https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Varate virtualno?

23.1.2013  

Varanje ni le prepovedan fizični stik. V današnjem času, času visokih tehnologij, je klasično varanje dobilo konkurenco - čustveno varanje.

Preko družabnih omrežij, sporočil in klepetov na spletu se srečujejo nove, zanimive osebe ali pa se zopet najdejo kontakti s pozabljenimi prijatelji, in takrat se pogosto tem osebam dodajajo lastnosti, ki jih morda nimajo, a bi morda želeli da jih imajo in se v njih zlahkoto zaljubili ter ustvarili na prvi pogled neko emocionalno vezo in tako postali nezvesti lastnemu partnerju.

Getty Images stock

Torej, kako veste da ste čustveno nezvesti ali da je vaš partner vam čustveno nezvest?

-          s svojimi novimi prijatelji debatira/te o intimnih detajlih

-          laže/te o kontaktu z novim prijateljem

-          izmišljuje/te si izgovore in raje čas preživlja/te s svojim novim prijateljem kot pa s partnerjem

-          naenkrat ima/te veliko skrivnosti pred partnerjem, ker smatra/te da ga ta ne bi razumel če bi jih delil/i z njim

-          skriva/te sporočila, maile in podobno

Znaki so tudi velika pozornost, bližina in erotična privlačnost do tretje osebe, neprestano razmišljanje o tretji osebi, ohladitev odnosov s svojim partnerjem ...

Boleče izigravanje zaupanja

Večina primerov čustvene nezvestobe se sicer ne prelevi v fizične, saj bi dejansko srečanje v trenutku uničilo vse iluzije. In kljub temu da v veliko primerih čustvenega varanja ni fizičnega kontakta, vse vodi do ene stvari – izigravanja zaupanja svojega partnerja. Zato je bolečina, ki nastane zaradi čustvene nezvestobe pogosto tako močna, močnejša, kot pri fizični nezvestobi. Situacijo je težko popraviti in ponovno vzpostaviti izgubljeno zaupanje.

Kako pogosta je emocionalna prevara?

Zelo pogosta, ker ljudje danes vse več in več časa preživijo za računalnikom na internetu, kjer je prostora za to vrsto varanja vse več. Internet omogoča, da se vse zdi bolj dostopno in lažje, medtem pa prava zveza počasi pristaja na drugem mestu, saj je v njo potrebno vložiti več  truda. V virtualnem svetu je lahko najti nekoga ki razume, ali se vsaj na prvi pogled tako zdi, in prav razumevanje in sprejemanje je tisto, kar mnogim manjka v resničnem življenju.

Kako se začne?

Večina ljudi začne varati, ko so v obstoječem odnosu nesrečni. Večina od njih je še vedno zaljubljena v svojega partnerja, ki ga  čustveno varajo - le nesrečni so s trenutnim stanjem v obstoječem odnosu. Največkrat se to dogaja v obdobju, ko se partnerja ustalita in ustvarita družino, utrdita skupno življenje, pri tem pa pozabita na romantiko, kar čutijo in pogrešajo tako moški kot ženske. Ni dovolj pozornosti, razumevanja, spolnosti. Zato začnejo iskati neko drugo obliko zadovoljstva za zamenjavo, ki pa privede do slabe vesti pred partnerjem.

Bi lažje oprostili čustveno ali fizično varanje?

Raziskovalci, ki so preučevali  pojav čustvene nezvestobe, so odkrili, da se partnerji odzovejo na spoznanje, da so bili čustveno prevarani, enako kot tisti, ki so bili fizično prevarani. So jezni, prizadeti in se počutijo izdane. Največkrat jih najbolj boli, da je njihov partner delil intimne in čustvene misli z drugo osebo. Po anketah sodeč pa je za moške fizično varanje bolj boleče kot čustveno, za ženske pa obratno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2013 ob 19:09 gost gost

      Jao, ste našli tapravo temo. Temu danes več ne moreš rečti varanje. Nekaterim je že itak vseeno kaj počne partner. Da ima vsak nekoga ali celo več ljudi, s katerimi deli svoja čustva, ki jih s partnerjem ne more je pač že vsakdanja stvar. Meni je pred časom ženska srednjih let, ob večerih pisala SMS-je, ko je ležala v postelji in sanjarila, kaj bi rada počela. Njen dedec je bil v drugi sobi pred TV-jem in ponavadi tam zaspal. Otroci v svoji sobi na računalniku in svojem TV-ju. Takšna je danes realnost.

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2013 ob 9:35 Mnm gost

      Danes je polno propadlih zvez in zakonov. Partnerji premalo casa prezivljajo skupaj. Danes ima res vsakdo svoj racunalnik in pocne kaj zeli. Zgoraj nastete stvari so resnicne, in ko je ze tako dalec, da nekaj prikrivas pred partnerjem, bi bilo vredu da ugasnes racunalnik za nekaj dni, tednov, da prides k sebi. Zakaj ne bi s partnerjem vse delil in se veselil. Meni je moj moz najboljsi prijatelj in uzivam z njim.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.