https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

10 luksuznih jedi oz. živil, ki vam bodo izpraznile denarnico

14.1.2013  

Brbončice so občutljiva stvar. Mark Twain je to zagotovo vedel, ko je pred več kot 100 leti takole lirično opisal lubenico: »Južna« lubenica je pravi blagoslov in ne sme biti navedena kot navadna stvar. To je gospodar luksuza, kralj, in po božji milosti sad vseh sadov. Ko jo enkrat poskusiš, veš kaj jedo angeli. Eva ni poskusila »južne« lubenice. Če bi jo, potem se ne bi pokesala.

 


Tukaj imamo sedaj 10 primerkov luksuznih jedi oz. živil, ki so vredni vse naše sline v ustih, pri čemer so same vredne svoje teže v »zlatu«.

10. »Zlato jajce« Araucana

Araucana je vrsta kokoši, ki po rodu prihaja iz Čila in leže modra jajca. V restavraciji »The Tocqueville« v New Yorku, vam postrežejo samo eno od teh jajc, mehko kuhano, na posteljici iz zelo mehko kuhanega italijanskega riža, skupaj z tagliatelli ali gnocchi. Jed prodajajo za 100 dolarjev, ker je jajce izdatno obloženo z vijoličnimi tartufi Périgord (glej št. 4).

9. Melona Yubari King

Melona sorte Yubari King je hibrid, vzgojena iz priljubljene sorte Earl`s Favorite in Burpee (začinjena melona). Hibridi so gojeni v rastlinjakih v kraju Yubari na otoku Hokkaido, Japonska. Njihov okus je odlična mešanica mehke in sočne Earl`s Favorite, začinjena z dodatno sladkostjo sorte Burpee. Okus je bil opisan kot melona na sprednjem delu jezika, lubenica na sredini, in dolgim pookusom po ananasu.

Ta hibrid lahko gojite tudi sami, vendar je ne smete imenovati Yubari King, razen če jo gojite v kraju Yubari. Cena povprečne melone je med 50 in 100$, vendar so prvi in najbolj okrogli sadeži nove letine na dražbi vredni tudi do 26.000 $ po kosu.

8. Hmeljevi poganjki

Hmeljevo »cvetje« se uporablja za izdelavo piva. Hmelj so rastline gojene na »žičnicah«. Ko jim zmanjka prostora za plezanje, izrastejo horizontalne poganjke, ki rastejo v obliki storžev in se na koncu oblikujejo v »rožo«. Hmeljevi poganjki so med najhitreje rastočimi rastlinami na svetu, saj zrastejo po 8-20 cm na teden.

Poganjke poberejo v času med marcem in aprilom, še preden se lahko spremenijo v rože. Prve trgatve so tako vroče pričakovane, da se pridelek običajno prodaja na dražbi, povprečna cena pa je tudi do 1000€ na kg.

7. »Zlata« pizza iz Margo`s

Zlato lahko jeste. Ne bo vas nasitilo, vendar je popolnoma neškodljivo, dokler se na njem ne boste zadavili. Torej, za bogate je to vrhunski izraz besede "bogato". Pizzeria Margo`s je na Malti, in ponuja pizzo z belimi tartufi, obloženo z zlatimi lističi. Tartufi so nadzemni del gobe, medtem ko je preostali del gobe še vedno pod zemljo. Beli tartufi, »Alba Madonna«, so najdražji na svetu, saj so zelo redki in jih je težko najti, prav tako pa imajo kompleksen okus, ki ga je eden od kritikov opisal kot:"glina, česen, zemeljski plin, sirast, čebulni, vendar ne čebula, zelje, zemlja, nebeško«

V pizzeriji Margos˙s bodo kar nekaj teh tartufov narezali na pizzo velikosti 14 inčev (cca. 35 cm), skupaj z bivoljo mozzarelo iz okraja Campanian v Italiji. Nato po vrhu vsega natresejo kosmiče 24-karatnega zlata. Stranki svetujejo, da si na pizzi ne doda paradižnika, saj njihova kislina uniči okus tartufov. Cena pizze je od leta 2011, 1.800 €.

