https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Jürjevška godba pripravila novoletni koncert

Sveti Jurij ob Ščavnici, 13.01.2013 ob 8:35  

Pihalna godba Sv. Jurij ob Ščavnici oz. po domače Jürjevška godba (pleh muzika), je včeraj pod taktirko Slavka Ahlina pripravila novoletni koncert. Doslej so nekaj let zapored imeli Miklavžev koncert, ker pa jim Miklavž baje ni dal nič daril, so ga raje prestavili v novo leto, leto 2013.

Pihalna godba Sv. Jurij ob Ščavnici je lani praznovala 15 letnico delovanja. V relativno kratkem času so dosegli zavidljivo raven igranja. V godbi igrajo sami neprofesionalci, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko, poleg tega pa si štejejo v veliko čast, da nimajo izposojenega niti enega godbenika iz drugih godb ali kot se to strokovno imenuje, nimajo niti enega »substituta«. 

Začetki segajo v daljno leto 1997. Godba takrat še  ni imela ustreznih prostorov za vaje, manjkali so tudi določeni instrumenti in kar je najpomembnejše, imenovan ni bil niti kapelnik. Sčasoma so se stvari uredile, občina je finančno podprla godbo in s tem omogočila njen razvoj. Predvsem gre zahvala Matiju Kovačiču, prvemu dolgoletnemu kapelniku Jürjevške godbe, ki se je močno trudil, da je danes med nami takšna kot je. Dandanes pa jo dograjuje in nadgrajuje sedanji strokovni vodja, g. Slavko Ahlin.

Na koncertu, na katerem smo slišali nekaj novih skladb, znanih pa tudi tistih manj znanih, a vendarle zimzelenih. Prva slišana skladba je bila Can – Can, avtorja Jacques Offenbach. Sledil je paket dveh koračnic, avstrijske koračnice Alt Starchenberg Marsch, avtorja Heinrich J. Schneider, ter koncertne koračnice  Cross Canyon Marsch, avtorja Nicholas Duron. Sledila je Avsenikova uspešnica Na Roblek.

Ponosni pa so lahko tudi na Jürjevški podmladek, ki nosi v sebi neizmeren talent, energijo ter ljubezen do glasbe. Predstavili so se s skladbami: Siddharta - Na soncu, Rok 'n' band -Jagode in čokolada ter z Avsenikovo - Na Golici.

Na koncertu so gostili tudi vokalno skupino Aeternum iz Črenšovcev, ki so zapeli dalmatinski Ne more mi bit in Sad kada došla si, ter legendi slovenske popevke: Moje orglice in Zemlja pleše. Slednji so zapeli tudi skupaj z Jürjevško godbo.

Koncerta sta se udeležila podžupan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andrej Kraner ter g. Borut Cvetko, direktor podjetja ForaTeam Turizem, ki je sponzorirala koncert. Ob koncu je vse prisotne pospremila misel Jožeta Ramovša, ki govori:

»Glasba razveseljuje človeka in olepša njegove vesele trenutke, glasba mu pomaga preboleti najhujše žalosti, glasba ga opogumlja, glasba mu pomaga k zbranosti in ga tudi sama na sebi duhovno plemeniti.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.