in vsem, ki imajo radi naravo in kulturno dediščino.

550 kilometrov po Sloveniji

Pomen poti je na podlagi snovne in nesnovne kulturne dediščine povezane s sv. Martinom predvsem v ustvarjanju vezi med ljudmi za bolj demokratično, humano in vzajemno Evropo. Pomembna je tudi simbioza kulture, duhovnosti in turizma, čemur daje velik pomen tudi Evropska komisija, ki podpira te poti v smislu gospodarskega in trajnostnega razvoja regij in pokrajin ob poti. Prvi del poti, od Domanjševcev do Zreč, je dolg 256 km, celotna pot po Sloveniji pa bo imela približno 550 km. Razdalja med Szombathelyem in Candes-Saint-Martin prek Toursa, kjer se pot konča, je 2500 km.

Zemljevid prvega dela poti, del katerega so tudi pomurska naselja Domanjševci, Kobilje in Martjanci

Pot bo dokončno oživela ob 1700. obletnici rojstva

Prva ideja o poti in 1700. obletnici rojstva izhaja iz Evropskega kulturnega centra Sv. Martin Tourski v Toursu, ki od leta 2003 povezuje nastajajoče Kulturne centre Sv. Martin Tourski v Italiji, Sloveniji, Madžarski, Hrvaški, Belgiji in Korziki, ki so od leta 2012 povezani v Evropsko Mrežo kulturnih centrov Sv. Martin Tourski.

Pot bo dokončno zaživela leta 2016, ko bomo praznovali 1700. obletnico rojstva sv. Martina Tourskega, velike evropske osebnosti, ki je s svojimi dobrimi dejanji že takrat po rimski cesti povezovala pokrajine in regije, od današnjega Szombathelyja (rimska Savaria), prek Slovenije, pokrajin severne Italije in Francije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.