6. Vino Romanee-Conti Grand Cru

Naziv najdražje vino na svetu se pogosto spreminja, saj je to predvsem odvisno od popularnosti med bogataši. Že nekaj let gre ta naslov Henri Jayer Richebourgs Grand Cru, vendar ima Domaine de la Romanee-Conti gotovo najbolj dosledno visoko ceno in sodi med najbolj zaželjena in pomembna vina na svetu.

Razlike v letnikih so velike, in zelo različne glede na temperaturo, vlago itd. Domaine ima skupaj samo 4 hektarje trt, ki proizvedejo do 3.500 steklenic na leto, od tega je le 500 steklenic Grand Cru. Najnovejši izjemen letnik je iz leta 2005, s povprečno ceno 8.850€, za zaboj z 12 steklenicami. To je cca. 740€ na steklenico oz. dobrih 100€ na deciliter. In letnik 2005 je bolj v povprečju med dobrimi letniki. Steklenica letnika 1990 je bila maja 2011 prodana za dobrih 8000€. To je skoraj 1200€ za deciliter.

Domaine hrani svoje zapiske okusa pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj bi lahko že domišljija tega, kakšen okus ima lahko posamezen letnik, bila dovolj, da bi ostale denarnice bogatašev zaprte. Ampak nekaj skrivnosti je vseeno uteklo na internet: »letnik 2005 je mlad, napet, z veliko rdečega sadja, zrelega tanina, subtilen vpliv hrasta, naelektrena kislost, gladek, čuten na prvi pogled, ki se nežno zavije v ustih in nato eksplodira v neskončno sočnost in osvežitev. Srknite požirek, pogoltnite in nato počakajte 2 minuti na okus in teksturo, ki ostaneta. Skoraj dobesedno ti povleče jezik iz ust, kot Kupid ko je najbolj razigran«.

5. Sushi rolica Angelito Aranete Jr.

Mojsterski kuhar oglašuje, da je to najdražja sushi rolica na svetu. Ta podatek je sicer star že več kot 2 leti, in najbrž si je mojster od tedaj izmislil še dražjo variatno, ampak kljub temu boste za 4 sushi rolici odšteli skoraj 1500 €. Podatki pridobljeni iz interneta razkrivajo sestavino teh sushi rolic:»"12 let star italijanski balzamični kis, japonski riž, 70 let stara voda, sladkor Muscovado, norveški roza losos, kumarica, mango, foie gras, dimljena morska kumara, meso rakov, divji žafran, majoneza z maslom, 12 Palawanskih biserov in 4 0.2 karatni diamanti čistosti VVS.

Čistost VVS je samo stopnjo slabša od stopnje »brezhibno«. Biseri so velikosti graha, in jih lahko pojemo ali zadržimo za prodajo. Arneta pa ne omenja, da je vsak kos sushi rolice zavit v lističe 24-karatnega zlata.

4. La Madeleine au Truffe (čokoladni tartuf)

Čokoladni tartuf običajno ni goba, ampak le košček strjene smetane ali žele polnila, oblit s čokolado - ganache. Najbolj znan v Ameriki, je verjetno jajce Cadbury.

Pri izdelavi tartufov Madeleine, pa dejansko uporabijo pravo gobo tartuf za sredico in sicer redki Perigord. Ti tartufi so poimenovani po območju Perigord, severnega dela Aquitaine v jugozahodni Franciji kjer rastejo, in jih pri prodaji na drobno dobimo za približno 3.940 evrov na kilogram. Ta Perigord tartuf se potopi v 70% temno čokolado sorte Valrhona, s sladkorjem, stepeno smetano, vanilijo iz Indonezije in čistim italijanski oljem iz belih tartufov. To je ganache v katerem je »zapakiran« Perigord. Nato je posipan z dodatnim kakavom.

Knipschildt, mojster čokolade iz Norwalka, Connecticut, osebno ročno izdela vsak naročen tartuf, ki stane cca. 250$. To je cca 2.000$ na pol kilograma (cca. 1500€). Pošilja jih iz svoje slaščičarne »Chocopologie«, kamorkoli na svetu in dobite jih v 14 dneh, brezplačno, tartufi pa so pakirani v srebrnih škatlah s pentljo iz prave svile, počivajo pa na posteljici iz sladkornih biserov.

