https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski zdravstveni delavci svarijo pred gripo

18.01.2013 ob 8:45  

V Pomurju je potrjenih prvih pet primerov virusa gripe, poleg tega pa imajo v murskosoboški bolnišnici več bolnikov, pri katerih poteka gripa z zapleti, zato zdravstveni delavci opozarjajo na previdnost in pozivajo k cepljenju. Pravijo, da je cepivo letos učinkovito.


Obdobje gripe šele prihaja, druga najpogostejša okužba dihal, respiratorni sinicijski virus, ki se za razliko od gripe ne spremnija, za njim pa največkrat zbolijo predvsem majhni otroci, je v Pomurju že dosegel vrh in začenja upadati, so pojasnili na Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota.

Za cepljenje še ni prepozno

V Sloveniji je bilo v zadnjih treh tednih vsak teden gripe več, imamo gripo tipov A in B. Letošnja gripa vsebuje virusa H1H1 in H3N2, ki sta tudi v cepivu, zato zdravstveni delavci priporočajo cepljenje. Pravijo, da za cepljenje še ni prepozno, saj cepivo učinkuje po dveh tednih, v tem času pa še ne pričakujejo množičnega pojava gripe.

S cepljenjem lahko učinkovito preprečimo gripo, zato ga zdravniki priporočajo predvsem ogroženim skupinam prebivalcev, otrokom, starejšim, nosečnicam in tistim s kroničnimi boleznimi.

Foto: www.sxc.hu

Opozorili tudi pred mišjo mrzlico

Predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota so opozorili tudi na nevarnosti zaradi glodalcev in na najpomembnejši sistemski ukrep za njihovo zatiranje - deratizacijo, saj je bilo lani v Sloveniji čez 200 primerov mišje mrzlice.

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.