https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Radgončan odprl pivovarno v Avstriji, ker je slovenska birokracija prepočasna

Bad Radkersburg, 17.01.2013 ob 13:00  

Zaradi birokracije v Sloveniji, se je Vasja Golar iz Gornje Radgone, vnuk literata Manka Golarja, raje odločil za odprtje manjše pivovarne v sosednji Avstriji, lani na silvestrovo pa so poleg svetlega piva napolnili tudi prve steklenice temnega ale piva.


Kot poroča Delo, je Vasja Golar že imel odkupljen objekt in zemljišča na slovenskih tleh, v Gornji Radgoni. Vse to so že vložili približno 25.000 evrov. Ko so zaprosili za gradbeno dovoljenje na upravni enoti, pa se je vse skupaj ustavilo. Zahtevali so, da se razjasni ali za svojo dejavnost potrebujejo vodno dovoljenje. Obrnili so se na Ministrstvo za okolje in prostor, ki jim je odgovorila da potrebujejo koncesijo za uporabo vode za proizvodnjo pijač, ne glede na velikost pivnice in da bi porabili veliko manj vode kot klavnica Panvita Mir v Radgoni ali primerjava s največjo pivovarno na Slovenskih tleh Pivovarno Laško.

FOTO: Delo

Ker se na slovenskih tleh vse skupaj vleče več let pri dobivanju vseh dovoljen, se je Golar malo v šali malo za res pozanimal, kakšni so postopki na drugi strani Mure, v avstrijski Radgoni. Na drugi strani Mure ni nihče zahteval vodne koncesije in tono papirjev. Tako je ustanovil podjetje Bevog, v poslovni coni Potrni pri Bad Radkersburgu kupil komunalno urejeno zemljišče, ki je bilo za skoraj pol cenejše kot zemljišče na slovenski strani, pripravili so projekt in zaprosili za gradbeno dovoljenje.

Kot še poroča Delo so v roku štirih tednov po oddaji vloge že pridobili gradbeno dovoljenje. Tako so v dobrem pol leta zgradili pivovarno, vgradili opremo za varjenje piva oziroma gornje fermentacije, z letno zmogljivostjo od 120.000 do 150.000 litrov. Junija lani so natočili prve poizkusne steklenice piva, konec leta pa so začeli že s prodajo predvsem lokalom v večjih slovenskih mestih. Steklenice imajo trijezične etikete, v slovenščini, nemščini in angleščini. 

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2013 ob 14:35 zlatorog gost

      Spet naša birokracija. V tujini pa je vse poenostavljeno in zaradi naše birokracije jemlje vrag državo. Takšnih primerov kot je ta je v SLO nešteto. Pivovarna bi lahko bila pri nas in spet bi bilo nekaj delovnih mest. Že zdavnaj so govorili, da bodo vse poenostavili in zaradi tega ni tujih vlagateljev, če pa je treba čez 30 raznih dovoljenj itd. in čakalna doba za vlagatelja je nekaj let. Hvala za takšno Slovenijo in birokracijo, ki zavira razvoj podjetništva. Veliko sreče v Avstriji novemu pivovarju !

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2013 ob 14:49 vam2pire gost

      Avstrijci in Nemci so itak bolj podjetni, tudi zaradi manše birokracije in krajših postopkov pri pridobivanju dovoljenj ipd. Pri nam bi mogil uzakonit prostitucijo, tu gre ogromno denarja mimo davkarije, tako kot so storili v Avstriji in Nemčiji, tako lepo država pobere davke in tudi ženske so bolj zaščitene....Zato sta te dve državi vlečna konja Evropskega gospodarstva....

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2013 ob 14:50 pivo gost

      Bravo Vasja, da ti je uspel ta podvig in si s tem pokazal, kakšna gluparija je ta naša birokracija. Ti želim čim več uspehov v prodaji in poslovanju z pivom. Lp

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2013 ob 15:47 realno gost

      počasi:) kak hitro je odpro lejko v avstriji tudi zapre:)

      1 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.01.2013 ob 15:50 Prekmurec gost

      bral sem novice, da je za vse soglasja v Avstriji kot tujec potreboval 4 TEDNE. Ljudje božji 4 TEDNE! Pri nas mu je birokracija z Ljubljane , zahtevala soglasje in koncesijo za vodo, čeprav jo jemlje iz mestnega vodovoda, po nekaj mesecih mu je bilo vsega zadosti. Za parcelo pri sosedih je odštel manj kot v GR, vse uredil v rekordnem času in dela. Pokasirali bodo Radgončani-oni čez mejo Bad Radkesburg Stroški dela enaki, razen da z enakega BRUTA tam dobiš večji Neto, 13 plača obvezna, minimalna plača višja kot v naši bedni SLO. Temu se reče urejena država in urejena javna uprava. Pri nas pa birokrati v LJ komplicirajo do onemoglosti, saj se ne zavedajo da vse to gre za njihove riti in plače tudi. In sedaj nam bodo ti birokrati še stavkali. Konec je z to državo Vsaj upam da bo pivo dobro šlo, pa izogni se SLO in monopolnim Trgovcem, tile te bodo v SLO vtopili.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2013 ob 20:50 Čika-pajo gost

      Žalostno od vsega opevanega je to da prekmurje premore gospodarskega ministra in ta minister ali pa kateri koli drugi bi se moral zavzeti za to da bi se postopki poenostavili.Ampak dokler si bo vsak lobist ali kvazi lobist urejal posle preko zakonodaje teh postopkov ne bomo poenostavili.Naj to predstavim na primeroma, recimo v Avstriji ni potreben zdravniški pregled ob nastopu na delo,prav tako ni potrebno neko varstvo pri delu tega preprosto ni in ni stroškov za delodajalca.Pri nas ti stroški so in lepo na ta način služijo zdravniki in varnostni inžinirji itd.Drugi primer po zakonodaji morajo biti v vseh javnih ustanovah še posebej pa hotelih b,bolnišnicah 4 krat na leto zamenjani perlatorji na vseh vodovodnih pipah.Strošek podjetja oziroma hotela ali bolnišnice kjer je 1000 pip je 16000 eurov.No sedaj pa kako znižati stroške oziroma kako se naj gospodarstvo in javni sektor prilagodita oziroma poslujeta rentabilno z čim boljšimi plačami zaposlenih.Ta dva primera sta ena izmed mnogih in ne pravim da nekateri niso potrebni.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.01.2013 ob 22:58 hdhdjsk gost

      pa ka sploj čakate lidjebožji od naše vlade če pa vsij skupnimajo za en prave magisterij!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.01.2013 ob 9:59 sss gost

      slo birokracija ni počasna.....je nesposobna

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2013 ob 10:45 miran gost

      Lepo in želim mu dosti prodanega piva, ampak tu za vse ni samo kriva birokracija in Ljubljana. Kakšno vlogo pa je imel občinski svet in super župan Kampuš, da bi se zavzel in pomagal urediti pivovarno. Lažje je vse spodbijati in jemati voljotistim, ki želijo nekaj ustvariti! To je pa druga zgodba, kot jo poznamo iz časopisov. Na zdravje!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.