3. Jamon Iberico de bellota (iberski pršut)

To je špansko za »Ibersko šunko, pitano z želodom«. Ta specialiteta izhaja iz majhnega območja vzdolž špansko-portugalske meje, kjer prašiče pasme črni iberski prašič, dajo na dieto, sestavljeno samo iz želoda. To daje mesu edinstven okus po zemlji. Vse druge črne iberske prašiče krmijo z ječmenom, koruzo in ovsom, da jih hitro vzredijo – in njihovo meso je prav tako drago, vendar so ti posebni prašiči vso življensko obdobje v prosti reji v hrastovih nasadih, kjer lahko prosto hodijo in tekajo. Ta vaja krepi mišice.

Šunke oz. zadnje tace gredo v razsol za 2 tedna in nato v sušenje za 3 leta. Španci pripravljajo to meso tako, da ga narežejo na zelo tanke rezine. Do leta 2007 tega pršuta niso izvažali v ZDA, cena za pol kilograma pa je skoraj 100$. Poznavalec je opisal okus mesa kot: »bolje, kot sem si upal verjeti«

2. »Oslovski sir«

Ne, to ni šala. Oslice »izdelujejo« mleko, tako kot krave in konji - in kot vsako mleko, se lahko spremeni v sir. Naslov se morda ne sliši okusno, toda njegovi izdelovalci trdijo, da je najbolj slasten sir na svetu, in ga seveda tudi ustrezno zaračunajo. Sir izdelujejo le iz približno 100 oslic v okolici reke Zasavice v zahodni Srbiji. Izdelovalci branijo ceno sira z razlogom, da je potrebno 25 litrov mleka za kilogram dimljenega sira.

Eden od kritikov, ki ga poskusil je povedal:«da ga je skoraj »odpihnil« močan okus sira, ki je močno orehast, sladek, na začetku podoben leerdamerju in na koncu slanosti parmezana, ki fizično obudi usta in žleze slinavke«. Cena za pol kilograma je cca. 600€.

1. Kupa »The Golden Opulence«

Ta sladica se izključno prodaja v Serendipity 3 v New Yorku. Restavracija slovi po tem, da vam prodajo kar želite, še stol na katerem sedite. Vsaka stvar v restavraciji ima na sebi majhno etiketo s ceno. Seveda pa vam ne bodo prodali lastništva. Znani so po svojih hot-dogih in ledenih sladicah, omenjeni sladoled oz. kupo pa so si izmislili leta 2004.

O naročilu jih morate obvestiti najmanj 48 ur prej, da lahko pridobijo vse potrebne sestavine. Različni viri poročajo, da je sestavljen iz 3 do 5 kroglic vanilijevega sladoleda. Vanilijo pripeljejo iz Tahitija in Madagaskarja, prekrijejo z lističi 24-karatnega zlata, nato vse skupaj zmešajo s čokolado sorte Amadei Porcelana, ki naj bi bila najdražja sorta čokolade na svetu.

Sladoled je nato prežet s kandiranim kakijem, ananasom, breskvami, ribezom, mandlji namočenimi v zlato, češnjami z marcipanom in majhnimi koščki čokolade sorte Criollo, ki je bila vzgojena samo na venezuelski obali. Potem postavijo na vrh lističe 24-karatnega zlata, skupaj z zlatimi kosmiči s cvetlično sladkorno pasto, ki potrebuje 18 ur da se strdi. Sladoled vam servirajo v kristalni čaši z zlato prevleko in žlico, ki je pozlačena s 24-karatnim zlatom in intarzijami s pravimi diamanti. Vse skupaj lahko odnesete domov, cena »paketa« pa je 1000$ (cca. 750€)
V primeru, da ste se vprašali: DA, vaše blato bo zlato!.

Vir: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2013 ob 0:26 gost gost

      Ka zlato je pa sere, more meti reden drek v glovi. Kaj ne vete nič pametnega "kopipastati" ?

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2013 ob 16:51 joža gost

      ti pa se nauči slovenščine, preden sploh kaj komentiraš. zadeva je zanimiva in prav je da se tudi kaj takšnega pojavi na kakšnih straneh, da še kaj izveš in da malo "odklopiš" od vsakdana...kar tako naprej Pomurec!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.01.2013 ob 17:07 sss gost

      eden je ziher debeluhar..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.