https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Künštni Prleki - s srcem vedno v Prlekiji

22.1.2013  

Člani etnološko kulturnega društva Künštni Prleki se od vsega začetka delovanja trudijo ohraniti in negovati bogato kulturno dediščino Prlekije, ljudsko izročilo in pristna narečja območja LAS Prlekija. 

Republika Prlekija ima svojo vlado, potne liste in denar

Leta 2008 so ustanovili svojo republiko, Republiko Prlekijo, izvolili so svojega predsednika in vlado z ministrstvi ter pričeli z delom. Njihova naloga je, da bo vsak Prlek vesel in imel urejeno življenje ter da bo s ponosom pokazal, česar je sposoben in po čem je prepoznaven. Predvsem so jo ustanovili z namenom povečati prepoznavnost in v svoje kraje privabiti čim več domačih in tujih gostov.

Kot so zapisali, je Republika Prlekija prav posebno območje, mogoče celo gibanje, znotraj geografskega območja Prlekije. "Gibanje zato, ker smo v njem združeni vsi, ki nam ni vseeno, kaj rodi naša zemlja, in kaj ponujamo našim gostom! Združili smo se, da skupaj ponudimo svoje storitve in izdelke na hudomušno drugačen način – z zgodbo 'države'."

Njihova ustava je medsebojno spoštovanje in pomoč sosedom, prijateljem in sorodnikom. Zakone, po katerih se ravnajo, jim pišeta narava in tisočletno bivanje na zemlji, ki jo ves čas obdelujejo z ljubeznijo. Imajo tudi svoje potne liste, svoj denar, odprli pa so tudi svojo prvo ambasado, in sicer v Kranju. V tem letu načrtujejo tudi prvo srečanje svojih državljanov.

Nov denar v Republiki Prlekiji

Na sedežu vlade Republike Prlekije so konec prejšnjega leta prejeli prvo pošiljko denarja. Enota imenovana REPUBLIKA PRLEKIJA ima tri nominalne vrednosti 40, 300 in 1000 enot. Podobnost z evrom je zgolj slučajna. Možen je tudi nakup blokov v katerem je 50 listov treh različnih nominalnih vrednosti.

Republika Prlekija odprla ambasado v Kranju

Izpolnjena je bila tudi želja, da projekt Republika Prlekija dobi uradno predstavništvo v krajih po Sloveniji. Za prvo ambasado je bilo zbrano mesto Kranj. Sodelovanje z društvom za zdravo mesto iz Kranja in Künštnimi Prleki je prineslo nov zanimiv produkt. V samem centru starega dela mesta stoji zanimiva zgradba nekdanja Narodna čitalnica, ki je dobila novo veljavo prav s tem, da je gostila veliko domačinov, ki so se udeležili otvoritve.

Pomen ambasade je v tem, da domačinom ponudijo proizvode iz Prlekije. Na otvoritvi ambasade je bilo veliko ponudnikov iz Prlekije, ki so ponujali pridelke kmetij. Turistični ponudniki so imeli priložnost, da se neposredno srečajo z domačini. Posebno mesto pa ima tukaj tudi potni list. Vsak lastnik tega dokumenta ima pri nakupu tudi izdatni popust,ob popustu pa bodo imetniki dobili tudi veliko informacij, ki so zanimive in posebne v Prlekiji.

Projekt "V živi sliki in besedi po 11 občinah LAS Prlekija"

Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki je bilo nosilec projekta "V živi sliki in besedi po 11 občinah LAS Prlekija", financiranega iz evropskih sredstev, pri katerem so kot partnerke sodelovale vse občine iz območja LAS Prlekija: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Ormož, Radenci, Razkrižje, Središče ob Dravi, Sveti Jurij, Sveti Tomaž in Veržej. Projekt so začeli izvajati junija 2010, potekal pa je dve leti.

V okviru projekta je nastal filmski zapis v seriji nadaljevanj prirejenih za TV predvajanja, v katerih je celotno območje LAS Prlekija prikazano v "živi sliki in prleški besedi" in gledalcu kar najbolje približa lepote in posebnosti celotnega območja. Snemanje filmov je potekalo v obliki potovanj po Prlekiji, kjer so nastopajoči - člani skupine Künštni Prleki, srečevali predstavnike občin ter domačine, se družili z društvi in organizacijami, ki delujejo v posameznih občinah, spoznavali kulturne, etnološke in naravne znamenitosti posameznih delov Prlekije in spremljali pomembnejše dogodke in prireditve, ki se na tam odvijajo. Prebivalci so bili aktivno vključeni v delo pri oblikovanju vsebin, v katerih je predstavljen njihov kraj. Rezultat projekta so tako štirje filmi pod skupnim naslovom Prleki med Muro in Dravo.

Projektne aktivnosti so prispevale k povečanju pripadnosti prebivalcev skupni identiteti območja LAS Prlekija ter k prepoznavanju lokalnih posebnosti kot vrednote v duhovnem in materialnem smislu in kot priložnost za razvoj. Hkrati je projekt prispeval k izboljšanju samopodobe prebivalcev Prlekije, k dvigu zanimanja za turistično ponudbo podeželskega območja in k povečanju prepoznavnosti in atraktivnosti območja Prlekije v slovenskem in širšem prostoru.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

Foto: www.kunstni-prleki.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2013 ob 18:32 Milan gost

      Samo še naša lotmerška kraljica nam fali te pa smo kompletni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.